En utstilling om Kinas håndtering av koronapandemien i byen der den begynte, Wuhan. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

SISTE NYTT: Redd Barna: Kritisk til norsk holdning til bruk av bistand til vaksineforskning 

Nordmenn: Mer internasjonalt samarbeid må til for å stoppe ny pandemi * Kinesiske medier sår tvil om vestlige koronavaksiner * Norsk næringsliv investerer ikke i lavinntektsland * Ugandas høyesterett krever at Bobi Wine får bevege seg fritt * Kvart milliard jobber tapt i koronapandemien * Covax: Minst 1,3 mrd. vaksinedoser til lavinntektsland i år

Sist oppdatert: 26.01.2021 10.11.40

Redd Barna: Kritiske til norsk holdning til bruk av bistandsbudsjettet til vaksineforskning 

Norge har  blokkert en enighet i OECD om hvor mye av støtten til vaksineforskning gjennom CEPI som skal tas av bistandsbudsjettet. OECD har foreslått at litt over halvparten av pengene som brukes på vaksineforskning skal telles som bistand. Medlemslandene kom ikke til enighet fordi Norge og Storbritannia vil ta mer av bistandspengene til dette, ifølge nettstedet Development Today.

Norsk Folkehjelp skriver på twitter: "Det fremstår som uforståelig at Norge vil skyve en større del av regningen for vaksinene over på fattige. Kostnaden for vaksineutviklingen har vi råd til å ta over andre deler av statsbudsjettet enn et barbert bistandsbudsjett."

- Dette er ikke tiden for å bruke bistandspengene på oss selv. Vi må sikre at hver krone brukes fornuftig når problemene står i kø. Vaksineforskning som gagner rike land mer enn fattige land er ikke klok bruk av bistandspenger, sier Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna i en pressemelding.

 - Vi er rystet over at Norge bruker stemmen sin til å kreve en større sum av bistandspengene til vaksineforskning enn det flertallet stemmer for. Dette er ren grådighet fra Norges side, sier Knag Fylkesnes.

Det har lenge vært diskusjon i OECD om CEPI-midler er å betrakte som bistand. Det er bred enighet om prinsippet om at bistandspenger skal gå til utvikling i fattige land. OECD hadde et raust forslag om å telle 53 prosent av vaksineforskningspengene som bistand ifølge Development Today.

- Det er særlig umusikalsk å argumentere for at vaksineforskningspengene gagner utviklingsland når vi vet at millioner av vaksiner er distribuert i rike land, men nesten ingen vaksiner ennå er satt i armene på mennesker i utviklingsland, sier Knag Fylkesnes.

Redd Barna påpeker at Norge sitter i en lederrolle i det globale arbeidet med å sikre rettferdig tilgang til vaksiner, og har vært tydelig på at pengene for å finansiere dette må komme fra langt flere budsjetter enn bistandsbudsjettet.

- Vår egen finansminister inviterer til møte med flere finansministre senere denne uka for å finne andre penger, og da henger ikke Norges standpunkt i OECD-DAC på greip, avslutter Knag Fylkesnes.

I statsbudsjettet for 2021 har Norge lagt støtten til utvikling av koronavaksinene i bistandsbudsjettet, men med en merkenad om at det er usikkert om det kvalifiserer som bistand. (Ba)

--------------------------------
10:40 - 26. januar

Kinesiske medier sår tvil om vestlige koronavaksiner

Stadig flere stiller spørsmål ved Kinas koronavaksiner og håndteringen av pandemiens startfase. Nå svarer statlige medier i landet med konspirasjonsteorier.

Medier og talspersoner i Kina forsøker nå å så tvil om hvor godt vestlige vaksiner fungerer, og gjengir konspirasjonsteorier om hvor viruset hadde sin opprinnelse. Kinesiske myndigheter er under ekstra press fordi en gruppe fra Verdens helseorganisasjon (WHO) omsider har ankommet Wuhan, byen der viruset trolig hadde sin opprinnelse.

En talsperson for myndighetene uttalte i forrige uke at WHO burde etterforske et amerikansk militært laboratorium der det ble antydet at viruset skal ha blitt utviklet, en teori som ikke har grunnlag i virkeligheten.

– Formålet er å fordele skyld bort fra kinesiske myndigheters svake håndtering av viruset i begynnelsen, til en amerikansk konspirasjon. Taktikken lykkes svært godt på grunn av utbredt motstand mot USA i Kina, sier Kina-eksperten Fang Shimin, som bor i USA.

Vestlige koronavaksiner er også i fokus, etter at brasilianske forskere offentliggjorde en rapport som viste at den kinesiske vaksinen Sinovac er langt mindre effektiv enn ventet. (NTB)

--------------------------
08:00 - 26. januar

Nordmenn mener det må mer internasjonalt samarbeid til for å stoppe en ny pandemi

I en undersøkelse svarer fire av fem nordmenn at internasjonalt samarbeid er den beste måten å stoppe en ny pandemi. Men få tror at det vil bli mer samarbeid.

– Koronapandemien har for alvor vist hvor tett sammenvevde vi er i verden, at vi må håndtere felles kriser på tvers av landegrenser. Det er interessant at så mange nordmenn mener samarbeid er veien å gå, men likevel har så liten tiltro til at verden vil komme sammen for felles løsninger, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.

I en undersøkelse Norstat lagde blant 1.000 nordmenn i november, kommer det fram at 82 prosent av de spurte mener at internasjonalt samarbeid er den beste måten å stoppe en ny pandemi. Samtidig svarer kun 27 prosent at de faktisk tror det vil bli mer internasjonalt samarbeid. (NTB)

------------------------------------

07:30 - 26. januar

Norsk næringsliv investerer ikke i lavinntektsland

Norsk næringsliv skyr investeringer i fattige land, viser en fersk Norad-rapport som Aftenposten presenterer forut for Norad-konferansen.

Norske private investeringer går til den rike delen av verden. I gjennomsnitt investerte norske bedrifter og private 1500 milliarder kroner pr. år i perioden 2013-2018. Omkring 3,5 milliarder havnet i de fattigste, lavinntektslandene. Dette er bare 0,23 prosent av de totale norske investeringene i utlandet.

Norsk bilateral bistand til de samme er landene 6,4 milliarder.

Selv i gruppen lavere mellominntektsland er investeringene bare 47,8 milliarder. Det utgjør 3,17 prosent av de totale investeringene, skriver Aftenposten.

- De lave investeringene i de fattigste landene kan forstås ut fra at disse er ustabile land med svak økonomi. Det er ikke lett å investere der. Men tallene er også lave for såkalte lavere mellominntektsland, sier Bård Vegar Solhjell, direktør i Norad til Aftenposten. Eksempler på slike land er Ghana og Nigeria, land med betydelig økonomisk vekst og muligheter.

Det er første gang Norad lager en rapport om norske investeringer i utlandet. Rapporten tar for seg perioden 2013-2018. Den skal presenteres på Norad-konferansen onsdag. (ba)

 

-----------------------------------------
15:00 - 25. januar

Ugandas høyesterett krever at Bobi Wine får bevege seg fritt

Høyesterett i Uganda har slått fast at husarresten som opposisjonspolitikeren Bonbi Wine er satt under, er ulovlig.

Sikkerhetsstyrker har omringet huset til Bobi Wine, som er artistnavnet til Robert Kyagulanyi, siden torsdagens valg i landet.

– Det har i dag kommet en kjennelse som slår fast at det var ulovlig å plassere sikkerhetsstyrker ved Bobi WInes hus, sier en talsmann for justisdepartementet i landet.

– Dommeren har gitt ordre om at de straks skal forlate området, sier Solomon Muita.

Ugandas sittende president Yoweri Museveni ble utropt som vinner i valget, og han kan dermed gå løs på sin sjette femårsperiode. Opposisjonen har varslet at de går rettens vei med valgresultatet. (NTB)

------------------------

14:00 - 25. januar

Kvart milliard jobber tapt i koronapandemien

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har beregnet at 8,8 prosent av alle arbeidstimer i verden i fjor ble eliminert på grunn av restriksjoner på næringsliv og sosialt liv.

Det svarer til 255 millioner fulltidsjobber og er jevnt fordelt mellom redusert arbeidstid og nedlagte arbeidsplasser.

Dette er den mest alvorlige krisen for verdens arbeidsliv siden depresjonen på 1930-tallet, og konsekvensene er langt alvorligere enn finanskrisen i 2009, sier ILOs generalsekretær Guy Ryder.

De fleste som mistet jobben, ga helt opp å finne nytt arbeid, trolig på grunn av de strenge tiltakene mot næringer med stor arbeidsstokk, som restauranter, barer, butikker, hoteller og andre tjenester med direkte kundekontakt. Ifølge ILO er det kvinner og unge som er hardest rammet.

Tapet av arbeidsplasser svarer til et inntektstap på 3.700 milliarder dollar globalt, over 31.000 milliarder kroner, noe Ryder kaller et ekstraordinært beløp.

ILO venter et oppsving i sysselsettingen i løpet av andre halvår i år, men det er avhengig av smittesituasjonen og vaksineringen. Foreløpig fortsetter smitten å øke i mange land, og vaksineringen går tregt nesten overalt. (NTB)

----------------------------------------

Covax: Minst 1,3 mrd. vaksinedoser til lavinntektsland i år

Det globale vaksinesamarbeidet Covax, som ledes av Verdens helseorganisasjon (WHO) sa fredag at de er på god vei til å levere minst 2 milliarder doser innen utgangen av året, inkludert minst 1,3 milliarder doser til lavinntektsland gjennom Gavi Covax AMC.

På en pressekonferanse kunngjørde de samtidig en avtale om innkjøpsgaranti (advance purchase agreement) for inntil 40 millioner doser av Pfizer-BioNTech vaksinen; utrullering starter når forsynings-avtalene er klare.

– Jeg er glad for å kunngjøre at Covax har signert en avtale med Pfizer-Biontech om opptil 40 millioner doser av deres covid-19-vaksine, sa direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon (WHO) på en pressekonferanse fredag ifølge NTB.

Pfizer/Biontech-vaksinen er foreløpig den eneste som har fått nødgodkjennelse av WHO. Pfizer-direktør Albert Bourla sier at de 40 millioner dosene skal selges til Covax uten fortjeneste.

I tillegg sa Covax at 150 millioner doser av AstraZeneca/Oxford-vaksinen er forventet å bli tilgjengelig i første kvartal, forutsatt WHO godkjenning for bruk i nødstilfeller. Dette skjer gjennom eksisterende avtaler med Serum Instituttet i India (SII) og AstraZeneca. (ba)

 

Publisert: 24.01.2021 10.28.24 Sist oppdatert: 26.01.2021 10.11.40