USAs bistandssjef Samantha Power skal reise til Etiopia i et forsøk på å presse fram humanitær tilgang til krigsherjede Tigray, der frykten øker for hungersnød.  Det opplyste den amerikanske regjeringens bistandsorganisasjon USAID torsdag. USA anslår at opptil 900.000 mennesker er rammet av sult i Tigray. Foto: Greg Nash/AP/NTB

SISTE NYTT: IMF: USAs bistandssjef til Etiopia i håp om å avverge sultkatastrofe

Over 4 milliarder vaksinedoser er satt – fattige land sliter * IMF: Gapet øker mellom rike og fattige lands innhenting etter pandemien * Tanzania startet massevaksinering * 14 sivile drept i Niger * Verdensbanken: Myanmars økonomi vil krympe med 18 prosent i 2021 * Volden koster stadig flere liv i Afghanistan*

USAs bistandssjef Samantha Power skal reise til Etiopia i et forsøk på å presse fram humanitær tilgang til krigsherjede Tigray, der frykten øker for hungersnød.  Power reiser til Etiopia neste uke, opplyser den amerikanske regjeringens bistandsorganisasjon USAID torsdag. 

USAID-sjef Power skal møte representanter for myndighetene i Addis Abeba for å «presse på for uhindret humanitær tilgang for å forhindre hungersnød i Tigray og innfri akutte behov i andre konfliktrammede regioner i landet», heter det videre.

FN har gjentatte ganger bedt om at kritiske nødhjelpsruter åpnes i Tigray-regionen, der hundretusenvis står i fare for å sulte i hjel. 

Forrige uke ble den eneste gjenværende veien utilgjengelig etter et angrep på en kolonne fra FNs matvareprogram WFP. 

USA anslår at opptil 900.000 mennesker er rammet av sult i Tigray etter at etiopiske regjeringsstyrker og deres allierte skal ha ødelagt avlinger, plyndret matlagre og truet bønder. Etiopias statsminister, fredsprisvinner Abiy Ahmed, har hevdet at det ikke finnes sult i Tigray. Power har bedt om et møte med ham og andre høytstående tjenestemenn som gir de regionale styrkene i Tigray skylden for nødhjelpsblokaden.

En høytstående USAID-kilde sier til nyhetsbyrået AP at regjeringens påstand om at Tigray-styrkene har skylda, er helt feil, og påpeker at regjeringen er den viktigste hindringen. 

WFP mener 20 kolonner, der hver har 100 lastebiler, må inn i Tigray hver måned for å møte behovene. Hittil har bare én kolonne sluppet inn. (NTB)

---------------

1130: - 30. juli:

Over 4 milliarder vaksinedoser er satt – fattige land sliter

Over 4 milliarder doser med koronavaksiner er satt på verdensbasis, men fattige land sliter fortsatt med å sikre seg de dyrebare dosene. 

Globalt sett har takten i vaksineringen avtatt noe. Den siste milliarden ble nådd på 30 dager, mens den første tok 140 dager, melder nyhetsbyrået AFP, som har laget vaksineoversikten basert på offisielle kilder. 

Til sammenligning tok den andre og tredje milliarden henholdsvis 40 og 26 dager. 40 prosent av vaksinedosene, 1,6 milliarder, er satt i Kina. 451 millioner doser er satt i India og 343 millioner i USA.

Blant land med en befolkning på over 1 million, ligger De forente arabiske emirater på topp i vaksineringen. Her er det satt 168 første og andre vaksinedoser per 100 innbyggere. Bak Emiratene følger Uruguay med 137 og Bahrain med 134.

De fleste fattige land har nå begynt å vaksinere sine innbyggere mot koronaviruset, mye takket være Covax-samarbeidet og rike lands donasjoner av ubrukte vaksiner. Men vaksinasjonsdekningen er fortsatt svært ujevn.

Vaksineringen i lavinntektsland har tatt seg opp den siste tiden etter at de har fått flere koronavaksiner, hovedsakelig produsert av AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Afrika er fremdeles kontinentet der vaksinasjonsgraden er lavest, med bare 4,8 doser per 100 innbyggere. Det er ti ganger lavere enn gjennomsnittet for verden, som ligger på 52 doser. Bare 1,6 prosent av befolkningen i Afrika er fullvaksinert, ifølge det afrikanske smittevernsenteret CDC.

Mens mange rike land alt er i gang med å koronavaksinere tenåringer, er det tre land som ikke vaksinerer i det hele tatt: Burundi, Eritrea og Nord-Korea. 

Haiti og Tanzania er de hittil siste landene som startet med koronavaksinering. Det skjedde henholdsvis 16. juli og 28. juli. (NTB)

---------------

10:30 - 28. juli:

IMF: Gapet øker mellom rike og fattige lands innhenting etter pandemien

Det internasjonale pengefondet tror fortsatt verdensøkonomien vil øke med 6 prosent i 2021, men gapet mellom de store økonomiene og lavinntektsland blir større.

Anslaget om global økonomisk vekst er uendret fra forrige rapport, men sammensetningen er annerledes, opplyser Det internasjonale pengefondet (IMF) tirsdag. 

IMF beregner at rike land har 0,5 prosentpoeng bedre potensial for økonomisk vekst i år enn ved forrige rapport, mens anslaget er justert tilsvarende i negativ retning for lav- og mellominntektsland.

I 2022 anslås en global vekst på 4,9 prosent, som er en økning på 0,5 prosentpoeng fra 4,4 prosent i forrige rapport.

Igjen er det langt mer positive anslag for rike land og en tilsvarende negativ trend for fattigere land som er pådriver for endringen, ifølge IMF.

Gapet drives blant annet av forskjeller i vaksineringstempo.

Nesten 40 prosent av befolkningen i rike land er fullvaksinert sammenlignet med rundt 11 prosent i land i fremvoksende markeder og en andel på bare 1 prosent i lavinntektsland. Økonomiske støttetiltak i rike land har også hatt en positiv effekt på økonomien sammenlignet med fattigere land uten støtteordninger.

Det er ventet at myndighetene i rike land vil bruke til sammen svimlende 4,6 trillioner dollar i støttetiltak i 2021 og videre, ifølge IMF. Det tilsvarer 46.000 milliarder norske kroner eller mer enn tre norske oljefond.

Mange mellom- og lavinntektsland lettet derimot på tiltak allerede i 2020 og har til en viss grad hatt nytte av høyere eksportpriser som trekker i positiv retning. (NTB)

---------------

09:30 - 28.juli:

Tanzania startet massevaksinering

Tanzanias helsedepartement sier det vil startet massevaksinering mot covid-19 onsdag.

Dermed slår landet inn på en helt annen kurs enn under den koronaskeptiske ekspresidenten John Magufuli. Han var en av få verdensledere som fnyste av pandemien og avviste vaksiner og bruk av munnbind. I stedt mente han sykdommen kunne overvinnes med bønnens kraft. 

Etterfølger Samia Suluhu Hassan sier landet nå kjemper mot den tredje smittebølgen, og han ber folk følge helserådene for å bremse spredningen av virus. 

President Hassan skal selv få vaksine når hun lanserer vaksinasjonsprogrammet i Dar es Salaam, sier helseminister Dorothy Gwajima. Tanzania skal i første omgang bruke Janssen-vaksinen, som kun krever én dose. (NTB)

---------------

09:40 - 27. juli:

14 sivile drept i Niger

Væpnede menn på motorsykler drepte 14 mennesker i et angrep mot en landsby vest i Niger, nær grensen til Mali, opplyser myndighetene.

Angrepet søndag var rettet mot sivile, og ni av de drepte jobbet på en åker, opplyser innenriksdepartementet i Niger. 

Landsbyen Wiye ligger i distriktet Banibangou om lag 50 kilometer fra grensen til Mali, og angrep fra jihadistgrupper er ikke uvanlig i området.

Banibangou ligger i grenseområdet mellom Niger, Burkina Faso og Mali og har i flere år vært åsted for dødelige angrep fra grupper med bånd til al-Qaida og IS. I mars ble 66 mennesker drept i et angrep mot en landsby i samme distrikt, og i juni ble 19 mennesker drept i et nabodistrikt.

En kontingent bestående av 1.200 soldater fra Tsjad er utplassert i grenseområdet som del av en multinasjonal styrke der Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger og Tsjad deltar. (NTB)

---------------

11:30 - 26. juli:

Verdensbanken: Myanmars økonomi vil krympe med 18 prosent i 2021

Hovedårsakene til tilbakegangen i Myanmars økonomi er de omfattende urolighetene i kjølvannet av militærkuppet og gjenoppblomstringen av koronaviruset.

Det har vært kaotiske tilstander i Myanmar siden kuppet i februar. De militære gikk brutalt til verks mot de opposisjonelle, og over 900 mennesker er blitt drept i uroligheter etter kuppet, melder lokale grupper som nøye følger utviklingen.

En utbredt bølge av sivil ulydighet har lammet økonomien. Mange banker knaker i sammenføyningene, og myndighetene får ikke skrevet ut fakturaer eller innkrevd skatt.

Verdensbanken sier at Myanmar allerede var svekket av pandemien, men at de politiske hendelsene har styrket den nedadgående trenden. Anslaget er nå at økonomien vil krympe med hele 18 prosent ved utgangen av regnskapsåret i september.

Verdensbanken frykter at andelen av befolkningen som lever i fattigdom, vil dobles innen starten på 2022, sammenlignet med nivået i 2019. (NTB/AP)

---------------

08:15 - 26.juli:

FN frykter at tallet på døde sivile i Afghanistan vil bli uten sidestykke.

Volden i Afghanistan har økt siden begynnelsen av mai da Taliban giret opp sin offensiv i tråd med at tilbaketrekkingen av styrker fra USA og Nato startet.

I en rapport fra FN-kontoret UNAMA i Kabul mandag heter det at tapene i første halvdel av 2021 trolig er de høyeste siden kontoret begynte med sine rapporter for 10 år siden.

FN opplyser at det i første halvdel i år ble registrert 1.659 drepte sivile og 3.254 skadde, en økning på 47 prosent fra samme periode i fjor.

FN presiserer at afghanske regjeringsstyrker og regjeringsvennlige grupper står bak en firedel av dødsfallene.

– Vi venter et tapstall uten sidestykke dette året, og også et høyt antall skadde og lemlestede, dersom ikke voldsbølgen blir bremset, sier lederen for kontoret, Deborah Lyons.

Økningen var særlig sterk i mai og juni, den perioden da Taliban for alvor satte i gang sin offensiv flere steder i landet samtidig.

– Det er særlig sjokkerende at kvinner, jenter og gutter utgjør halvparten av alle sivile ofre, sier Lyons. (NTB)

--------------- 

Publisert: 22.07.2021 09.32.43 Sist oppdatert: 22.07.2021 09.32.43