Ødeleggelsene er store etter elleve dager med israelsk bombing på Gazastripen. Foto: AP / NTB

SISTE NYTT:  Kritisk behov for hjelp til Gaza, mener KN

Militærjuntaen i Myanmar truer med å oppløse NLD * Smitteøkning fører til nedstenging i Argentina * 200 aktivister drept i Colombia i 2020 * To av tre nordmenn mener vaksineselskaper bør dele oppskrift på koronavaksiner * Norges Bank utelukker tre selskaper knyttet israelsk bosetninger på Vestbredden fra oljefondet * Brasils miljøminister mistenkt for ulovlig salg av regnskogtømmer

09:15 - 21. mai

Militærjuntaen i Myanmar truer med å oppløse NLD

Militærjuntaen i Myanmar, som grep makten i et kupp i februar, vil oppløse partiet til fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, ifølge nettavisen Myanmar Now.

Ifølge lederen av landets valgkommisjon, som er oppnevnt av kuppmakerne, vil Nasjonalligaen for demokrati (NLD) bli oppløst fordi de jukset under det siste valget.

NLDs ledere er nå enten fengslet, i husarrest eller har gått under jorden. De vil bli straffeforfulgt som «forrædere», sier Thein Soe til Myanmar Now.

NLD vant valget i november i fjor, men landets militære grep makten noen timer før den nye nasjonalforsamlingen skulle tre sammen 1. februar. (NTB)

----------------------------
08:00 - 21. mai

KN: Kritisk behov for hjelp til Gaza

Etter elleve døgn med israelsk bombing er det kritisk behov for livsviktig nødhjelp på Gazastripen, sier Kirkens Nødhjelps generalsekretær Dagfinn Høybråten.

– Gaza trenger vår hjelp nå, og i lang tid framover, sier Høybråten, som viser til at den palestinske sivilbefolkningen er svært hardt rammet.

Minst 232 palestinere ble ifølge helsemyndighetene på Gazastripen drept i de israelske angrepene, 65 av dem barn, og nærmere 60.000 ble gjort husløse.

Sykehus og vannledninger, kloakksystemer, strømtilførsel og annen infrastruktur er ødelagt.

– Gaza var i en humanitær krise lenge før denne konflikten og krigshandlingene startet. Halvannen uke med massive angrep på enklaven har ført til ytterlige og enorme lidelser for den hardt prøvede befolkningen, sier Høybråten.

----------------------------
05:00 - 21. mai

Smitteøkning fører til nedstenging i Argentina

Argentinske myndigheter innfører strenge restriksjoner for første gang i år etter at mer enn 35.000 smittetilfeller ble registrert for tredje dag på rad.

Nedstengingstiltakene trer i kraft lørdag og varer til 31. mai. Det innebærer begrenset bevegelsesfrihet for landets innbyggere og betyr at sosiale, religiøse og sportslige aktiviteter avlyses. I tillegg stenger forretninger og skoler. Folk som jobber i uunnværlige yrker, er unntatt.

– Vi er for tiden inne i den verste perioden siden pandemien startet, sa president Alberto Fernández i en TV-sendt tale.

– Vi ser høyere smittetall og dødstall. Vi må ta denne situasjonen på alvor og ikke gjøre tragedien til en vane, fortsatte han.

Ved starten av pandemien i fjor stengte Argentina ned mellom mars og juli. Følgene var store for landets økonomi og innbyggernes oppslutning om regjeringen.

Kombinasjonen av få vaksinedoser, mer smittsomme varianter av koronaviruset og et helsevesen som er på randen av å bryte sammen, gjør at regjeringen igjen må stenge ned.

Tirsdag ble det registrert rekordmange nye tilfeller med 35.543 smittede og 745 døde. Den følgende dagen var tallene på samme nivå. I alt har det søramerikanske landet registrert 3,4 millioner tilfeller av covid-19 og mer enn 72.000 dødsfall. (NTB)

-------------------------

04:00 - 21. mai

Organisasjon: 200 aktivister drept i Colombia i 2020

Nærmere 200 personer som jobber for menneskerettigheter og arbeidslivsrettigheter ble drept i fjor. Det er det verste dødstallet på 11 år, ifølge en NGO.

Angrepene har økt gjennom koronapandemien og aktivister var «ubeskyttet og eksponert for vold» mens landet var stengt ned, konkluderer NGOen Somos Defensores i sin årlige rapport.

Geriljagrupper og paramilitære grupper så vel som regjeringsstyrker har vært involvert i drapene, som sjelden blir straffet, ifølge gruppen. Og mange av menneskene ble angrepet «nær eller i hjemmene sine» da Colombia stengte ned fra mars til september i fjor.

Drapene på de 199 aktivistene fra menneskerettighetsgrupper og fagforeninger utgjør en mer enn 60 prosent økning fra 2019.

Colombia er et av de farligste stedene i verden for menneskerettighetsaktivister og miljøforkjempere, ifølge den internasjonale NGOen Global Witness. (NTB)

----------------------------
07:05 - 20. mai

To av tre nordmenn mener vaksineselskaper bør dele oppskrift på koronavaksiner

Mange nordmenn mener at vaksineselskapene bør dele oppskriftene sine på covid-19-vaksiner. I en ny undersøkelse er to av tre positive til dette.

I undersøkelsen som Respons Analyse har gjennomført for Redd Barna og Norsk Folkehjelp, svarer 67 prosent av de spurte «enig» eller «helt enig» på spørsmålet om deling av oppskriftene.

– Dette er et tydelig signal fra befolkningen i Norge. En bred og rettferdig fordeling av vaksinene er helt essensielt for at vi skal komme oss ut av denne pandemien, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna i en pressemelding.

Tidligere denne måneden ble det kjent at USA støtter Sør-Afrika og India i et forslag om at patentrettighetene må løftes. Over 100 land støtter forslaget, men ikke av blant annet Storbritannia og Tyskland. Også Norge har vært imot.

Norsk Folkehjelp og Redd Barna er tilsluttet The People’s Vaccine Alliance, som kjemper for at vaksinen skal være gratis tilgjengelig for hele jordens befolkning.

-----------------------------
22:00 19. mai

Norges Bank utelukker tre selskaper knyttet israelsk bosetninger på Vestbredden fra oljefondet

Hovedstyret i Norges Bank har besluttet å utelukke tre selskaper fra Statens pensjonsfond utland på bakgrunn av mistanke om rettighetsbrudd.

I en pressemelding skriver Norges Bank at Honey Holdings Co Ltd er utelukket grunnet uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til systematiske brudd på menneskerettigheter.

Etikkrådet har anbefalt Norges Bank å ekskludere selskapet etter å ha vurdert arbeidstakeres rettigheter ved to fabrikker selskapet eier i Myanmar.

Også Shapir Engineering and Industry Ltd og Mivne Real Estate KD Ltd utelukkes, på bakgrunn av uakseptabel risiko for at selskapene medvirker til systematiske brudd på individers rettigheter i krig og konflikt.

Etikkrådet har anbefalt Norges Bank å ekskludere selskapene med bakgrunn i selskapenes aktiviteter tilknyttet israelske bosetninger på Vestbredden. (NTB)

---------------------------

20:00 - 19. mai

Brasils miljøminister mistenkt for ulovlig salg av regnskogtømmer

Politifolk har gjennomført razziaer mot Brasils miljømyndigheter. Miljøminister Ricardo Salles mistenkes for medvirkning til ulovlig salg av regnskogtømmer.

Salles' bolig i São Paulo ble ransaket av politiet onsdag, ifølge brasilianske medier. Det ble også kontorer tilhørende miljødepartementet i Brasilia, São Paulo og delstaten Para.

Etterforskningen har pågått siden januar, men det er først nå den er blitt offentlig kjent. Den er godkjent av en dommer i Brasils høyesterett.

Ti høytstående tjenestemenn ble onsdag suspendert, men Salles får inntil videre beholde stillingen. Ministeren er blitt observert på vei inn på politihovedkvarteret i hovedstaden Brasilia sammen med sin advokat, skriver avisa O Globo.

Høyesterettsdommer Alexandre de Moraes beskriver saken som ekstremt alvorlig. Regnskogtømmer skal ha blitt smuglet ulovlig ut av landet, angivelig med Salles' medvirkning.

Tømmeret skal ha blitt eksportert til USA og europeiske land. De mistenkte etterforskes for mulig korrupsjon og medvirkning til smugling, opplyser politiet.

Høyesterett har godkjent ransakinger på rundt 30 forskjellige steder. I tillegg har politiet fått innsyn i Salles' bankkontoer for å lete etter spor etter ulovlige inntekter.

Det brasilianske miljødepartementet har så langt ikke besvart henvendelser fra nyhetsbyrået AP om en kommentar. (NTB)

Publisert: 20.05.2021 07.37.17 Sist oppdatert: 21.05.2021 07.44.58