Kaotiske vaksinasjonskøer i Zimbabwe etter at vaksineskepsisen er borte

Utenfor Parirenyatwa-sykehuset i Zimbabwes hovedstad Harare er det uro og kaos i de lange vaksinasjonskøene. Utålmodige folk roper høyt i protest mot den lange ventetida. For nå er det kappløp for å få koronavaksine.

For få måneder siden var situasjonen en helt annen. Mange var skeptiske til koronavaksinene, og det var få som møtte opp ved vaksinasjonssentrene rundt om i landet.

Men nå har stemningen snudd. En av de nylig omvendte er 44 år gamle Tongai Chihota. Tidligere sverget han at han ikke ville ta vaksinen, nå jobber han hardt for å få stikket sitt.

Men kaos og korrupsjon gjør at vaksinasjonen går tregere, og mange opplever å stå i timevis i kø uten å få det etterlengtede stikket.

– Jeg har kommet hit de tre siste dagene for å få vaksinen. Ja, jeg ønsker å få den nå, for jeg frykter at regjeringen nådeløst kan stille krav om at folk skal ha vaksinasjonskortet for å få tilgang til offentlige steder, og til og med til arbeidsplasser, sier Chihota til Bistandsaktuelt.

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa uttalte for noen uker siden at ingen hadde annet valg enn å bli vaksinert mot koronaviruset. Han fulgte dermed opp den harde linjen han varslet i en tale til tilhengere i Matabeleland tidligere i år. «Dere vil ikke bli tvunget til å ta vaksinen. Men det vil komme ei tid da de som ikke er vaksinerte ikke vil få jobb», sa han da.

Det har nok skremt mange. Som 36 år gamle Thandi Moyo. Hun er en av de svært mange som har endret mening. Nå er hun blant dem som roper etter å få vaksinen, som det nå har blitt vanskelig å få tak i. Den gifte tobarnsmoren reist fra sted til sted på jakt etter vaksinen, til nå uten hell.

– Vi er slitne av å lete etter et sted å bli vaksinerte. På klinikken i mitt område er korrupsjonen nådd et sjokkerende nivå, mens folk rusher til for å bli vaksinerte. Man må bestikke helsearbeidere for å få vaksinen. Det er krevende, sier Moyo til Bistandsaktuelt.

Selv om Moyo og ektemannen for et par uker siden sto opp klokka 03 om natten for å stille seg i vaksinasjonskø, var det helt forgjeves, forteller hun. Det var masse puffing og dytting i køen, og bestikkelse av helsearbeidere. Folk med penger fikk komme fremst i køen. Moyo og mannen måtte vende hjem uten vaksine.

Thandi Moyo har ei månedslønn på 180 dollar (vel 1600 kroner). Hun har ikke råd til å oppsøke  en privat klinikk. Ved de private klinikkene i Zimbabwe må en betale rundt 40 dollar for første dose med koronavaksine. Dose to har samme prislapp, en sum som til sammen er uråd å betale for de fleste.

Til tross for korrupsjonen som nå svekker Zimbabwes vaksinasjonsoffensiv, møter mengder av folk opp for å bli vaksinerte. Men frustrasjonen brer om seg i Zimbabwes middelklasse, når de uten hell prøver å få vaksinen.

– Folk stiller seg i kø her, ivrige etter å få vaksinen. Men når dagen er omme er det svært få som har blitt vaksinert, sier den 26 år gamle bankfunksjonæren Tracy Msipa, som vi møter i køen utenfor Parirenyatwa-sykehuset.

Bistandsaktuelt har sett mange av dem som har stått i kø bli sendt hjem. Helsearbeidere hevder det ikke er mer igjen av dagens vaksinekvote.

– Vaksinene som var ment for i dag er oppbrukt, og vi har ikke annet valg enn å be folk om å gå hjem og komme tilbake dagen etter. Mange møter opp, og det er et godt tegn. Det viser at folk setter pris på vaksinen, sier en sykepleier ved Wilkins-hospitalet for smittsomme sykdommer til Bistandsaktuelt. Hun vil være anonym.

Over hele landet, selv i små landsbyer, er lange og kaotiske køer foran vaksinasjonssenter blitt et vanlig syn, når folk strømmer til for å bli vaksinert mot koronaviruset.

 

 

 

Publisert: 30.07.2021 11.46.12 Sist oppdatert: 30.07.2021 11.46.12