President Magufuli har kalt covid-19 for «djevelen», men har samtidig ment at vaksinene var «farlige».Han har advart mot å bruke utenlandsproduserte munnbind. Men landet har innførte strenge medielover mot å kritisere presidenten. Illustrasjon. GADO

To arrestert i Tanzania for å spre «rykter om presidentens helse»

To uker etter at president John Magufuli sist viste seg offentlig, ble to personer arrestert i Tanzania for å ha «spredt rykter om hans dårlige helse.»

Spekulasjonene om Magufulis helse har florert etter at flere medier omtalte at den 61-årige presidenten ble fløyet til Kenya for å få legebehandling for en uke siden. Kenyas største avis Daily Nation, viste til anonyme diplomatiske og politiske kilder, og hevdet at statslederen var innlagt på et sykehus i Nairobi der han fikk oksygentilførsel.  Daily Nation nevnte ikke statslederens navn, men omtalte den innlagte pasienten som «lederen for et afrikansk land som ikke har vært sett i offentlighet på nærmere to uker». Senere har det vært påstått av opposisjonspolitikere at Magufuli er sendt videre til India for behandling.

 

Landets justisminister har advart om at ryktespredning på sosiale medier var straffbart.
En 26-årige bonde, Titio Augustina Kiliwa er blitt arrestert i det sørlige Iringa-regionen fordi han skrev på Facebook om ryktene at presidenten var alvorlig syk. Dette opplyser fungerende regionskommandant i politiet, Reinda Millanzi. Han sa at mannen vil bli siktet for undergravingsvirksomhet siden slike rykter skapte «unødvendig panikk».

En annen person, Melchior Shayo, en telefonteknikker bosatt i Dar es Salaam, er også arrestert for å ha spredt falsk informasjon om presidentens helse på sosiale medier. Politikommandant Ramadhani Kingai sier at de nå jakter på alle som sprer falske uttalelser online.

– Enhver som sprer falsk informasjon om presidenten vil blir arrestert og siktet i henhold til loven, sa Kingai til Bistandsaktuelt.

 

Utsatt reiser

I mellomtiden har statsminister Kassim Majaliwa, utsatt planlagte reiser, uten å oppgi grunnen.

I forrige uke forsøkte statsministeren å skape ro om Magufulis helse. Statsministeren ba befolkningen om å forholde seg rolige fordi Magufuli var trygg og i stand til å skjøtte sitt arbeid, ifølge landets statlige kringkasting Tanzania Broadcasting Corporation. 

Presidenten har imidlertid fortsatt ikke vist seg offentlig. Det ble ikke gitt noen forklaring på hvorfor det var statsministeren - og ikke presidenten selv - som kom med uttalelsen.

 

– Må be


Mandag ble det en ny dreining i saken da vise president Samia Suluhu Hassani sa at tanzanianere ikke måtte «la seg bekymre av ryktene som verserer» og at landet var i trygge hender.

Uten å klargjøre hva hun mente sa hun videre at «det er ganske normalt at en persons legeme er indisponert og får influensa eller utvikler feber….nå må tanzanianere stå sammen i bønn,» sa hun.

President Magufuli har lenge avvist å bruke munnbind og lot være å holde avstand ved sosiale tilstelninger, og er blitt kritisert for å ikke ta pandemien på alvor. Flere av hans nære medarbeidere har blitt covid-19-smittet.
Publisert: 15.03.2021 14.52.09 Sist oppdatert: 15.03.2021 14.52.09