Myndighetene i hovedstaden Addis Abeba markerte onsdag ett-årsdagen for starten av Tigray-krigen med å minnes krigens ofre. Samtidig lever byens innbyggere nå i unntakstilstand og det er usikkerhet om opprørsstyrker vil innta hovedstaden. Foto: Eduardo Soteras / AFP / NTB

UD fraråder alle reiser til urolige Etiopia og ber nordmenn holde seg i ro

Utenriksdepartementet fraråder nå alle reiser til Etiopia. Norske borgere i landet oppfordres til å holde seg i ro.

Det oppdaterte reiserådet kom onsdag kveld, noen timer etter at USA hadde kommet med et lignende reiseråd til sine borgere.

– Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Etiopia. Norske borgere i landet oppfordres til å holde seg i ro og å følge utviklingen i lokale og internasjonale medier, heter det i en pressemelding.

Reiserådet har sin bakgrunn i den urolige situasjonen i landet, der militære styrker i opposisjon til regimet nå er på offensiven. Styrker fra Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) og Oromofolkets frigjøringshær (OLA) har de siste ukene vunnet flere viktige militære seirer mot regjeringshæren, og nærmer seg nå hovedstaden Addis Abeba. Regjeringen har erklært unntakstilstand i landet, og oppfordrer alle stridsdyktige etiopiere til å forsvare hovedstaden.

Også USA fraråder reiser til landet, og gjør rådet gjeldende for amerikanske borgere som allerede befinner seg i landet. Amerikanere som befinner seg i Etiopia «bør vurdere å reise ut nå», lyder reiserådet. 

 

USA avvikler handelsfordeler

Forholdet mellom USA og Etiopia har de siste månedene surnet kraftig. Det skyldes både grove menneskerettighetsbrudd begått av regjeringsstyrkene og deres allierte under krigen og Abyi-regjeringens motvilje mot å slippe mat, medisiner og annen nødhjelp inn til sivilbefolkningen i Tigray-regionen. Blokaden av regionen har ført til omfattende sult og underernæring. 

Etiopia har historisk vært regnet som en nær alliert av USA, og landet har kunnet nye godt av gunstige handelsvilkår.

Tirsdag varslet president Joe Biden Kongressen om at Etiopia fra årsskiftet vil bli fjernet fra lista over afrikanske land som får nye godt av den såkalte AGOA-avtalen om handel med USA. Denne avtalen har vært ansett som svært viktig for oppbyggingen av en etiopisk eksportindustri.

Biden grunngir beslutningen med etiopiske myndigheters «grove brudd på internasjonalt anerkjente menneskerettigheter».

 

Hindrer nødhjelp til sultrammede

USAs spesialutsending til Afrikas Horn, Jeffrey Feltman, anklager samtidig etiopiske myndigheter for å hindre nødhjelpsforsendelser.

– Ingen regjering kan godta et væpnet opprør, vi forstår det, men ingen regjering bør heller vedta politikk eller tillate en praksis som resulterer i massesult blant egne innbyggere, sier Feltman.

Etiopia-kjennere, blant den norske professoren Kjetil Tronvoll, spår at hovedstaden vil falle i løpet av uker eller dager. Det kommer nå meldinger om at oromoer i regjeringshæren deserterer og går over til opprørshæren Oromo Liberation Army, som er alliert med de militært sterke og erfarne Tigray-styrkene. Oromoene utgjør den største etniske gruppen i og rundt hovedstaden. 

Les mer: Etiopia-kjenner: - Addis Abeba vil snart falle

Også norsk UDs reiseråd til Sudan ble endret nylig som følge av statskuppet sist uke og påfølgende politisk uro i landet.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 04.11.2021 09.03.04 Sist oppdatert: 04.11.2021 09.03.04