En afghansk familer venter på matutdeling i leir for internflyktninger i Kabul. Vinteren vil gjøre den humanitære krisen i Afghanistan enda verre, advarer nå en rekke hjelpeorganisasjoner. Opp mot 22 millioner mennesker kan komme til å lide av matmangel. Foto: Bernat Armangue/AP/NTB

Hjelpeorganisasjoner: 22 millioner afghanere vil sulte i vinter

Over 22 millioner afghanere, blant dem 5 millioner barn, vil trolig lide under akutt matmangel denne vinteren, advarer flere hjelpeorganisasjoner

– Denne vinteren vil millioner av afghanere bli tvunget til å velge mellom migrasjon og sult, med mindre vi klarer å trappe opp den livreddende hjelpen, sier David Beasley, sjef for Verdens matvareprogram (WFP).

Krisen i Afghanistan er allerede mer alvorlig enn situasjonen i Jemen og Syria, og bare i Kongo er matsituasjonen verre, får AFP opplyst av FN-kilder.

– Afghanistan er nå i en av verdens verste humanitære kriser – hvis ikke den verste – og matsikkerheten har kollapset, sier Beasley.

WFP opererer med fire ulike grader av matmangel. Afghanistan befinner seg i fase tre, som er den nest alvorligste.

Det er kombinasjonen av tørke, konflikt, covid-19 samt økonomisk krise, en krise som er blitt kraftig forsterket etter at Taliban tok makten, som bidrar til å gjøre situasjonen ekstremt vanskelig for folk i Afghanistan.

 

Håper på våt vinter

WFP sier i en felles uttalelse med FNs organisasjon for ernæring og landbruk at deres plan for nødhjelp til landet bare har en tredel av den nødvendige finansieringen.

– Når det gjelder tørken, håper vi på en våt vinter. Men hvis tørken fortsetter, må vi iverksette passende tiltak til våren, sier Taliban-talsperson Zabihullah Mujahid til AFP.

–  Det er helt avgjørende at vi nå effektivt trapper opp vår hjelp i Afghanistan før vinteren kutter av store deler av landet fra hjelp. Det vil medføre at millioner av mennesker vil sulte mens det et iskald vinter. Dette dreier seg om liv eller død, sier Qu Dongyu, som er sjef for FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO)-

Redd Barna varsler at 5 millioner barn er i ferd med å sulte i Afghanistan.

– Det virker som om det ikke er noen ende på lidelsen for afghanske barn. Etter flere tiår med krig står de nå overfor den verste sultkrisen i landets historie, sier Redd Barnas landsjef i Afghanistan, Christopher Nyamandi.

 

Vil hjelpe

Vest i Afghanistan har allerede tusenvis av familier lagt på flukt, mange av dem har søkt tilflukt i midlertidige leirer utenfor de store byene. Da AFP-journalister besøkte provinsene Herat og Badghis, møtte de familier som hadde sett seg tvunget til å selge døtrene sine til ekteskap for å dekke gjeld og sikre mat for å overleve.

Opprørsbevegelsen Taliban veltet det USA-støttede regimet i Afghanistan i august og tok kontrollen over landet. Taliban lovet å gjenopprette stabilitet i landet, men sliter med internasjonale sanksjoner og blodige angrep fra ekstremistgruppen IS-K.

– Vi prøver å få folket vårt ut av den nåværende situasjonen og hjelpe dem. Humanitær bistand har også kommet fram, sier Mujahid.

FN anslår at det er nødvendig med bidrag på rundt 220 millioner dollar i måneden for å gi humanitær hjelp til de rundt 23 millioner afghanerne som er avhengig av hjelp. Foreløpig det internasjonale samfunnet bidratt mer under en tredjedel av denne summen.

 

 

 

 

Publisert: 25.10.2021 14.11.01 Sist oppdatert: 25.10.2021 14.11.01