Amir Aman Kiyaro fotografert da han var student i Norge gjennom Students at Risk-ordningen. Han studerte ved NLA Mediehøyskolen i Kristiansand.

Studerte i Norge, nå arrestert som journalist i Etiopia

Amir Aman Kiyaro studerte i tre år i Norge som del av en UD-ordning som gir forfulgte studenter mulighet til å fullføre studiene. Nå er han arrestert i hjemlandet Etiopia mens han var på jobb for Associated Press. Han sitter nå i et av landets mest beryktede fengsler.

Amir Aman Kiyaro bodde i Norge i perioden 2015-2018. Han var aktiv som frivillig i SAIH og studerte gjennom Students at Risk-ordningen, som gir forfulgte studenter mulighet til å fullføre studiene i Norge, ved NLA Mediehøyskolen i Kristiansand. Ordningen er støttet av Utenriksdepartementet.

Da Kiyaro var 15 år ble han fengslet og torturert i hjemlandet. Etter valget i 2005 ble opposisjonspolitikere anholdt og utropt som terrorister. Det skjedde under det daværende regimet som var dominert av TPLF-partiet, men der også dagens statsminister Abiy var en del av maktapparatet.

Kiyaro deltok dengang i folkelige protester som ble hardt slått ned på. Det var derfor han gjennom SAIH fikk beskyttelse i Norge.

Han var i Norge i perioden før statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed overtok makten og utfordret TPLF.

Det siste året har Kiyaro jobbet som journalist, og blant annet dekket pågående krig og konflikt, blant annet for nyhetsbyrået Associated Press.

 

14 arrestert

Minst 14 journalister er blitt arrestert i Etiopia etter at myndighetene erklærte unntakstilstand 2. november, ifølge Committee to Protect Journalists (CPJ). Disse er tilknyttet forskjellige etiopiske medier.

- Unntakslovene gir sikkerhetspersonell vide fullmakter og forbyr i praksis kritisk journalistikk. Den etiopiske regjeringen må løslate alle journalister og slutte å bruke unntakslovene for å hindre ytringsfrihet, sier Muthoki Mumo i CPJ i en uttalelse. 

 

Får ikke informasjon

Nyhetsbyrået Associated Press skriver at frilansjournalisten Amir Aman Kiyaro var på jobb for dem da han 28. november ble fengslet. Familie og kollegaer i AP er svært bekymret og får ikke informasjon fra myndighetene om hva som skjer med ham.

– Dette er et rop om hjelp, som vi sender ut i samråd med familien til Amir. Verden må få vite om det som skjer, sier Hector Ulloa, leder i SAIH, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond.

Han mener det er en ekstremt voldelig og uoversiktlig situasjon i Etiopia nå, hvor myndighetene har erklært unntakstilstand med strenge unntakslover som i praksis forbyr journalister å omtale den pågående krigen. Nyhetsbyrået AP sier i en uttalelse at de er svært bekymret for Kiyaro.

– Han er en frittalende og frittenkende person. Det skal ikke være straffbart. Han er journalist. Det skal ikke være straffbart. Amir Aman Kiyaro må løslates, sier Ulloa.

SAIH lanserer i dag en kampanje i sosiale medier for å bidra til oppmerksomhet rundt saken. Det skjer under emneknaggen #FreeAmirAmanKiyaro.

 

Media anklages for å støtte terrorister

SAIH skriver i en pressemelding at de har hatt tett dialog med Kiyaros familie siden han ble fengslet, og har forsøkt å bidra til at Amir skulle bli løslatt ved hjelp av diplomatiske kanaler. I går gikk et etiopisk mediebyrå ut med informasjon om arrestasjonen for første gang.

– Familien er bekymra for at myndighetene skal holde Kiyaro i fengsel på ubestemt tid, uten rettssak. Det må ikke skje, sier Ulloa. 

15. desember navngir en representant for det føderale politiet Kiyaro som en av tre journalister som er arrestert fordi de er tilknyttet internasjonale medier. Talspersonen, som ble intervjuet i etiopiske media, beskylder internasjonale medier som Associated Press, BBC og CNN for å støtte terrorister og forsøke å destabilisere landet. "Terrorist"-stempelet henviser til  tigray- og oromo-styrker, som kjemper mot den føderale regjeringshæren.

– Anklagene er grunnløse. Kiyaro er en uavhengig journalist som har gjort viktig arbeid i Etiopia, på alle sider av konflikten, sier ansvarlig redaktør i AP, Julie Pace.

Det har lyktes familien å finne ut hvor Kiyaro er fengslet. Han sitter i det beryktede Meakelawi Prison.

SAIH har i etterkant av fengslingen hatt dialog også med norske myndigheter om Kiyaro sin sak.

 

Students at Risk

er en ordning for forfulgte studenter som Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) tok initiativ til sammen med Norsk Studentorganisasjon (NSO), og som finansieres av Utenriksdepartementet. Så langt har 72 studenter kommet til Norge gjennom ordningen siden den startet i 2015. Etiopiske Amir Aman Kiyaro var blant de første som kom.

 

Publisert: 16.12.2021 14.29.21 Sist oppdatert: 16.12.2021 14.29.21