Vinteren er hard for tre år gamle Farida som bor sammen med moren sin Bibi Sakina og fem andre søsken i en leir for internt fordrevne i Kabul. Ingen av barna går på skole fordi de fortsatt mangler afghanske ID-kort. Den eldste broren tjener litt penger på å samle søppel til gjenvinning. Foto: Christian Jebsen, Flyktninghjelpen

Afghanistan i kulde og nød: Største FN-appell noen gang

FN sier det trengs i overkant av 44 milliarder kroner for å unngå en humanitær katastrofe i Afghanistan i år. Dette er verdensorganisasjonens mest omfattende appell for ett enkelt land noen gang.

Det trengs 4,4 milliarder dollar for å hjelpe over 20 millioner mennesker i Afghanistan, og ytterligere 623 millioner dollar for å hjelpe afghanske flyktninger i fem naboland, mener FN.

Den sistnevnte støtten skal gå til å støtte både flyktninger og vertssamfunn i Pakistan, Iran, Tadsjikistan, Usbekistan og Turkmenistan. Tilsammen befinner det seg nå omlag 5,7 millioner flyktninger i disse nabolandene

Mer enn 24 millioner mennesker, mer enn halve Afghanistans befolkning, trenger nødhjelp. Dette er en økning på 30 prosent fra i fjor.

Av disse er nesten 23 millioner afghanere rammet av akutt sult, inkludert 9 millioner mennesker som er på randen av hungersnød. Det er det høyeste antallet i verden.

 

Kritisk øyeblikk

– Dagens nødhjelpsappeller fra FN kommer i et eksistensielt øyeblikk for millioner av afghanere. Mens snøen faller tungt over Kabul, er vi vitne til at et økende antall mennesker rammes av nød. Mange fordrevne familier søker ly fra vinterkulda i provisoriske husly og er nærmest uten noe å spise, sier Flyktninghjelpens leder Jan Egeland i en pressemelding.

Organisasjonen har for tida 1400 ansatte på plass i Afghanistan.

– Mens de ansatte jobber døgnet rundt for å dele ut nødhjelp som kan beskytte afghanere fra den verste kulda, er behovene stadig mer komplekse og nødhjelpsarbeidet stadig mer utfordrende på grunn av den økonomiske kollapsen som rammer hele landet, sier Egeland.

 

Mangler kontanter

Mangel på arbeid og penger skaper store problemer for sivilbefolkningen.

– Dagarbeidere og fordrevne mennesker forteller oss at de tidligere kunne sikre seg noen dollar om dagen ved å bære materialer eller jobbe på jordet, men at de nå som regel må vende hjem uten penger eller mat til sine sultende familier, sier generalsekretæren.

Egeland fastslår at det er behov for umiddelbar innsats for å bøte på den kritiske matmangelen, samt internasjonal støtte til skoler og sykehus.

– Uten slik innsats vil de humanitære behovene øke ytterligere. Nødhjelpen utgjør en livline for Afghanistan og er et delt ansvar for oss alle, sier han.

 

Uten fungerende banker

Egeland sier at appellen blir tilnærmet meningsløs dersom ikke det internasjonale samfunnet og Taliban raskt jobber for å sikre at kontanter er tilgjengelig i landet.

– Afghanistans institusjoner og banksystem er paralysert på et tidspunkt hvor det er desperat behov for å restarte økonomien, hjelpe familier til å kunne klare seg selv og holde nødhjelpsoperasjonene gående, sier han.

I en egen appell til verdenssamfunnet mandag denne uka viste også Talibans visestatsminister Abdul Ghani Baradar til den omfattende krisen i landet og oppfordret verdenssamfunnet til "å legge politikk til side og heller avhjelpe nøden". 

Les mer: Taliban ber verdens hjelpe nødstedte afghanere

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 11.01.2022 08.10.51 Sist oppdatert: 11.01.2022 08.10.51