Zimbabwe har begynt å vaksinere helsearbeidere (bildet) mot korona. Men først i køen var visepresident Constantino Guvheya Chiwenga og visehelseministeren. Chiwenga er både gammel og syk. To av hans eldre regjeringskollegaer og tidligere generaler har allerede dødd av covid19. Foto: Wilfred Kajese

Vaksiner til fattige land: Krav, løfter og vaksinering

De første covid-vaksinene ble satt i Sør-Afrika og Zimbabwe denne uken. President Biden lover milliarder til internasjonalt vaksinesamarbeid. Vaksineprodusenten Novavax lover 1,1 milliarder vaksinedoser til fattige land. Mens FNs generalsekretær krever at Afrika må få tilgang på effektive og nok vaksiner.

Over 174 millioner mennesker er hittil vaksinert mot covid-19 på verdensbasis, men nesten ingen har ennå fått vaksine i Afrika, der det bor over 1,3 milliarder mennesker.

Flere land i Vesten har bestilt to til tre ganger mer vaksine enn de faktisk trenger, mens fattige land står langt bak i vaksinekøen, påpeker Leger Uten Grenser.

– Det vi er vitne til nå, er en uakseptabel svikt  når det kommer til global  solidaritet. Vi fordømmer alle land som støvsuger markedet for vaksiner og som har startet å vaksinere lavrisikogrupper, sier Claire Waterhouse, hjelpeorganisasjonens regionale koordinator i Afrika.

Tallet på registrerte koronarelaterte dødsfall på det afrikanske kontinentet passerte fredag 100.000, ifølge en oversikt fra Reuters.

Verdenssamfunnet svikter i fordelingen av koronavaksiner, mener FNs generalsekretær António Guterres. Han sier rike land må sikre rettferdig fordeling.

– I dette kritiske øyeblikket er lik tilgang til vaksiner en moralsk test for verdenssamfunnet, sa generalsekretæren i et møte i FNs sikkerhetsråd, der Norge er medlem, onsdag.

Guterres sa at ti land har stått for 75 prosent av vaksinedosene som så langt er satt, og at 130 land ennå ikke har mottatt en eneste dose.

 

USA bidrar til Covax

USA vil bidra med 34 milliarder kroner til det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax, opplyser en høytstående kilde i Det hvite hus til AFP.

President Joe Biden vil komme med løftet under fredagens videomøte med de øvrige G7-landenes ledere, opplyser kilden.

2 milliarder dollar, 17 milliarder kroner, vil bli stilt til disposisjon for Covax-samarbeidet innen utgangen av februar, mens det resterende vil bli fordelt over de kommende to årene.

Det FN-støttede Covax-samarbeidet er opprettet for å skaffe koronavaksine til lav- og mellominntektsland, som hittil har stått langt bak i køen hos vaksineprodusentene.

– Dette er helt avgjørende for å kunne slå ned pandemien globalt, sier den anonyme kilden i Det hvite hus.

EU dobler sitt bidrag til vaksineprogrammet Covax til én milliard euro. Økningen kunngjøres på fredagens G7-møte, sier en EU-kilde.

EU-president Charles Michel og kommisjonens leder Ursula von der Leyen skal også komme med et løfte om å bruke ytterligere 100 millioner euro i kampen mot koronaviruset i Afrika.

 

Novavax lover vaksinedoser til fattige land

Vaksineprodusenten Novavax skal bidra med 1,1 milliard doser av sin eksperimentelle koronavaksine til 190 lav- og mellominntektsland.

Det amerikanske selskapet opplyser at de har inngått en avtale med vaksinealliansen Gavi om å bidra med vaksinen gjennom det FN-støttede Covax-samarbeidet.

Vaksinen, som foreløpig ikke er ferdig testet, skal produseres i samarbeid med Serum Institute i India, en av verdens største produsenter av vaksiner til fattige land.

Novavax-vaksinen testes nå i USA, Mexico og Storbritannia, og selskapet opplyser at den har vist seg å være effektiv både mot det opprinnelige koronaviruset og de to mutasjonene som først ble påvist i Storbritannia og Sør-Afrika.

 

20 land i Afrika får vaksine neste uke

Distribusjonen av koronavaksine på det afrikanske kontinent begynner neste uke, opplyste Afrikas senter for sykdomskontroll og forebygging (CDC) i går. 

CDC-sjef Jogn Nkengasong sier at doser av AstraZeneca vil bli fordelt til rundt 20 land og at helsearbeidere vil bli prioritert for injeksjon.

Sør-Afrika var tidlig ute og kjøpte et stort antall doser fra AstraZeneca. Nå blir disse dosene erstattet med en vaksine utviklet av legemiddelgiganten Johnson & Johnson. I Sør-Afrika og Zimbabwe er vaksineringen med denne vaksinen i gang.

En ny studie viser at AstraZeneca gir liten beskyttelse mot Sør-Afrika-varianten av covid-19. Landet stanset derfor sitt vaksineprogram, og det er disse dosene som nå fordeles til andre land i Afrika.

Nkengasong oppfordrer til fortsatt bruk av AstraZeneca og sier det er en effektiv vaksine. Denne vaksinen sies av mange eksperter å passe godt for Afrika, da den ikke har de strenge kravene til nedkjøling og frysing som flere andre har.

 

Sputnik-vaksinen 

Afrika får 300 millioner doser av Sputnik V-vaksinen av Russland, opplyser Africa Centre for Disease Control (CDC) fredag.

Russland har foreslått en finansieringspakke til Africa Vaccine Acquisition Task Team (AVATT), med tilleggsdoser som gjør det mulig for Afrika å nå målet om gjøre 60 prosent av befolkningen immune mot koronaviruset, sier Den afrikanske union (AU) i en uttalelse. Disse vaksinene vil være tilgjengelige fra mai.

 

Koronavaksinering i gang i Venezuela

Koronavaksineringen har startet i Venezuela, der myndighetene torsdag tok i bruk den russiske Sputnik V-vaksinen.

Den 37 år gamle legen Glendys Rivero fra Los Teques nord i landet var den første som fikk en av de 100.000 dosene som landet har fått tilsendt.

Helsepersonell, politi, soldater, parlamentarikere og andre offentlig ansatte skal være de første som får vaksinen. Eldre er ikke noen prioritert gruppe.

Massevaksinering av folk flest kan starte i april. Målet er at 70 prosent av befolkningen skal være vaksinert innen nyttår.

Landet har inngått avtale om å få 10 millioner doser til en prislapp på nær 1.700 millioner kroner.

Landet har også reservert 1,4-2,4 millioner doser av AstraZeneca/Oxford-vaksinen via Verdens helseorganisasjons (WHO) Covax-system.

 

10 millioner smittede i Brasil

Brasil har passert 10 millioner koronasmittetilfeller, som det tredje i verden. Det hardt rammede søramerikanske landet har også det nest høyeste koronadødstallet i verden. Det skjedde etter at det siste 24-timersperiode torsdag ble registrert over 51.900 nye infeksjoner, ifølge myndighetenes tall.

Så langt har 3 prosent av landets befolkning på 212 millioner fått den første dosen med koronavaksine.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 19.02.2021 08.19.32 Sist oppdatert: 19.02.2021 12.10.26