Det var visepresident Samia Suluhu Hassan som offentliggjorde at John Magufuli var død. Nå håper hjelpeorganisasjoner at hun vil ta grep for å løse korona-krisen i landet. Foto: NTB

Ny president i Tanzania:– Håper hun tar pandemien på alvor,sier Strømmestiftelsen

Titus Tenga, internasjonal direktør i Strømmestiftelsen har lenge vært opprørt over at president John Magufuli benektet alvoret i korona-pandemien. Han håper landets nye kvinnelige president, Samia Suluhu Hassan, tar grep.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 19.03.2021 09.19.00

Samia Suluhu Hassan ble fredag Tanzanias første kvinnelige president etter at president John Pombe Magufuli døde onsdag. I to uker nektet regjeringen i landet å fortelle sannheten om Magufulis sykdom.

Magufuli hadde i over ett år fornektet alvoret i korona-pandemien, og ikke beskyttet seg mot sykdommen ved å bruke munnbind eller ved å holde avstand til andre.

– Magufulis holdning har forårsaket store skader i Tanzania. Han har bidratt til å undergrave troen på vitenskapelig fakta. Samtidig har omfanget av krisen økt, spesielt de siste tre månedene. Det er mange som har dødd. Jeg kjenner flere personlig. Det blir fortalt at det ikke lenger er plass på likhusene på sykehusene, sier Tenga.

Titus Tenga. Foto: Strømmestiftelsen

– Den katolske kirken har opplyst at  25 av deres prester og 60 nonner har omkommet med covid-19 de siste to månedene.

 

Utsatte helsearabeidere

Tenga påpeker at dette er blitt spesielt vanskelig for helsearbeidere. På den ene siden har du en helseminister som benekter offentlig at det er koronas-spredning. Leger får beskjed om det ikke får snakke om covid, men heller må omtale det som  «alvorlig influensa». På den andre siden er ikke sykehusene rustet til å ta seg av korona-pasienter. Helsepersonell har ikke fått beskyttelsesutstyret de trenger. Noen vegrer seg for å jobbe.

– Problemet er at Magufuli var populær blant vanlige folk, og folk lyttet til det han sa. Etter at den katolske biskopen advarte om økt smitte og rådet folk til å bruke munnbind, stilte Magufuli opp i kirken og skrøt av at han ikke brukte munnbind. Han advarte mot å bruke utenlandsproduserte munnbind.

– Magufuli undergravet tanzanianernes menneskerett om å få korrekt informasjon, sier Tenga.

 

Håper pandemien nå blitt tatt på alvor

– Hva tror du vil skje med kampen mot korona når presidenten nå er dø? Blir det en ny politikk?

– Jeg er svært spent på hva som nå skjer. Det var ingen i regjeringen som tidligere var villig til å motsi presidenten. Det var vise presidenten som kunngjorde hans død. Hun sa at årsaken var hjerteproblemer, hun sa ingen ting om covid. Statsministeren, som er en mektig person, har i to uker benektet at Magufuli var syk. Det blir en hard maktkamp i regjeringspartiet. Hva utfallet blir når det gjelder helsepolitikken er vanskelig å si. Med tanke på at landets neste president er kvinne, er jeg håpefull på at hun kommer til å ta pandemien på alvor på lik linje som andre kvinnelige statsledere har gjort. I tillegg har hun en mastergrad i Community Econimic Development som styrker mitt håp om at hun tar denne pandemien på alvor.  Jeg håper at Tanzania slutter seg til korona-innsatsen til Verdens helseorganisasjon (WHO), sier Tenga.

Publisert: 19.03.2021 09.19.00 Sist oppdatert: 19.03.2021 09.19.00