Barn av Jordens pris for 2021 er tildelt stiftelsen Impande Foundation Norway, som arbeider for å gi barn fra fattige kår i Sør-Afrika en bedre oppvekst og et meningsfylt liv.

Siste nytt: Erna Solberg må svare om vaksineopsjon

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 23.03.2021 07.27.20

 

12:00 - 23. mars

Erna Solberg må svare om vaksineopsjon

Senterpartiet og Fremskrittspartiet vil vite hvorfor regjeringen ga en opsjon på 677.000 vaksinedoser videre til fattige land.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum har nå stilt et skriftlig spørsmål til statsminister Erna Solberg (H) der han ber henne svare på hvilke vurderinger regjeringen gjorde i saken.

Vedum spør også statsministeren om hun selv var involvert i beslutningen.

«Under 10 % av den norske befolkningen er vaksinert», påpeker Sp-lederen.

Før helgen stilte Frp-nestleder Sylvi Listhaug dessuten et skriftlig spørsmål til utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) om saken.

«Vaksineleveransene til Norge går sent, og mange i risikogrupper venter fortsatt på vaksine. Imens de venter, så øker smittetrykket i Norge kraftig, og restriksjonene for befolkningen er mange steder strengere enn noen gang», skriver hun.

Bakteppet for spørsmålene er opplysninger som først kom fram i Development Today om at Norge i november valgte å frasi seg en opsjon på 677.000 vaksinedoser fra Covax.

I stedet valgte regjeringen å overføre dosene til fattige land.

Ulstein uttalte i forrige uke til NTB at investeringen i Covax ble gjort over bistandsbudsjettet, og at det ikke er snakk om at Norge har donert vekk vaksinedoser som var ment for den norske befolkningen. (NTB)

------------------------

 

08:15 - 23. mars

Pris fra Nordkapp til arbeid for barn i Sør-Afrika                  

Barn av Jordens pris for 2021 er tildelt stiftelsen Impande Foundation Norway, som arbeider for å gi barn fra fattige kår i Sør-Afrika en bedre oppvekst og et meningsfylt liv. Prisbeløpet på 150 000 kroner vil bli overrakt under en seremoni på Nordkapp, der utdelingen har funnet sted hvert år siden 1989.

Bak prisutdelingen til Impande står stiftelsen Barn av Jorden, som ble etablert på Nordkapp av forfatteren og barnevennen Simon Flem Devold.

Stiftelsen Impande har som målsetting å hjelpe utsatte grupper av barn og ungdom fra provinsene KwaZulu/Natal og Øst-Kapp i Sør-Afrika. Disse områdene ble særlig hardt rammet av HIV/AIDS epidemien, som kostet en stor del av foreldregenerasjonen livet. Senere sank området ned i ekstrem fattigdom og ble sviktet av myndighetene blant annet med hensyn til grunnleggende undervisning for de aller yngste.

Impande driver ikke nødhjelp, men etablerer og støtter grasrottiltak med sterk lokal forankring. Så langt er det fullført 78 prosjekter for å gi barn og ungdom omsorg, stimulans og muligheter til en bedre fremtid, heter det i en pressemelding. (ba)

-----------------------------------
22:00 - 22. mars

50.000 rohingyaer husløse etter storbrann i flyktningleir

Så mange som 50.000 rohingya-flyktninger er blitt hjemløse etter at en storbrann ødela tusenvis av hus i en flyktningleir ved Cox's Bazar i Bangladesh.

Brannen er den tredje i leirene på fire dager og den desidert største. Mange av boligene er laget av bambus, som brenner lett.

– Rundt 15.000 familier har mistet hjemmene sine, opplyser seniorrådgiver Cathrine Tranberg Hårsaker i Røde Kors til NTB.

– Mange har mistet det lille de eide etter å ha kommet som flyktninger til Bangladesh med kun klærne de hadde på seg. Dette er en stor krise for mennesker i en allerede svært sårbar situasjon, sier hun.

Hårsaker jobbet selv i Cox's Bazar fram til slutten av 2019, med beredskapsplaner for FN, lokale myndigheter og Røde Kors.

Over 1 million rohingya-muslimer bor i spinkle og brannfarlige bygninger i de enorme leirene rundt 300 kilometer fra hovedstaden Dhaka. Nesten 750.000 av dem krysset grensa etter at de militære i Myanmar gikk til angrep på dem i 2017.

Brannen brøt ut mandag ettermiddag og spredte seg raskt. Både boliger, helsesentre og distribusjonssentre ble ødelagt. Først langt ut på kvelden, etter ti timer, var mesteparten av brannen slukket.(NTB)

---------------------------

22:00 - 22. mars

USA og Norge fordømmer nytt sykehusangrep i Syria

USA og Norge er blant dem som fordømmer nye angrep fra Assad-regimet og Russland som har kostet sivile liv i Syria. Seks ble drept på et sykehus vest i Aleppo.

Eksilgruppen SOHR meldte søndag om angrepet mot Al-Atareb-sykehuset vest i Aleppo-provinsen. Gruppa melder at seks sivile ble drept. Ifølge amerikansk UD skal sykehuset ha blitt truffet av Assad-regimets artilleri.

En av de seks drepte var et barn. Rundt ti helsearbeidere ble såret.

En sivil ble også drept da russiske kampfly angrep mål i Idlib-provinsen, nær grenseovergangen Bab al-Hawa mot Tyrkia, ifølge utenriksdepartementet i Washington. (NTB)

---------------------------
11:15 - 22. mars

Verden må investere mer i vannressurser, mener FN

Verden må få øynene opp for verdien av vann, ifølge FN. I en ny rapport ber de om økte investeringer i vannressurser.

– Altfor ofte er verdien av vann, i mange ulike bruksområder, ikke tatt hensyn til av beslutningstakere, konkluderer FN-rapporten «World Water Development Report 2021», publisert mandag.

De understreker at en forståelse for verdien av vann er nødvendig for en bærekraftig og mer rettferdig forvaltning av vannressurser.

Rapporten ber særlig om økt investering i ressursforvaltning. Den trekker også fram avfall og forurensning som særlige utfordringer.

– Vann er et grunnleggende menneskelig behov, nødvendig til drikke og for hygiene, understreker rapporten. (NTB)

---------------------------------------
07:30 - 22. mars

Høie vil sende nødrespiratorer til utlandet

De 1.000 nødrespiratorene som regjeringen bestilte i fjor, er ikke tatt i bruk. Helseminister Bent Høie (H) vil tilby dem til utlandet.

Nesten ett år senere har respiratorene fortsatt ikke blitt hentet på fabrikken, skriver VG.

Helseministeren tror ikke de noen gang vil bli tatt i bruk, og han vil sende dem til utlandet. Han mener Norge har nok kapasitet på ordinære respiratorer.

Høie tror at nødrespiratorene kan være et verktøy og alternativ til de landene som i dag bruker håndholdte pumper for pustehjelp og som har liten tilgang på avanserte respiratorer.

– Vi har kontakt med Verdens helseorganisasjon (WHO), som er positive til nødrespiratorene. Nå avventer vi CE-merkingen, og så vil et WHO-panel gå gjennom dokumentasjonen og se på hvilken bruk og hvilke samarbeidsland som er aktuelle, sier han. (NTB)

-------------------------

01:15 - 22. mars

Niger får 400.000 vaksinedoser fra Kina

Helsedepartementet i Niger sier Kina har sendt 400.000 doser av Sinopharm-vaksinen for å hjelpe med å dempe smittespredningen i det vestafrikanske landet.

Et fraktfly med vaksinedosene samt 300.000 tester, munnbind og beskyttelsesutstyr landet søndag på flyplassen i hovedstaden Niamey.

Vaksineringen starter ifølge departementet fra 27. mars, og politiske ledere, helsearbeidere, soldater og sikkerhetsstyrker og folk over 60 år blir prioritert.

Niger har registrert 4.918 smittetilfeller og 185 dødsfall knyttet til pandemien, viser offentlige tall.

Landet innførte strenge tiltak da de første tilfellene ble oppdaget i mars i fjor. Grensen ble stengt, det ble erklært nasjonal unntakstilstand, innført portforbud og skoler og kirker ble stengt. Noen tiltak er lettet, men grensen er fortsatt stengt.

Sinopharm brukes i om lag 20 land, for det meste utviklingsland, og lørdag fikk Egypt sin andre forsendelse med 300.000 doser av den kinesiske vaksinen. (NTB)

-------------------------------

Bolsonaro angriper igjen tiltak mot korona

Brasils president Jair Bolsonaro benyttet sin bursdag søndag til å gjenta sine angrep på tiltak mot koronaviruset som er innført lokalt mange steder i landet.

Bolsonaro fnyser av ekspertenes råd om sosial distansering og bruk av munnbind for å bremse pandemien, selv om han nylig har inntatt en noe mer pragmatisk holdning som følge av den dramatiske virusutviklingen i landet.

Blant annet hadde han for en gangs skyld på munnbind da han hilste tilhengere som var møtt fram for å gratulere ham utenfor presidentpalasset i Brasilia.

Men mange av de frammøtte brukte ikke munnbind, og i sin tale gjentok Bolsonaro sine angrep på tiltakene som borgermestere og guvernører over hele landet har innført for å hindre at helsesystemene kollapser.

Brasil er et av de hardest rammede landene i verden. Hittil er 294.000 mennesker døde av viruset. Intensivavdelingene i 25 av 27 delstater, inkludert Rio de Janeiro og São Paulo er nesten overfylt, mens vaksineringen går tregt. (NTB)

Publisert: 22.03.2021 07.42.16 Sist oppdatert: 23.03.2021 07.27.20