38-årige Bobi Wine regnes som hovedutfordreren til den 76 år gamle presidenten Yoweri Museveni. Wines hjem ble raidet av sikkerhetsstyrker tirsdag og han er arrestert flere ganger det siste årey. Her markerer supporterne hans seg i gatene. Foto: Ronald Kabuubi / AP / NTB

 

Uganda: Mest voldelige valgkamp på mange år

Opposisjonen i Uganda forteller om en valgkamp som har vært preget av mer vold, trakassering og overgrep enn på mange år. Presidenten bruker sikkerhetsstyrker til å slå ned på opposisjonen. – Trakasseringen er uakseptabel, sier den politiske veteranen Kizza Besigye, som har vært kandidat ved fire tidligere presidentvalg.

Av NTB-AP-DPA Sist oppdatert: 13.01.2021 13.21.00

– Volden og terroriseringen ser ut til å øke ved hvert forestående valg. I denne valgkampen har vi vært vitne til ubeskrivelig vold. Det blir verre og verre for hver dag, sier Besigye til nyhetsbyrået AP.

Musevenis fremste rival ved årets valg, den populære sangeren og politikeren kjent som Bobi Wine, opplyser at sikkerhetsstyrker tirsdag morgen raidet hjemmet hans. De arresterte en sikkerhetsvakt og skal ha banket opp to gartnere.

Verken hæren eller politiet har kommentert anklagene.

Les Bistandsaktuelts eksklusive portrettintervju med Bobi Wine her: 
 

Ber folket passe på stemmene

38-årige Wine, som egentlig heter Kyagulanyi Ssentamu, deltok sammen med andre opposisjonspolitikere tidligere denne uken på et møte med pressen i hovedstaden Kampala.

Atmosfæren var spent, og Wine oppfordret tilhengerne sine til å ikke la seg skremme av sikkerhetsstyrkene som patruljerer gatene i Kampala.

Sammen med andre opposisjonsledere understreket han også at det er gjennomført flere tiltak for å hindre valgfusk. De ba likevel velgere om å oppholde seg ved valgstasjonene etter å ha avlagt stemmene sine.

– Museveni er kjent for å fuske i valg. Så vær forsiktige og pass på stemmene deres, sa Wine på møtet.

– Bli igjen og pass på stemmene etter at dere har stemt, og bruk telefonene deres til å dokumentere prosessen, sa han.

Landets valgkommisjon har beordret folk om å dra hjem etter å ha stemt, og oppfordringen fra opposisjonen kan dermed føre til konfrontasjoner.

Presidentkandidater under en pressekonferanse i Kampala 12. januar. Fra venstre: Mugisha Muntu, Patrick Oboi Amuriat og Robert Kyagulanyi Ssentamu (alias Bobi Wine). Sistnevnte opplevde samme morgen at politiet raidet hjemmet hans og tok med seg eiendeler. Foto: EPA / NTB scanpix 

Sosiale medier stengt

Etter at Facebook stengte flere Facebook-kontoer knyttet til myndighetene, har Uganda svart med å stenge sosiale medier i landet. Tirsdag var Facebook, WhatsApp og Twitter nede.

Museveni sier at stengingen er gjengjeldelse for at Facebook stengte flere brukere dagen i forveien.

– Jeg er veldig lei for dette, men vi kan ikke tolerere denne arrogansen der noen forteller oss hvem som er bra og hvem som ikke er det, sa han i en TV-sendt tale.

Facebook opplyste mandag at selskapet stengte kontoer knyttet til informasjonsdepartementet som Facebook blant annet mente hadde laget falske profiler for å få dem til å framstå mer populære.

 

Dødelige sammenstøt

Wine advarer om at forsøk på valgfusk kan få blodige utfall.

– Folket i Uganda vil ikke akseptere ulovligheter, sier han.

Uganda har ennå ikke hatt en fredelig demokratisk maktovertakelse siden frigjøringen fra det britiske koloniveldet i 1962.

Siden 1986 har landet vært ledet av Museveni, som har endret landets grunnlov for å kunne stille til valg enda en gang.

Opptakten til valget, der folket også skal stemme over ny nasjonalforsamling, har vært preget av opptøyer og voldelige konfrontasjoner med sikkerhetsstyrker og demonstranter.

I november ble minst 54 personer drept i hovedstaden Kampala og andre deler av landet da sikkerhetsstyrker slo ned protester som brøt ut etter at Wine ble pågrepet, angivelig for brudd på koronatiltak.

 

Internasjonal kritikk

Wine har i ettertid bedt Den internasjonale straffedomstolen (ICC) etterforske sikkerhetsstyrkene for drap og tortur av sivile demonstranter.

Musevenis regjering har også måttet tåle hard kritikk fra FNs menneskerettskontor, som mener at koronapandemien er blitt brukt som påskudd for å til å forby valgmøter flere steder i landet.

– Covid-19-restriksjonene er blitt praktisert strengere for å innskrenke opposisjonens valgkampaktiviteter på en diskriminerende måte, sa talsperson Ravina Shamdasani på en pressekonferanse i Genève fredag 8. januar.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 13.01.2021 13.21.00 Sist oppdatert: 13.01.2021 13.21.00