SISTE NYTT: Evakuering i gang igjen på Kabul-flyplass

08:42 - 27. august

Evakuering i gang igjen på Kabul-flyplass

Fly med evakuerte personer har igjen tatt av fra flyplassen i Kabul, dagen etter selvmordsangrepene som krevde minst 85 liv. Det advares om nye angrep.

Fredag morgen tok flere fly med evakuerte om bord av fra flyplassen, opplyser øyenvitner til nyhetsbyrået AP.

Samtidig advarer USA om faren for nye angrep fram mot tirsdag neste uke, som er fristen for tilbaketrekning av de siste amerikanske soldatene.

Britiske og spanske myndigheter opplyser at de kommer til å avslutte sine evakueringer i løpet av fredagen.

Minst 72 afghanere og 13 amerikanske soldater ble drept i torsdagens selvmordsangrep mot flyplassen og et hotell like ved. (NTB)

----------------------
05:45 27. august

Over 210 drept i etnisk vold vest i Etiopia

Over 210 mennesker er drept i løpet av flere dager med etnisk motivert vold i den anspente Oromia-regionen vest i Etiopia, opplyser menneskerettskommisjon.

Den uavhengige kommisjonen EHRC sier vitner forteller at væpnede menn tilknyttet opprørsgruppen Oromos frigjøringshær (OLA) inntok området Gida-Kirimu etter at sikkerhetsstyrker trakk seg tilbake.

– Innbyggerne i området har fortalt at over 150 mennesker ble drept av de væpnede mennene, opplyser EHRC.

Kvinner og barn flyktet til omkringliggende områder, og angrepet førte også til en bølge av hevnangrep og drap.

De påfølgende dagene utførte enkelte innbyggere etnisk motiverte hevnangrep, der over 60 mennesker ble drept, noe som førte til at enda flere sivile flyktet for å unngå volden, sier kommisjonen. De ber om umiddelbar handling for å hindre at den ustabile situasjonen sprer seg. De krever også en gransking av hvorfor sikkerhetsstyrkene trakk seg ut av området.

OLA, som i mai ble satt på myndighetenes terrorliste, avviser at de er ansvarlige for angrepene. Regjeringen har tidligere anklaget OLA for massakrer på sivile i Oromia og Amhara, landets største og nest største region. (NTB)

--------------------------

04:30 - 27. august

Aktivister i Mexico: 52.000 døde ikke identifisert

Levninger og lik av rundt 52.000 mennesker i Mexico er aldri blitt identifisert, sier en pårørendegruppe. Mange av de døde er lagt i massegraver.

Gruppen Bevegelsen for våre forsvunne sier det voldsherjede landet står overfor en rettsmedisinsk krise når det gjelder identifisering av menneskelige levninger.

60 prosent av de rundt 52.000 som ikke er identifisert, ligger i massegraver på offentlige kirkegårder, sier gruppen i en rapport basert på tall hentet inn fra rettsmedisinske institutter. De øvrige er blitt liggende på likhus, universiteter og andre steder som myndighetene ikke har ønsket eller vært i stand til å bekrefte, sier pårørendegruppen.

Dette viser hvordan den økende volden de siste 15 årene har hatt stor innvirkning på samfunnet, særlig i form av drap og forsvinninger, heter det i rapporten. Der oppgir mangel på personell og opplæring, lave lønninger og midlertidige kontrakter som noen av problemene i rettsmedisinen. (NTB)

-----------------------------
03:45 - 26. august

FN ber om milliardbistand til Haiti

FN vil be om 187 millioner dollar i bidrag for å hjelpe Haiti med gjenoppbyggingen etter det kraftige jordskjelvet som rammet landet for to uker siden.

To dager etter skjelvet 10. august – som hadde en styrke på 7,2 – ble det karibiske landet truffet av det tropiske lavtrykket Grace. Store nedbørsmengder førte til oversvømmelser i tillegg til skadene etter jordskjelvet.

– Som du skjønner, trengs det flere menneskelige og økonomiske ressurser til å håndtere krisen, sier Stephane Dujarric, som er talsmann for FNs generalsekretær António Guterres. Beløpet organisasjonen vil prøve å skaffe, tilsvarer 1,65 milliarder kroner.

Over 2.200 mennesker mistet livet i jordskjelvet, da hus, kirker og sykehus kollapset. Over 12.200 ble skadd, og mer enn 130.000 hus ble skadd eller ødelagt. (NTB)

---------------------

00:50 - 26. august

Ny Qatar-rapport fra Amnesty før fotball-VM

Sju av ti dødsfall blant migrantarbeidere i Qatar mangler en troverdig forklaring, skriver Amnesty i en rapport 15 måneder før landet arrangerer fotball-VM.

Amnesty mener myndighetene i Qatar ikke gjør nok for granske dødsfallene og finne ut hva som ligger bak. På en rekke dødsattester organisasjonen har sett nærmere på, er dødsårsaken oppgitt som hjertesvikt eller åndedrettssvikt som skyldes naturlige eller uspesifiserte årsaker.

– Dette er fraser som ikke hører hjemme på en dødsattest uten nærmere forklaring om den underliggende årsaken. Til syvende og sist dør alle av at hjertet eller pusten stanser, så disse opplysningen alene er uten mening. «Naturlige årsaker» er ikke en tilstrekkelig forklaring, sier David Bailey til Amnesty International. Han er patolog og medlem Verdens helseorganisasjons arbeidsgruppe for dødsattester.

– Vi må kunne spørre hvorfor qatarske myndigheter ikke finner ut av hvorfor arbeiderne dør, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge. Han påpeker at arbeiderne er gjennom en helsesjekk før de begynner å jobbe i Qatar.

– Dette understreker at dette egentlig er sunne mennesker som ender opp med å dø, sier han.

En talsmann for myndighetene i Qatar sier til VG at de ikke er enige i det som står i rapporten og sier de har innført reformer som har hatt positive ringvirkninger i regionen og kommet mer enn én million mennesker til gode. (NTB)

Publisert: 26.08.2021 08.02.35 Sist oppdatert: 27.08.2021 07.24.53