En demonstrant som er blitt skadet i sammenstøt med Myanmars sikkerhetsstyrke ankommer et sykheus i Yanggon  lørdag 28. mars. Over 100 sivile skal ha blitt drept i slike sammenstøt og tv-bildene viser tydelig sikkerhetsstyrkenes brutale og hensynsløse framferd. EU fordømmer nå volden mot sivile i Myanmar. Foto: New York Times/NTB

 

 

Siste nytt: EU fordømmer volden i Myanmar

Sist oppdatert: 26.03.2021 07.30.09

09:55 -29. mars

EU fordømmer militærregimets voldsbruk mot sivile i Myanmar

Over 100 demonstranter ble drept i helgen.

– Voldsutviklingen med over 100 drap på sivile, utført av militæret mot dets eget folk, på dets «væpnede styrkers dag», er uakseptabelt, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

– Langt fra å feire, gjorde Myanmars militære gårsdagen til en dag med grufullheter og skam, sier Borrell videre.

Minst 107 mennesker ble drept da sikkerhetsstyrker lørdag åpnet ild mot demonstranter, på dagen da militæret feiret det de kalte «De væpnede styrkers dag».

----------

13:00 - 25. mars

Politiet er fortsatt tause om stadion-tragedien

Fem familiemedlemmer som ble drept i folketrengselen på Uhuru nasjonalstadion i Dar es Salaam sist søndag, ble gravlagt torsdag. De fem, hvorav fire barn og en voksen, ble trampet ned da folkemassene presset på under minneseremonien for Tanzanias avdøde president John Magufuli sist søndag. 

Politiet lovet tidligere å komme med ny informasjon om hvor mange som døde og hva som forårsaket tragedien onsdag, men uten at det har kommet ut noe mer detaljer om saken.

Flere titalls mennesker døde trolig under tragedien. En rapport fra et lokalt politikammer søndag antydet 45 døde. During the incident, dozens of people reportedly died as thousands of mourners  forced their way through the packed stadium. (Fra vår korrespondent Kizito Makoye.)

----------

10:33 - 25. mars

Norec overtar rekruttering fra UD

Norsk senter for utvekslingssamarbeid (Norec) får et nytt ansvarsområde: Å koordinere rekruttering av norskfinansierte stillinger til internasjonale organisasjoner i FN-systemet og Verdensbanken. Det dreier seg om FN-frivillige (UNVs), junioreksperter (JPOs) og rådgivere på bærekraft (SDPs).

Direktør Jan Olav Baarøy og avdelingsdirektør for verksemdstyring Morten Rørvik.

– Vi er glade for å få dette ansvaret, som fram til nå har ligget hos utenriksdepartementet. Det passer godt med samfunnsoppdraget vårt – å legge til rette for utveksling av profesjonelle og frivillige mellom Norge og land i Afrika, Asia og Latin-Amerika, sier Jan Olav Baarøy, direktør for Norec i en pressemelding. 
 
Han var selv juniorekspert for UNICEF i Uganda og New York tidlig i sin karriere.
 
Per nå er det over 45 nordmenn som arbeider i FN-systemet gjennom disse ordningene.
 
Stillingane er reservert norske statsborgere og krever  at man har høyere utdanning og noe profesjonell erfaring. I tillegg må en ha gode språkkunnskaper i engelsk, og helst beherske et annet av FN sitt offisielle språk. Stillingene er først og fremst for yngre profesjonelle. Rekrutteringen skjer en gang i året og blir annonsert før sommeren.
 
 –   Å jobbe som UNV, JPO eller SDP er en gyllen mulighet for å både lære fra og bidra til internasjonalt samarbeid. Og den typen samarbeid er viktigere enn noengang i våre dager, sier Baarøy.   (ba)
 
------------------------------------
 
13:30 - 25. mars

FN gir 14 mill. dollar til gjenoppbygging av rohingya-leir

FN gir 14 millioner dollar til gjenoppbygging av de ødelagte rohingya-leirene i Bangladesh, som brant ned mandag.

Beløpet tilsvarer 120 millioner kroner og skal også gå til vann, sanitære tjenester, mat, samt mental og psykososial helsehjelp, opplyste FN torsdag.

Gjennombyggingen av leirene er allerede i gang, organisert av lokale myndigheter og hjelpeorganisasjoner.

Den store brannen i flyktningleiren i Cox's Bazar i Bangladesh mandag førte til at minst 15 rohingya-muslimer omkom, flere andre ble skadd og titusener hjemløse.

Flyktningene ved Cox's Bazar er fordelt på 34 leirer, og minst fire av dem er nesten helt ødelagt. (NTB)

 
--------------------------------
 

01:30 - 25. mars

Brasil har passert 300.000 koronadødsfall

Dødstallet knyttet til koronapandemien oversteg onsdag 300.000 i Brasil, og landet er dermed det andre som når den dystre milepælen etter USA.

USA passerte 300.000 koronadødsfall den 14. desember, men har flere innbyggere enn Brasil. Det søramerikanske landet har registrert 300.685 koronarelaterte dødsfall fra 12,2 millioner smittede.

Brasil er for tiden inne i en periode med de høyeste daglige dødstallene siden pandemien brøt ut. Dødstallet har mer enn tredoblet seg siden starten av året og var i snitt 2.273 forrige uke, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tirsdag ble det for første gang over registrert 3.000 daglige koronadødsfall i Brasil. Onsdag var det daglige dødstallet 2.009, ifølge helsedepartementet. Det er derimot en underrapportering, melder lokale medier. (NTB)

Publisert: 25.03.2021 10.50.32 Sist oppdatert: 26.03.2021 07.30.09