Etiopias statsminister avviser påstander

Etiopias statsminister Meles Zenawi avviser kategorisk påstandene om at bønder kastes i gjeldsfengsel som følge av at myndighetene presser dem til å kjøpe kunstgjødsel. Det var menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch og den norske forskeren Siegfried Pausewang som hevdet dette i forrige utgave av Bistandsaktuelt.

Påstanden framkom i kjølvannet av at kunstgjødsel-selskapet Yara (eks-Norsk Hydro) lanserte Meles Zenawi som vinner av Yara-prisen for hans arbeid for bekjempelse av sult og underernæring.
- Human Rights Watch hevder at den etiopiske regjeringen bruker kunstgjødsel som et middel til å undertrykke befolkningen?
- Etiopias forbruk av kunstgjødsel per hektar er det laveste på hele kontinentet, og vi har ikke nok kunstgjødsel å tilby bøndene våre. Da er det en ganske utrolig fantasifull påstand å hevde at regjeringen presser kunstgjødsel på bøndene, sier Meles Zenawi.
- Så dette er en beskyldning helt uten rot i virkeligheten?
- En beskyldning helt uten innhold… Hadde de beskyldt oss for å ikke tilby nok kunstgjødsel eller at prisene på denne varen var for høy, da kunne jeg forstått det. Men å påstå at vi presser kunstgjødsel på bøndene, det er latterlig.
- Det hevdes at et stort antall bønder er blitt satt i gjeldsfengsel og at regjeringspartiet TPLF selv har økonomiske interesser i salget av kunstgjødsel?
- Verken TPLF eller noen annen politisk sammenslutning tillates å drive forretningsmessig virksomhet. Selvsagt finnes det virksomheter i Etiopia som ledes av mennesker som også er medlemmer av politiske partier, og det må de få lov til. Men ingen av disse - absolutt ingen av dem - og heller ikke de som ledes av TPLF-medlemmer - er involvert i distribusjon av kunstgjødsel, og heller ikke i Tigray…
Det eneste problem med kunstgjødsel som jeg er villig til å innrømme er at vi ikke har nok valuta til å importere alt vi trenger og at prisene på varen har skutt i været slik at bøndene våre lider. Dette er også det eneste problemet med dette som bøndene har gitt uttrykk for overfor regjeringen.
Dessverre er jeg ikke i en slik posisjon at jeg kan bestemme prisene på varen. Jeg kan ikke subsidiere prisen, for jeg har ikke pengene. Og om vi skulle gjort det, så ville ikke Det internasjonale pengefondet (IMF) tillatt det, sier Etiopias statsminister.

Publisert: 29.09.2005 23.42.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 18.28.58