Rike land har sikret seg 80 prosent av verdens vaksiner. Fattige land taper kampen om å sikre seg en plass i vaksinekøen, mener Kirkens Nødhjelp. Her blir vaksiner fra USA fordelt gjennom Covax-systemet levert på flyplassen i Nairobi, Kenya. Foto: NTB

SISTE NYTT: USA: Tigray-styrker plyndrer nødhjelpslagre

21:00 - 31. august

USA: Tigray-styrker plyndrer nødhjelpslagre

Lagre med nødhjelp i Etiopias blir plyndret av de regionale styrkene i Tigray, som var i krig med regjeringen i landet, hevder USA.

USAs statlige nødhjelpsorganisasjon USAID anklager styrker fra den regionale regjeringen styrt av Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) for å stå bak plyndringen i Amhara-regionen, Tigrays naboregion.

– Vi vet med sikkerhet at TPLF plyndrer lagre, varebiler og skaper stor ødeleggelse i alle landsbyene de kommer til i Amhara. Det er grunn til stor bekymring, sier Sean Jones, sjef for USAID i Etiopia, til den statlige, etiopiske TV-kanalen EBC.

Opplysningene er ikke bekreftet fra annet hold. Etiopias fredsprisvinnende statsminister Abiy Ahmed Ali gikk i fjor høst til krig mot Tigray, men etter at TPLF ble drevet ut av regionen, tok de makten igjen i vår da regjeringsstyrkene trakk seg ut. (NTB)

---------------------------

Kirkens Nødhjelp: Vent med tredje vaksinedose i Norge til alle

– Det er positivt at Norge ikke gir tredje vaksinedose til alle nå, men prioriterer spesielt sårbare grupper som trenger vaksinen mest. Det er i tråd med WHOs anbefaling, om å vente med å tilby en tredje vaksinedose til alle. For nå må det være fattige lands tur,sier avdelingsleder Lisa Sivertsen i Kirkens Nødhjelp i en pressemelding.

Mandag informerte Helse- og omsorgsdepartementet at kun personer med alvorlig svekket immunforsvar skal få tilbud om en tredje dose mot covid-19. Kirkens Nødhjelp mener det er bra at de mest sårbare gruppene i Norge får tilbud om dette, men understreker samtidig at dette også må gjelde sårbare grupper og helsearbeidere i fattige land. Der har de fleste enda ikke fått første dose.

Organisasjonen påpeker at pandemien raser nå i afrikanske og asiatiske land. I verdens fattigste land har kun 1,6 per 100 innbygger fått første vaksinedose, mens hele den voksne befolkningen i Norge vil være fullvaksinert innen et par uker. Rike land har sikret seg 80 prosent av verdens vaksiner. Fattige land taper kampen om å sikre seg en plass i vaksinekøen, mener Kirkens Nødhjelp.

– Det er mangel på tilgang til vaksiner til fellesmekanismen COVAX, som skulle ha mobilisert vaksiner til fattige land. Mange av disse fattige landene føler seg lurt, sier Sivertsen.

COVAX har bestilt 5 milliarder vaksiner, men har til nå bare fått tak i 224 millioner doser som er sendt ut til lavinntektsland. Ventetiden bakerst i køen blir lengre når rike land som USA, Frankrike og Tyskland nå vil gi sin befolkning en tredje dose. (ba)

 

------------------------------

08:15 - 31. august

Eksgeneraler i Guatemala tiltalt for folkemord

To tidligere generaler i Guatemala er tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten for sin rolle under den lange borgerkrigen i landet.

De to, som i dag er i midten av 80-årene, skal ifølge tiltalen har gitt ordre om bortføringer og massehenrettelser i årene 1978 til 1982, da over 1.700 mennesker ble drept i minst 31 massakrer i en del av landet der mange av mayafolket bor, ifølge Reuters.

Den ene av de to, Manuel Benedicto Lucas Garcia, var nummer tre i det militære hierarkiet. Den andre tiltalte, Manuel Antonio Callejas, var ansvarlig for landets nasjonale etterretningstjeneste.

Flere enn 200.000 mennesker ble drept og ytterligere 45.000 forsvant i løpet av den 36 år lange borgerkrigen i Guatemala, som tok slutt i 1996.

Relativt få personer har i ettertid blitt stilt rettslig til ansvar for forbrytelsene som ble begått under borgerkrigen. En FN-støttet kommisjon har kommet fram til at hæren sto bak et flertall av forbrytelsene. (NTB)

-------------------------
13:35 - 30. august

Verden har passert 4,5 millioner koronadødsfall

Over 4,5 millioner mennesker har dødd av eller med koronaviruset, viser en oversikt fra nyhetsbyrået AFP.

Ved hjelp av offisielle kilder har AFP kommet fram til at det mandag var registrert 4.500.620 dødsfall.

Det blir nå rapportert inn om lag 10.000 koronarelaterte dødsfall hver eneste dag. Det er langt lavere enn i januar da det i snitt ble registrert 14.800 dødsfall per dag.

Men antallet er samtidig langt høyere enn i begynnelsen av juli da snittet lå på rundt 7.800 dødsfall per dag.

USA har igjen blitt det landet i verden med flest registrerte koronadødsfall. Den siste uken har snittet ligget på 1.290 per dag. I januar registrerte USA 3.380 dødsfall per dag, men tallet hadde falt til rundt 200 tidlig på sommeren. (NTB)

------------------------
12:00 - 30. august

Taliban vil skille kvinner og menn på universitetene

Kvinner og menn skal holdes atskilt på afghanske universiteter, ifølge en nyutnevnt Taliban-minister. På skolene blir det egne gutte- og jenteklasser.

Situasjonen for utdanningssystemet i Afghanistan ble diskutert på en konferanse i Kabul søndag. Her deltok Abdul Baqi Haqqani, som er blitt utnevnt til fungerende minister for høyere utdanning av Taliban.

Han gjentok Talibans løfter om at kvinner fortsatt skal få utdanning. Men det skal skje i egne grupper og klasser, atskilt fra menn. (NTB)

– Det afghanske folk vil fortsette sin høyere utdanning, i lys av sharialovene, i trygghet, uten å være i et blandet miljø med både kvinner og menn, sa Haqqani.

På barneskolene blir det et lignende system, med egne gutte- og jenteklasser. Dette har vært vanlig i Afghanistan også under den nylig avgåtte vestligstøttede regjeringen.

-------------------------

Danmark stenger ambassaden i Tanzania

Tanzania har uttrykt skuffelse over at Danmark skal stenge sin ambassade i landet i 2024 som ledd i omorganiseringen av dansk utviklingssamarbeid og diplomati.  Danmarks avgjørelse kommer på et tidspunkt da demokrati og menneskerettigheter er under press i Tanzania.

- Vi er skuffet over avgjørelse, men er optimistiske om at nye veier for samarbeid vil åpne seg, sier Tanzania utenriksminister Liberata Mulamula til Bistandsaktuelt.

For bare noe uker siden uttrykte landets myndigheter misnøye med at utenlandske diplomater stilte opp under rettssaken mot opposisjonslederen Freeman Mbowe.

Danmark innledet bistandssamarbeidet med Tanzania på 1960-tallet. Over en 50 års periode har Tanzania mottatt mer enn 14 milliarder danske kroner i bistand.

I et telefonmøte med sin danske kollega ba Mulamula om dansk støtte for å fremme saker som Tanzania mener er viktig i både FN og EU.

Den nye danske politikken prioriterer sårbare områder preget av migrasjon som Sahel, Afrikas horn og tilsvarende områder.

Danmark har også planer om å stenge handelskontoret i Barcelona og konsulatet i Chongqing i Kina. (Av Kizito Makoye, Dar es Salaam)

---------------------------

05:30 - 30.august

Blodig taxikrig rammer Sør-Afrikas fattige

Over 80 mennesker er drept hittil i år i konflikter mellom rivaliserende drosjesjåfører i området rundt Cape Town i Sør-Afrika.

Den hvite maxitaxien kjører gjennom Khayelitsha, en fattig forstad ved Cape Town. Det er ved tretiden på ettermiddagen da en passasjer i en annen maxitaxi åpner ild. To menn og en kvinne som sitter i taxien, blir drept. Et fem måneder gammelt spedbarn får skuddskader. Gjerningsmannen flykter fra åstedet.

Drapene skjedde 15. juli og er bare en av flere voldsepisoder som kobles til den pågående taxikrigen i Sør-Afrika.

Konflikten har pågått i flere tiår, men har eskalert i løpet av sommeren.

Å ta seg til og fra jobben er livsfarlig for innbyggerne i de fattige boligområdene, såkalte townships. (NTB)

 

Publisert: 30.08.2021 08.28.53 Sist oppdatert: 01.09.2021 06.39.14