En landsbybeboer holder en paraply under mørke skyer i Balasore i Odisha tirsdag. Foto: AP / NTB

SISTE NYTT: Verden kan passere 1,5 graders oppvarming de neste fem årene

11:10 - 28. mai 
 

Norsk film får WHO-pris 

En film som er utviklet i et samarbeid mellom UiT - Norges arktiske universitet og Flyktninghjelpen, er kåret av WHO til en av årets beste informasjonsfilmer. Filmen har tittelen «Stressed – a pandemic of fear». 
 
Jon-Håkon Schultz, professor ved Institutt for lærerutdanning og pedagogikk ved UiT, har samarbeidet med Flyktninghjelpen i en årrekke. Han har blant annet utviklet et program som skal gjøre det lettere for flyktningbarn som har opplevd krig å være på skolen.

Sammen med Flyktninghjelpen har Schultz laget en film om hvordan korona forsterker traumer og forverrer situasjonen for flyktningbarn, og hvordan voksne bør snakke med dem for å dempe traumene.

Filmen er nå kåret av WHO – Verdens helseorganisasjon – til verdens beste informasjonsfilm i kategorien «Health Emergencies».

– Det er stor stas å bli hedret av WHO. Jeg synes det er veldig stimulerende med denne prisen, det motiverer til videre arbeid. I tillegg til at vi æres for kvalitet, bidrar også WHO til ytterligere å løfte frem budskapet i informasjonsfilmen: Barn som har opplevd krig og flukt er særlig sårbare når covid-19 hindrer dem i å gå på skolen, sier Schultz.

 
14:00 - 27. mai

Verden kan passere 1,5 graders oppvarming de neste fem årene

Verden kan nå 1,5 graders oppvarming i løpet av de neste fem årene, ifølge en oppdatert evaluering av globale klimatrender.

Ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og britiske Met Office er det en 40 prosent risiko for 1,5 graders oppvarming sammenlignet med førindustriell tid. Dermed vil temperaturene overstige grensen for det ambisiøse målet fra Parisavtalen.

Ifølge Met Office vil de årlige snittemperaturene mellom 2021 og 2015 være mellom 0,9 og 1,8 grader sammenlignet med førindustriell tid. Det er en 90 prosent sjanse for at et av årene vil bli det varmeste som er registrert noensinne.

– Dette er ikke bare statistikk. Stigende temperaturer betyr mer issmelting, høyere havnivå, flere varmebølger og større innvirkning på matsikkerhet, helse, miljø og bærekraftig utvikling, sier WMO-leder Petteri Taalas. (NTB)

-----------------------------
04:40 - 27. mai

Etiopia: 22 tjenestemenn drept og 20 bortført i Tigray

Opprørere har drept 22 tjenestemenn og bortført ytterligere 20 tjenestemenn i Tigrays midlertidige regionale administrasjon, ifølge den etiopiske regjeringen.

Ytterligere fire er blitt såret og innlagt på sykehus, heter det i uttalelsen.

Opprørere som er lojale overfor Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) sto bak, ifølge uttalelse fra regjeringen i Addis Abeba.

TPLF styrte regionen inntil statsminister Abiy Ahmed sendte styrker inn i Tigray i november.

Abiy erklærte seier fire uker etter at offensiven startet, og han byttet ut TPLFs regionale administrasjon med en midlertidig administrasjon bestående av tjenestemenn utpekt av den føderale regjeringen i Addis Abeba. Men seks måneder senere fortsetter kampene i regionen.

Meldinger om forbrytelser begått av etiopiske og eritreiske styrker i Tigray, blant annet massakrer og voldtekter, har ført til internasjonale fordømmelser. Samtidig advarer FN om at det er stor risiko for hungersnød i Tigray dersom ikke hjelpen til området trappes opp de neste to månedene.

USAs president Joe Biden fordømmer den seks måneder lange konflikten i den krigsherjede Tigray-regionen i Etiopia og ber om våpenhvile.

– Jeg er dypt bekymret over den økende volden og den økte regionale og etniske splittelsen i flere deler av Etiopia, sier Biden.

– De omfattende bruddene på menneskerettighetene i Tigray, inkludert omfattende seksuell vold, er uakseptable og må stanse, sier presidenten.

– Krigførere i Tigray-regionen bør erklære og overholde en våpenhvile, og styrker fra Eritrea og Amhara bør trekke seg ut, sier Biden.

(NTB)

---------------------------
13:30 - 26. mai

Sør-Afrikas ekspresident erklærer seg ikke skyldig i korrupsjonssak

Sør-Afrikas tidligere president Jacob Zuma erklærte seg ikke skyldig i rettssaken mot ham onsdag. Han er blant annet siktet for bedrageri og korrupsjon.

Rettssaken har vært utsatt en rekke ganger.

Zuma var president i Sør-Afrika fra 2009 til 2018 og visepresident fra 1999 til 2005.

79-åringen er blant annet tiltalt for bedrageri og korrupsjon i forbindelse med en avtale Sør-Afrika inngikk med den franske våpenprodusenten Thales i 1999, om kjøp av kampfly, marinefartøy og annet forsvarsmateriell.

Zuma mistenkes for å ha mottatt rundt 2,3 millioner kroner i bestikkelser. (NTB)

-----------------------
04:30 - 26. mai

Over 1 million evakuert før syklon treffer land i India

Mer enn 1,1 millioner personer er blitt evakuert fra lavtliggende områder på Indias østkyst før en syklon ventes å treffe land senere onsdag.

Syklonen Yaas har allerede tatt to liv og ødelagt boliger i kraftig vind og regnvær i delstatene Odisha og Vest-Bengal, før den har truffet land. Prognosene går ut på at syklonen treffer land midt på dagen onsdag lokal tid.

Indias meteorologiske institutt omtaler syklonen som svært alvorlig. Den har en vindhastighet på mellom 36 og 39 meter i sekundet, med vindkast som måler opp til 43 meter i sekundet, opplyste instituttet tidlig onsdag.

Flyplassen i Kolkata holder stengt til onsdag kveld, og togtrafikken er stanset. I to regioner i Odisha har syklonen det siste døgnet dumpet over 170 millimeter med regn, og tidevannsbølger på opptil 4 meters høyde ventes å oversvømme lavtliggende områder.

I forrige uke døde over 140 mennesker da syklonen Tauktae traff land på vestkysten.

Syklonene rammer samtidig som landet står i koronapandemien. (NTB)

-----------------------------

01:00 - 26. mai

450.000 koronadødsfall i Brasil

Brasil har passert 450.000 koronarelaterte dødsfall siden pandemien startet, viser oppdaterte tall fra landets helsemyndigheter.

Helsedepartementet i Brasilia kunngjorde tirsdag en registrering på 2.173 nye koronarelaterte dødsfall siste 24-timersperiode. Dermed har landet 452.031 dødsfall, kun forbigått av USA.

Situasjonen har begynt å stabilisere seg. I gjennomsnitt ble det registrert 1.854 koronarelaterte dødsfall hver dag den siste uken, en nedgang fra over 3.000 per døgn i midten av april.

 

Publisert: 26.05.2021 07.26.12 Sist oppdatert: 27.05.2021 07.42.31