Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

En FN-rapport offentliggjort mandag 26. juli viser at det i første halvår av 2021 ble drept flere kvinner og barn enn i noe annet år siden FN begynte å lage slike oversikter i 2009. Bildet er fra 12. juni i år og viser afghansk sikkerhetspersonell som inspirerer området der en bilbombe gikk i av i Kabul. Foto:Rahmat Gul/AP/NTB

SISTE NYTT: FN: Store tap av sivile liv i Afghanistan

Verdensbanken: Myanmars økonomi vil krympe med 18 prosent i 2021 * Volden koster stadig flere liv i Afghanistan* Sivile massakrert i DR Kongo * Vanskelig å nå Afrikas vaksinemål for 2022 * Tretten sivile drept i Den sentralafrikanske republikk * EU vil gi bort 200 millioner vaksinedoser innen utgangen av 2021 * Hundrevis fikk falske koronavaksiner i Uganda * 70 pågrepet etter demonstrasjoner i Colombia

11:30 - 26. juli

Verdensbanken: Myanmars økonomi vil krympe med 18 prosent i 2021

Hovedårsakene til tilbakegangen i Myanmars økonomi er de omfattende urolighetene i kjølvannet av militærkuppet og gjenoppblomstringen av koronaviruset.

Det har vært kaotiske tilstander i Myanmar siden kuppet i februar. De militære gikk brutalt til verks mot de opposisjonelle, og over 900 mennesker er blitt drept i uroligheter etter kuppet, melder lokale grupper som nøye følger utviklingen.

En utbredt bølge av sivil ulydighet har lammet økonomien. Mange banker knaker i sammenføyningene, og myndighetene får ikke skrevet ut fakturaer eller innkrevd skatt.

Verdensbanken sier at Myanmar allerede var svekket av pandemien, men at de politiske hendelsene har styrket den nedadgående trenden. Anslaget er nå at økonomien vil krympe med hele 18 prosent ved utgangen av regnskapsåret i september.

Verdensbanken frykter at andelen av befolkningen som lever i fattigdom, vil dobles innen starten på 2022, sammenlignet med nivået i 2019. (NTB/AP)

---------------

08:15 - 26.juli:

FN frykter at tallet på døde sivile i Afghanistan vil bli uten sidestykke.

Volden i Afghanistan har økt siden begynnelsen av mai da Taliban giret opp sin offensiv i tråd med at tilbaketrekkingen av styrker fra USA og Nato startet.

I en rapport fra FN-kontoret UNAMA i Kabul mandag heter det at tapene i første halvdel av 2021 trolig er de høyeste siden kontoret begynte med sine rapporter for 10 år siden.

FN opplyser at det i første halvdel i år ble registrert 1.659 drepte sivile og 3.254 skadde, en økning på 47 prosent fra samme periode i fjor.

FN presiserer at afghanske regjeringsstyrker og regjeringsvennlige grupper står bak en firedel av dødsfallene.

– Vi venter et tapstall uten sidestykke dette året, og også et høyt antall skadde og lemlestede, dersom ikke voldsbølgen blir bremset, sier lederen for kontoret, Deborah Lyons.

Økningen var særlig sterk i mai og juni, den perioden da Taliban for alvor satte i gang sin offensiv flere steder i landet samtidig.

– Det er særlig sjokkerende at kvinner, jenter og gutter utgjør halvparten av alle sivile ofre, sier Lyons. (NTB)

---------------

10:55 - 23. juli:

Sivile massakrert i DR Kongo

Minst 16 mennesker er skutt og drept av antatte militsmedlemmer øst i Den demokratiske republikken Kongo, ifølge lokale kilder. Ofrene var på vei hjem fra handletur.

Blant de drepte er et barn og seks kvinner, opplyser en sykehussjef i byen Oicha fredag.

Massakren skjedde på hovedveien mellom Maimoya og Chani-Chani, 40 kilometer fra byen Beni i Nord-Kivu. Ofrene var på vei hjem fra et marked.

Regionen herjes av angrep fra ADF-militsen, som regnes som en av de mest brutale av over 120 opprørsgrupper og militser som holder til Øst-Kongo.

ADF oppsto i Uganda, men har holdt til i nabolandet siden 1995. Gruppen skal ha sverget troskap til IS.

Ifølge Kivu Security Tracker (KST) har ADF drept minst 1473 sivile i Beni-området siden 2017. Over 500 er bortført. (NTB)

---------------

03:01 - 23. juli:

Vanskelig å nå Afrikas vaksinemål for 2022

Det er nesten umulig å nå målet om å vaksinere 60 prosent av alle afrikanere innen utgangen av neste år, sier sjefen for Africa CDC.

– Vi er fortsatt veldig optimistiske med tanke på å vaksinere minst 25 prosent innen årsskiftet, sier John Nkengasong, direktør ved Africa CDC.

Samtidig legger han til at det vil være nesten umulig å nå det opprinnelige målet om å ha vaksinert 60 prosent innen 2022 er omme.

– Burundi, Eritrea og Tanzania har ikke engang startet noen vaksinasjonskampanje ennå, sier Nkengasong.

Africa Centers for Disease Control and Prevention (Africa CDC) er et organ opprettet av Afrikaunionen (AU) for å styrke helsearbeidet i medlemslandene. Africa CDC forsøker å samle ressurser fra afrikanske land og samordne kampen motpandemien.

Så langt har kontinentet bare fått tak i 82,7 millioner av de 700 millioner dosene det er planer om for i år, opplyser Africa CDC. Tre firedeler av de dosene som er levert, er allerede satt. Bare 1,39 prosent av befolkningen fullvaksinert så langt.

Afrika er nå inne i en tredje smittebølge. Så langt har pandemien krevd over 160 000 liv på kontinentet, og det er påvist 6,3 millioner smittetilfeller. (NTB)

---------------

00:32 - 23. juli:

Tretten sivile drept i Den sentralafrikanske republikk

Tretten sivile er drept i sammenstøt nord for hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk, opplyser FN.

Soldater fra den fredsbevarende styrken i landet fant onsdag 13 lik i Bongboto, rundt 300 kilometer nord for Bangui, sier oberstløytnant Abdoulaziz Fall, talsmann for FN-oppdraget Minusca.

Ifølge FN er Den sentralafrikanske republikk verdens nest minst utviklede land. Landet sliter med ettervirkningen av en brutal intern konflikt som brøt ut i 2013. (NTB)

---------------

19:37 - 22. juli:

EU vil gi bort 200 millioner vaksinedoser innen utgangen av 2021

EU vil donere 200 millioner doser med koronavaksine til fattige og dårlig stilte land før utgangen av året.

Dette er dobbelt så mange doser som EU i utgangspunktet hadde tenkt å distribuere gjennom det FN-støttede vaksineprogrammet COVAX.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier at EU tar ansvar i den globale kampen mot koronaviruset, uansett hvor det opptrer. Vaksinasjon er nøkkelen til å lykkes, derfor er det avgjørende at alle land får tilgang til vaksiner, sier hun. (NTB)

---------------

05:52 - 22. juli:

Pfizer-vaksine skal produseres i Sør-Afrika

Et sørafrikansk selskap skal starte produksjon av koronavaksinen fra Pfizer og BioNTech, opplyser Pfizer.

Det er første gang at de to selskapenes felles vaksine blir produsert i Afrika.

Biovac Institute i Cape Town skal stå for produksjonen. Derfra skal vaksinen distribueres over hele Afrika, noe som kan hjelpe det hardt trengende kontinentet med å få tilgang på flere vaksinedoser etter at koronasmitten har blomstret opp den siste tiden.

Biovac skal motta store forsendelser med ingredienser fra Europa. I Cape Town blir de blandet, fylt opp i vaksineglass og deretter pakket og klargjort for distribusjon.

Produksjonen skal starte neste år. Målet er å fremstille 100 millioner doser årlig. (NTB)

---------------

01:31 - 22. juli:

Hundrevis fikk falske koronavaksiner i Uganda

Minst 800 personer i Uganda har fått falske koronavaksiner. Noen av vaksinene inneholdt vann.

De falske vaksinedosene ble satt i mai og juni mens en dødelig virusbølge herjet i det østafrikanske landet, med rundt 1700 nye daglige smittetilfeller.

Svindlere slo til mot folk som var villig til å betale for å bli vaksinert på et tidspunkt da det var mangel på vaksiner. Blant ofrene var ansatte i næringslivet, opplyser helsemyndighetene i landet. Svindlernes prislapp på en falsk vaksinedose varierte fra 225 kroner til 1100 kroner.

To helsearbeidere er pågrepet i saken, mens en lege er på rømmen, opplyser myndighetene.

Folk som ble lurt til å la seg vaksinere med de falske dosene trenger ikke bekymre seg, ettersom tester fra de falske vaksineglassene viser at det ikke var farlige stoffer.

Helsedepartementet opplyser at regjeringen tilbyr gratis og godkjente vaksinasjoner på egne vaksinasjonssentre. (NTB)

---------------

22:54 - 21. juli:

70 pågrepet etter demonstrasjoner i Colombia

70 personer har blitt pågrepet etter demonstrasjoner mot myndighetene i Colombia, opplyser politiet i landet.

Tusenvis demonstrerte mot myndighetene over hele Colombia tirsdag. Et titalls personer ble skadd i sammenstøt med politiet i byene Bogota, Medellin og Cali, ifølge myndighetene.

Tiltalene mot de 70 pågrepne går blant annet ut på blokkering av offentlige veier, vandalisme, kasting av farlige objekter eller substanser, og besittelse av skytevåpen.

Demonstrasjonene i landet brøt ut i april, og responsen fra myndighetene har blitt fordømt internasjonalt. Minst 60 personer har omkommet i forbindelse med demonstrasjonene. (NTB)

---------------

 

Publisert: 22.07.2021 09.32.43 Sist oppdatert: 22.07.2021 09.32.43