Delphine KY er landbruksingeniør og jobber i Caritas i Mali. Hun jobber blant annet med matsikkerhet og forteller at å tilpasse seg klimaenndringene er en stor utfordring både for hjelpeorganisasjoner og bønder i Mali. Foto: Caritas. 

Bistandsarbeider: Klimaendringene stor utfordring i Mali

SOMMERPRATEN: I denne spalten møter du ulike representanter for bistandsbransjen. I dag Delphine KY. Hun jobber for Caritas i Mali. Delphine er landbruksingeniør og arbeider med øke matsikkerheten for bønder.

Delphine KY (45) jobber i Caritas. Hun er koordinator i Bamako for matsikkerhetsprogrammet for sårbare  husholdninger. Land: Mali 

– Hva er jobben din?

– Min jobb er å administrere matsikkerhetsprogrammet  som opererer i 10 landsbyer på i bispedømmet Bamako.

– Kan du fortelle oss om noe - for eksempel å møte noen - som gjorde inntrykk på deg nylig?

I landsbyen Guihoyo, en av de 10 landsbyene vi jobber i, møtte jeg nylig fru Yassa Diarra som er en av de 114 småbøndene som får hjelp og teknisk støtte via programmet Hun har jobbet hardt, økt matproduksjonen og doblet inntektene sine fra i fjor. Slik fremgang er veldig gledelig.

Sommerpraten

I sommerpraten møter du bistandsarbeidere som jobber mens du har ferie. De arbeider for norske og internasjonale organisasjoner og deres partnere. Her forteller de om jobben sin, om utfordringer, gleder og håp for tida som kommer.

Her er tidligere artikler i serien:

 

– Hva er det mest krevende med jobben din?

– I mitt arbeid fremmer vi mat- og ernæringssikkerhet og bidrar til å forbedre sårbare menneskers levekår. Det mest krevende er å forsøke å finne ut hvordan vi og de vi hjelper best kan tilpasse seg klimaendringene.

– Og det mest givende?

– En del av min jobb i Caritas er bidra til å å sikre barn mat og god næring. Det er veldig givende å se hvordan ansiktene deres forandrer seg og se gleden i fjesene deres  når de henter seg inn etter å ha vært underernært.

– Hva fikk deg til å bestemme deg for å bli hjelpearbeider?

– Jeg var veldig klar over de sosioøkonomiske problemene og lidelsen blant folk på landsbygda. Det motiverte meg til å ta utdannelsen som landbruksingeniør. Det gir meg mye å jobbe sosialt og å vie meg til å hjelpe sårbare mennesker.

– Hvis du var sjef for Norad i en dag - hva ville du gjort?

– Hvis jeg var sjef for Norad ville jeg satt rundt 80 prosent  av budsjettet til  finansieringen av prosjekter og programmer som bekjemper fattigdom og sult i verden, og spesielt i Mali.

– Hva gleder du deg til de neste månedene?

– Jeg håper på bedre sikkerhet og en bedre utvikling i Mali. Jeg ser fram til slutten av Covid-19-pandemien, fortsatt finansiering av vårt matsikkerhetsprogram samt en god landbrukssesong  i Mali.

Publisert: 03.08.2021 09.09.43 Sist oppdatert: 03.08.2021 09.09.43