USA åpner for nødhjelp til Taliban, men frikobler dette fra spørsmålet om anerkjennelsen av de nye makthaverne i Kabul. Foto: AP / NTB

USA lover direkte nødhjelp til det afghanske folk

USA lover nødhjelp til Afghanistan. Afghanistankomiteen håper andre land følger etter. Nå haster det med å få frigitt bistandsmidler som er frosset, mener generalsekretær Liv Kjølseth.

I helg møtte utsendinger fra USA høytstående Taliban-ledere til samtaler i Doha i Qatar, de første siden opprørerne grep makten i Afghanistan i august.
 
Ifølge Taliban lovet USA under samtalene å bidra med nødhjelp til Afghanistan, men understreket samtidig at det ikke innebærer noen politisk anerkjennelse av de nye makthaverne i Kabul, melder NTB.
 
Opplysningene bekreftes av amerikansk UD.
 
De første møtene med Taliban kan ha funnet sted i Doha torsdag, og da skal også Norge ha deltatt. Dette ifølge en tweet fra Taliban-talsmannen Suhail Shaheen om at Taliban hadde møter med representanter fra EU, Norge, Sverige, Nederland, Italia, Japan, Sør-Korea, Canada, Storbritannia og USA.

 

Bekymret for sikkerhet

– Den amerikanske delegasjonen fokuserte på bekymringer knyttet til sikkerhet og terrorisme, samt trygg utreise for amerikanske statsborgere, andre utlendinger og USAs afghanske samarbeidspartnere. Det ble også diskutert menneskerettigheter, blant annet jenters og kvinners meningsfulle deltakelse i alle deler av det afghanske samfunnet, sa Ned Price, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, ifølge NTB.

– Diskusjonen var oppriktig og profesjonell, og USAs delegasjon gjentok at Taliban vil bli vurdert ut ifra de gjør, ikke det de sier at de vil gjøre, la han til.

Ifølge Taliban-talsmann Suhail Shaheen forsikret bevegelsens ledere under samtalene at de i prinsippet vil legge til rette for at utenlandske statsborgere kan forlate landet.

 

Afghanistankomiteen: Positivt

Generalsekretær Liv Kjølseth i den norske Afghanistankomiteen mener at dette er positive nyheter.

– Afghanistankomiteen er positive til at USA er villige til å gjenoppta humanitær bistand, og håper dette åpner for at EU og andre bilaterale donorer nå kan følge etter, slik at hindringene for effektivt hjelpearbeid opphører, sier Kjølseth i en epost til Bistandsaktuelt.

Hun mener at det fortsatt hviler et stort ansvar på det internasjonale samfunnet for å sikre at Afghanistan ikke kollapser.

– Krisen i Afghanistan er sammensatt, og har ikke oppstått over natten. Det er derfor viktig at nødhjelp også har langsiktige effekter som sikrer befolkningens levekår på lengre sikt, understreker Kjølseth.

 

Ber om at frosne midler omdisponeres

– Hva er det viktigste som må skje nå?

– Bilaterale donorer som Norge har allerede overført penger til Verdensbankens flergiverfond som har vært hovedkanalen for støtte til den aghanske staten. Disse midlene er nå frosset. Det haster å få frigitt og omdisponert midlene til andre kanaler som kan sørge for at grunnleggende tjenester til befolkningen innenfor helse, utdanning og matsikkerhet videreføres, mener Kjølseth.

Hun tar til orde for at offentlige tjenester innen helse og utdanning må videreføres. Kjølseth sier at frivillege organisasjoner allerede er involvert og og kan sørge for at midler når ut til folk i hele landet. 

Afghanistankomiteen mener at det er viktig også legges til rette for at banksystemet i Afghanistan skal fungere slik at utenlandske aktører får inn penger i landet på en forutsigbar måte. Bankene har også en viktig rolle for at næringslivet skal fungere.

Bistandsaktuelt har mandag ikke lykkes å få kommentar fra norske myndigheter til gjenopptakelsen av nødhjelp.

 

Artikkelen er utvidet klokka 17.10 mandag 11.10. med kommentarer fra Liv Kjølseth.

Publisert: 11.10.2021 10.09.46 Sist oppdatert: 11.10.2021 17.07.39