Tilsammen 16 skadde mineryddere ble fraktet til det lokale sykehuset i Baghlan. Foto: Ajmal Omari / EPA / NTB

Folkehjelpen: «Den verste tragedien vi har opplevd»

– For oss i mineryddermiljøet er dette den verste tragedien som har rammet oss noen gang. Det sier Norsk Folkehjelps mineryddingssjef Per Håkon Breivik i en kommentar til at minst ti mineryddere ble drept og 16 skadd i Afghanistan denne uka.

*Artikkelen er oppdatert med nye, mer detaljerte opplysninger om de drepte og om angriperne.*

Det var en leir tilhørende mineryddere fra den britiskamerikanske organisasjonen Halo Trust som ble angrepet av ukjente menn tirsdag kveld. Organisasjonen – med 2600 ansatte i Afghanistan – er kjent som en av de aller største og dyktigste aktørene innen minerydding og startet sitt arbeid der i 1988.

– Det som har skjedd er ekstremt tragisk, et forferdelig angrep, trolig det verste som noen gang har rammet mineryddermiljøet, sier Breivik, som har hatt hyppig kontakt med den britiskamerikanske organisasjon.  

Senest sist uke diskuterte han sikkerhetssituasjonen i Afghanistan med sin kollega James Cowan, øverste leder i Halo Trust.

 

Taliban avviser medvirkning

– Det var ikke noe på det tidspunktet som skulle tilsi noen akutt fare for de ansatte. Så skjer dette, det var helt uventet, sier Breivik som har fått utfyllende informasjon fra kollegaen etter det blodige angrepet.

I internasjonale nyhetsmeldinger, som baserte seg på informasjon fra afghanske myndigheter, het det seg at det var den lokale motstandsbevegelsen Taliban som sto bak angrepet.

Dette er imidlertid blitt avvist av Talibans talsmann Zabihullah Mujahid som benekter enhver involvering i angrepet, som han karakteriserer som «brutalt» og «skrekkelig». Området, I Baghlan–provinsen I det nordøstlige Afghanistan, var ikke under bevegelsens kontroll, understreker han i en twittermelding.

«Vi har normale relasjoner med NGOs (ikke–statlige organisasjoner, red.anm.). Våre mujahedins vil aldri iverksette slike brutale handlinger», skriver han.

Les mer: Taliban har endret syn, nå støtter de skolegang

 

Lette etter «vantro» 

Mer detaljer om angrepet er kommet ut etter hvert. 

James Cowan, som et toppsjefen i Halo Trust, forteller i et intervju med CNN at det lokale Taliban kom minerydderne til unnsetning og jaget vekk angriperne. 

Folkehjelpens mineryddingssjef bekrefter at Taliban i det siste har hatt et godt forhold til NGO–ene, inkludert den rammede britiskamerikanske organisasjonen – som har vært i landet siden slutten av 1980–tallet. Han mener det mest sannsynlig er riktig det Taliban opplyser om at de ikke hadde noe med angrepet å gjøre.

Avisen New York Times har snakket med lokale kilder som antyder at terrororganisasjonen IS kan stå bak. 

Blant annet skal angriperne ha lett etter sjiamuslimske hazaraer blant minerydderne. Halo-sjef Cowan bekrefter at flere av de drepte tilhørte denne etniske gruppen. 

Hazaraene i Afghanistan har blitt utsatt for en rekke blodige angrep av IS. Blant annet ble over 50 drept, de fleste unge jenter, da en jenteskole i Kabul ble angrepet i mai i år. Skolen lå et område av Kabul hvor flertallet er hazaraer. 

IS-K, en afghansk gruppe med tilknytning til IS, påtok seg torsdag skylden for angrepet på minerydderne. 

 

110 lokale mineryddere

Den norskstøttede organisasjonen HALO Trust skriver selv på sine nettsider at minerydderleiren ble angrepet av ukjente menn klokken 21.50 tirsdag og at angriperne åpnet ild mot de tilstedeværende. Om lag 110 menn fra lokale landsbyer var til stede fordi de tidligere på dagen hadde arbeidet med å rydde miner i området. 

«Vi fordømmer på det sterkeste dette angrepet på våre ansatte som deltok i humanitært livreddende arbeid. Vårt fokus er nå på å ta hånd om de skadde og å støtte de pårørende.» heter det i en uttalelse på Halo Trusts hjemmeside.  

 

Tjue mineryddere i Afghanistan

Norsk Folkehjelp har selv sju internasjonalt og 13 lokalt ansatte som er involvert i mineryddingsarbeid i Afghanistan.

– Vårt nåværende engasjement i landet – siden 2017 – er litt spesielt. Vi har påtatt oss et oppdrag for en av de store giverne, USAs utenriksdepartement, om å overvåke og kvalitetssikre det arbeidet som andre minerydderorganisasjoner utfører, sier Breivik.

Halo Trust var en av organisasjonene Folkehjelpen hadde som oppgave å vurdere.

– Vi har aldri hatt noe å utsette på hvordan Halo Trust har gjort jobben sin. Dette angrepet kom helt uventet og var nærmest umulig å forutse, sier Breivik.

 

Norskstøttet organisasjon

Han opplyser at det er for tidlig å si noe om angrepet tirsdag vil få følger for Folkehjelpens bistandsarbeid i Afghanistan.

Halo Trust har gjennom mange år mottatt støtte fra Utenriksdepartementet over det norske bistandsbudsjettet. I 2020 mottok organisasjonen 29,5 millioner kroner. ­

 

Per H. Breivik, Norsk Folkehjelps leder for mine- og eksplosivrydding samarbeidet tett med ledelsen i Halo Trust. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 09.06.2021 16.45.20 Sist oppdatert: 10.06.2021 15.37.39