Dinosaur-video mot støtte til olje- og kullindustrien sett av millioner

En FN-video av en dinosaur som taler til FNs generalforsamling er sett av godt over fem millioner mennesker rundt om i verden i løpet av de siste par døgn. Dinosauren advarer mennesker om utrydningsfaren, og kritiserer subsidiering av fossilt brensel.

 

FNs utviklingsprogram (UNDP) utgir til vanlig bunkevis av trauste og detaljerte rapporter. I forbindelse med klimatoppmøtet i Glasgow forsøker de seg på et nytt spor for å få gjennomslag for et omstridt sak: Fjerning av subsidier på fossilt brensel.

Denne uken har UNDP lansert en større og annerledes kampanje. I denne kampanjen treffer man en dinosaur som fra FNs talerstol oppfordrer verdens ledere om å «Ikke velg utryddelse." 

 

Største kampanje

– Dette er den største globale kampanjen i UNDPs 55-årige historie. Her går vi inn i vanskelige problemstillinger, sier Arvinn Gadgil, direktør for UNDP Oslo Governance Center.

– Vi går vi veldig høyt ut på banen med denne kampanjen der dinosaur-videoen er viktig, men under ligger flere rapporter og en verktøykasse for land som i dag subsidierer fossilt brensel og ønsker å slutte med det. UNDP kommer til å være avhengig av givere som Norge for å kunne støtte opp om reformene som kreves av  land som ønsker å avvikle subsidier på en måte som ikke går ut av de fattige.

FN-organisasjonen sprer filmen gjennom over 100 sosiale mediekontoer. Den er vist på TV og kino. Den er blitt sett av over fem millioner mennesker i løpet av to døgn. Målet er å nå ut med kampanjen til 500 millioner mennesker.

FN har fått kjendiser over hele verden med på laget. De låner stemmen sin pro-bono til dinosauren på en rekke språk, inkludert skuespillerne Jack Black (engelsk) Eiza González (spansk), Aïssa Maïga (fransk) og Nikolaj Coster-Waldau (dansk).  Skuespiller Anders Baasmo Christiansen er den norske stemmen til dinosauren. Prislappen for hele kampanjen er 60 millioner kroner.

 

Subsidiering av forurensning

FN-organisasjonen påpeker at for hver krone som brukes for å takle klimaendringer, brukes fire kroner på subsidiering av fossilt brensel. Ifølge forskning fra FNs utviklingsprogram (UNDP) bruker verden årlig 423 milliarder dollar på å subsidiere fossilt brensel. Dette er fire ganger beløpet som kreves for å hjelpe fattige land med å takle klimakrisen. Beløpet som brukes subsidier av fossilt brensel kan betale COVID-19-vaksinasjon av alle mennesker i verden eller betale tre ganger det årlige beløpet som er nødvendig for å utrydde global fattigdom.

Kampanjen kommer i forkant av klimatoppmøtet i Glasgow.

- Verden fortsetter å bruke milliarder av dollar på fossile drivstofftilskudd, mens hundrevis av millioner mennesker lever i fattigdom og klimakrisen akselererer. Er dette rasjonell bruk av offentlige penger? spør UNDPs toppsjef Achim Steiner i en pressemelding.

 

Omstridt sak

Dinosauren som kommer seg inn i FNs generalforsamling kalles "Frankie The Dino", har egen twitterkonto, og karakteriseres som "eneste overlevende etter en asteroide, klima-aktivist og forvirret av mennesker".

Frankie the Dino er en stor og oppsiktsvekkende frontfigur for kampanjen mot subsidier, et tema som FN-organisasjoner lenge har vegret seg for berøre. Tidligere har forsøk på å redusere drivstoff-subsidier i land som India og Nigeria utløst opptøyer og politisk uro.

– Forskning gjort av både UNDP, Verdensbanken og IMF viser at det ikke er sant at kutt i subsidier nødvendigvis fører til mer ulikhet og fattigdom. Det helt avgjørende er at det gjøres på riktig måte, sier Gadgil.

– Samtidig med den glossy og morsomme kampanjen har vi utviklet et sett med analyseverktøy for land som i dag har subsidier og vi tilbyr en verktøykasse med oppfølging. Vi kan ikke bare gi generelle råd, vi må inn i hver enkelt land med presise virkemidler slik at ikke de fattige rammes, sier Gadgil.

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Publisert: 29.10.2021 14.51.25 Sist oppdatert: 29.10.2021 14.51.25