WHOs sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus gikk til angrep på velstående land som han mener driver opp prisene og forsøker å rykke fram i køen ved å inngå egne avtaler med vaksineprodusenter.

WHO kaller vaksinefordelingen "en moralsk katastrofe" - Kirkens Nødhjelp utfordrer regjeringen

Verden står på randen av en moralsk katastrofe i forbindelse med fordelingen av koronavaksiner, mener lederen for Verdens helseorganisasjon. – Norge må ta lederrollen og forplikte seg til å dele overskuddsvaksiner så raskt som mulig, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp.

– En katastrofal moralsk feiltakelse, er WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus' beskrivelse av vaksinedistribusjonen globalt.

– Det er ikke rett at unge, sunnere voksne i rike land får vaksinen før eldre mennesker i fattigere land, uttalte WHOs sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus mandag. Han viste til at det er satt over 39 million vaksinedoser i 49 høyinntektsland.

– Bare 25 doser er blitt gitt i ett lavinntektsland. Ikke 25 millioner, ikke 25.000, bare 25. Jeg er nødt til å være direkte. Verden står på randen av en katastrofal moralsk feiltakelse, og prisen av denne feiltakelsen må vi betale med liv og levekår i verdens fattigste land, sa Tedros.

Han oppfordrer innstendig til at vaksinedosene fordeles mer rettferdig globalt.

– Ikke bare setter denne praksisen med «meg selv først» verdens fattigste og mest sårbare i fare. Den er også undergravende for oss selv, sa Tedros på åpningen av WHOs årlige styremøte mandag.

– I siste instans vil denne fremgangsmåten bare forlenge pandemien, sa han.

 

Moralsk imperativ

Lederen for Kirkens Nødhjelp er enig:

– Dette er et moralsk imperativ: Verdens fattige skal ikke nok en gang stille bakerst i køen. Norge må bidra til å bekjempe pandemien globalt. Vi er selv ikke trygge før pandemien er bekjempet for hele verdens befolkning, sier Høybråten.

– De rike landene velger å bruke de musklene de har av penger og innflytelse, og tar det de kan få. Dette har bidratt til å få fram mange vaksinekandidater raskere. Nå melder sannhetenes øyeblikk seg. Derfor er det viktig at Norge går foran og jobber for at vestlige land legger planer for hvor overskuddsvaksinene skal sendes, sier Høybråten.

 

Vil gi bort overskudd

Norge kan få tilgang til tre ganger så mange vaksiner som vi trenger hvis alle vaksiner vi har avtale om gjennom EU, blir godkjent, ifølge Bent Høie (H).

– Dersom alle vaksinene som EU har avtale om, blir godkjent, får Norge tilgang på tre ganger så mange vaksiner som vi trenger, sa helseministeren da han mandag orienterte Stortinget om framgangen i vaksinearbeidet.

– Vaksiner som vi ikke trenger selv, vil bli gitt til andre land som trenger vaksiner. Dette planlegger vi å gjøre i samarbeid med andre europeiske land, sa han.

Det er avklart at Norge vil kunne motta minst 3,4 millioner vaksinedoser fra Pfizer-Biontech, 1,89 millioner vaksinedoser fra Moderna og over 3,3 millioner vaksinedoser fra AstraZeneca.

De to første er godkjent for bruk i Norge, mens den siste antas å få godkjenning i EU og Norge i slutten av januar.

I tillegg vil vi kunne motta store volum fra EUs avtaler med Curevac, Sanofi-GSK, Novavax og Valneva, dersom disse vaksinene blir godkjent. EU har inngått bindende leveringsavtaler med fem produsenter, opsjonsavtale med en sjette, samt intensjonsavtaler med ytterligere to selskaper.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 18.01.2021 14.16.32 Sist oppdatert: 18.01.2021 14.16.32