En pasient puster ved hjelp av en oksygenmaske på et sykehus i Tsjernivtsi vest i Ukraina, Foto: Evgeniij Maloletka / AP / NTB

SISTE NYTT: FN: Klimaløfter fra land ligger veldig langt fra Paris-mål

Ny massekidnapping fra skole i Nigeria * FN slår alarm om oksygenmangel * Våpenhvile mellom India og Pakistan i Kashmir * Facebook utestenger generalene i Myanmar * FN: Urovekkende økning i drap på menneskerettighetsaktivister i Colombia * De første dosene med Covax-vaksine framme i Ghana * USA vil ha plass i FNs menneskerettsråd

Sist oppdatert: 26.02.2021 10.14.48

15:00 - 26. februar

FN: Klimaløfter fra land ligger veldig langt fra Paris-mål

FN har sammenstilt klimaløfter som verdens land har meldt inn. Gjennomgangen viser at landenes forpliktelser er langt fra nok til å nå Paris-målene.

Rundt 75 land samt EU har meldt inn nye nasjonale løfter de siste månedene, men FN sier at bare 30 prosent av globale utslipp vil være dekket av forpliktelsene.

Patricia Espinosa, leder for FNs klimakonvensjon sier det er utrolig at land ikke er mer handlekraftige i møte med en krise «som til slutt kan gi en slutt på menneskelig liv på denne planeten».

– Til tross for alle studier, alle rapporter og klare advarsler fra forskere over hele verden, så har mange nasjoner fortsatt en tilnærming der de fortsetter som vanlig, sier Espinosa. (NTB)

--------------------------------
09:30 - 26.februar

Ny massekidnapping fra skole i Nigeria

Rundt 300 jenter antas å være kidnappet fra en videregående skole nordvest i Nigeria.

Væpnede menn kidnappet jentene fra en offentlig videregående skole i Jangebe i delstaten Zamfara tidlig fredag, opplyser en representant for lokale myndigheter, Zailania Bappah, til BBC.

– Over 300 jenter er savnet etter at vi har gjort oss ferdig med å telle de gjenværende elevene, sier en lærer, som ønsker å være anonym, til nyhetsbyrået AFP.

Politiet har ikke bekreftet hendelsen.

– Jeg er på vei til Jangebe. Jeg fikk en telefon om at skolen ble invadert av banditter som bortførte elevene. Jeg har to døtre ved skolen, sier forelder Sadi Kawaye til AFP.

Væpnede grupper har de siste årene trappet opp angrep mot skoler i Nigeria. I forrige uke ble 42 personer bortført fra en skole i nabodelstaten Niger, og i desember ble over 300 gutter kidnappet fra en skole i delstaten Katsina.

Kidnapperne krever løsepenger, og utsetter ofte ofrene for seksuelle overgrep og vold. (NTB)

---------------------------------
16:30 - 25.februar

FN slår alarm om oksygenmangel

Verden lider under en alvorlig mangel på medisinsk oksygen, varsler FN, som ber om 13,5 milliarder kroner for å avhjelpe krisen.

Covid-19 har ført til massivt press på helsetjenestene i verdens land, spesielt i fattige land der mange sykehus ikke har nok oksygen.

Dette har ført til at personer som kunne vært reddet, har dødd av sykdommen, og at pårørende har måttet betale ekstra hvis deres kjære skulle få oksygen.

Initiativet ACT-Accelerator, som ledes av Verdens helseorganisasjon, har nå lansert det de kaller Oxygen Emergency Taskforce for å håndtere krisen.

– Dette er en global krise som trenger et virkelig globalt svar, sier Philippe Duneton, lederen for det internasjonale helsebyrået Unitaid, en annen av organisasjonene bak initiativet.

Også Unicef, Verdensbanken, Redd Barna og Global Fund er blant initiativtakerne. (NTB)

--------------------------
16:00 - 25. februar

Våpenhvile mellom India og Pakistan i Kashmir

India og Pakistan har forpliktet seg til å stoppe å avfyre våpen over grensen i det bestridte området Kashmir og respektere en avtale fra 2003.

Avtalen om våpenhvile fra 2003 har i stor grad blitt ignorert, og flere hundre personer er drept i sammenstøt ved grensen siden da.

Men nå har de to landene forpliktet seg til å overholde avtalen igjen i en telefonsamtale onsdag, ifølge en felles uttalelse fra det indiske og det pakistanske militæret.

Dersom avtalen mellom de to atommaktene implementeres, vil det være et stort steg i retning av å nedjustere konfliktnivået i den svært militariserte regionen i Himalaya.

En 740 kilometer lang linje kalt Line of Control (LOC) utgjør en de facto grense mellom landene. Pakistanske myndigheter anklager India for 13.000 overtredelser de siste 18 årene, og India anklager også det pakistanske militæret for brudd på avtalen i stor skala.

De to landene har en lang og bitter historie. To av tre kriger siden de to landene ble uavhengige fra Storbritannia i 1947, har vært over området som de begge krever enerett over.

Relasjonene falt til et nytt bunnpunkt i 2019 da India inndro en spesiell autonom status for den delen av Kashmir som har vært under deres kontroll. Grepet førte til en flere måneder lang nedstenging av sikkerhetsårsaker i regionen.

Diplomatiske relasjoner ble nedgradert mellom landene, handel ble stanset og forbindelser både via jernbane og vei ble innstilt. (NTB)

-----------------------------
08:00 - 25. februar

Facebook utestenger generalene i Myanmar

Facebook har stengt alle gjenværende kontoer knyttet til militæret i Myanmar.

– Hendelsene siden kuppet 1. februar, inkludert den dødelige volden, har gjort at vi trenger denne utestengingen, sier selskapet i en uttalelse.

I tillegg blokkerer Facebook annonser fra selskaper tilknyttet forsvaret i Myanmar. Utestengingen omfatter også Instagram.

Militæret i Myanmar har tidligere brukt Facebook til å fremme sine påstander om fusk i valget i november i fjor. Valget ble vunnet av partiet til den nå avsatte regjeringssjefen Aung San Suu Kyi.

Siden militæret kuppet makten i begynnelsen av februar, har det vært en rekke protester i landet. Tre mennesker er blitt drept under demonstrasjonene, ifølge nyhetsbyrået AFP. (NTB)

-----------------------------------

22:30 - 24. februar

FN: Urovekkende økning i drap på menneskerettighetsaktivister i Colombia

Drap på menneskerettighetsforkjempere og massedrap på sivile i Colombia skjer i et urovekkende tempo, fastslår FN i en rapport.

Volden i Colombia «intensiveres» i deler av landsbygda der den statlige tilstedeværelsen er lav og væpnede grupper kjemper om kontroll, ifølge en årlig FN-rapport.

Minst 133 menneskerettighetsforkjempere ble drept i Colombia i 2020, noe som er en økning på 23 prosent fra 2019, ifølge FN.

Regjeringen i Colombia har slitt med å sette en stopper for volden i rurale strøk der geriljaen FARC var aktive før de la ned våpnene i forbindelse med fredsavtalen i 2016. (NTB)

---------------------------------
09:45 - 24. februar

De første dosene med Covax-vaksine framme i Ghana

De første dosene med koronavaksine som distribueres via vaksinesamarbeidet Covax, er framme i Ghana.

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein sier i en uttalelse at dette er en viktig dag for alle som er opptatt av rettferdig fordeling av vaksine mot covid-19.

– Endelig skal helsearbeidere og folk i risikogruppene i lavinntektsland få vaksiner. Samtidig er dette en viktig dag fordi pandemien ikke kan bekjempes før nok mennesker i alle land har fått vaksine, sier Ulstein.

– Selv om vi helst skulle sett at utrullingen av covid-19-vaksiner skjedde samtidig i rike og fattige land, er det historisk at vaksineringen i lav- og mellominntektsland starter så kort tid etter vaksineringen i rike land, legger han til.

Forsendelsen med 600.000 doser av AstraZeneca-vaksinen har ankommet det vestafrikanske landet onsdag morgen, ifølge Unicef og nyhetsbyrået Reuters.

– Vi er glade for at Ghana har blitt det første landet som får covid-19-vaksiner fra Covax, sier Unicef i en uttalelse. De organiserte forsendelsen fra Mumbai i India. I første omgang er det folk som jobber tett med andre, som får koronavaksinen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) og Unicef bidrar til å distribuere vaksinedoser mot korona gratis til fattige land. I tillegg har USA, Tyskland og EU tidligere opplyst at de vil gi betydelig støtte til vaksinesamarbeidet Covax, for å sikre at også fattige land får tilgang til koronavaksine. Også Norge bidrar i samarbeidet.

Covax har tidligere sagt at de vil levere to milliarder doser covid-19-vaksine globalt innen utgangen av 2021. Det er planlagt at Ghana skal få 2.412.000 doser av disse. Men finansieringen av innsatsen er ennå ikke i havn.

I januar åpnet skolene i Ghana igjen etter en ti måneders nedstenging. Store sosiale sammenkomster er forbudt, og grensene både til lands og til sjøs har vært stengt siden mars i fjor.

Det er registrert 80.759 smittetilfeller med covid-19 og 582 dødsfall i Ghana siden pandemien startet. Men de reelle tallene er trolig mye høyere, ettersom det har vært lite testing.

Ghanas økonomi ventes å bli svært hardt rammet av pandemien. (NTB)

--------------------------

24. februar

USA vil ha plass i FNs menneskerettsråd

USA håper igjen på en plass i FNs menneskerettsråd, som tidligere president Donald Trump vendte ryggen til i 2018.

– Det er med glede jeg kunngjør at USA vil stille til valg i FNs menneskerettsråd for perioden 2022-2024, opplyste utenriksminister Antony Blinken i en videobeskjed til rådet onsdag.

– Vi ber ydmykt FNs medlemsland om å støtte oss i vårt forsøk på å returnere til rådet, la han til.

Trump trakk USA fra en rekke internasjonale avtaler, organisasjoner og organer som han betegnet som trusler mot USAs suverenitet.

– USA styres av amerikanere, vi avviser ideologien globalisme og vi omfavner doktrinen patriotisme, sa Trump i FNs hovedforsamling i 2018. (NTB)

Publisert: 24.02.2021 09.48.53 Sist oppdatert: 26.02.2021 10.14.48