Tilhørere applauderer under seremonien for å markere slutten på ekstrem fattigdom i Kina torsdag. Seremonien ble avholdt i Folkets store hall i Beijing. Foto: Yan Yan, Xinhua via AP / NTB

Xi: Kina har utryddet ekstrem fattigdom

Kinas president Xi Jinping hevder at landet har utryddet ekstrem fattigdom og omtaler det som et menneskelig mirakel.

 

Det er litt over Verdensbankens laveste grense på 1,9 dollar, men under hva som er anbefalt for rikere land. Kina er verdens nest største økonomi etter USA.

 

– Ingen andre

I en seremoni i Beijing torsdag delte Xi ut medaljer til offentlige tjenestepersoner fra distriktene.

– Ingen andre land kan løfte flere hundre millioner mennesker ut av fattigdom på så kort tid, sa Xi.

Verdensbanken har sagt at Kina har løftet 800 millioner mennesker ut av fattigdom siden 1970-tallet. Da begynte landet med økonomiske reformer etter flere tiår med planøkonomi.

 

Store summer

Xi lovet i 2015 at landet ville utrydde ekstrem fattigdom innen 2020. Før fristen har myndighetene brukt store summer på bygging av infrastruktur og moderne leilighetskomplekser, og fattige samfunn i det rurale Kina har fått skattefordeler.

Levestandarden for flere hundre millioner kinesere har utvilsomt økt siden 70-tallet, men Beijings påstander har likevel blitt møtt med skepsis. Kritikere har pekt på korrupsjon knyttet til midler til fattige, og det hevdes også at offisielle data har blitt modifisert for å nå partiets mål, i tillegg til at fattigdomsgrensen er satt lavt.

Senere i år skal Kommunistpartiet feire 100 år siden stiftelsen.

Publisert: 25.02.2021 11.44.14 Sist oppdatert: 25.02.2021 11.44.14