Omsetningen av roser fra Afrika har økt betraktelig de seneste årene.Foto: Jan Speed

Frykter resttoll på roseimport fra Afrika

Etterberegning av toll på roser fra Afrika og "skjemaveldet" truer framtidig import, mener blomsterimportør.

Sist oppdatert: 19.04.2015 16:35:13

-  Dersom vi skulle få resttoll på 20 millioner kroner for årene 2006 til 2008 vil vi måtte slutte å selge disse blomstene. Det vil ikke være lønnsomt, sier Sten Østby i ICA Norge.

Kontrollavdelingen i Toll- og avgiftsdirektoratet satte ved påsketider i gang en omfattende kontroll av bransjen som importerer blomster,  spesielt roser, fra Afrika. Denne importen fra "minst utviklede land" , såkalte MUL-land er i utgangspunktet avgiftsfri. Utfordringen for norske importører er skjemaveldet. Og fra årsskiftet ble kravene skjerpet ytterligere.

Et sertifikat som bekrefter hvilken farm som er avsender skal følge med alle varepartiene. De fleste blomstene kommer via Nederland eller Tyskland der lokale agenter håndterer forsendelsene. Det er avgjørende at varepartiene fra Afrika som skal til Norge ikke blir fortollet inn i EU, men er i transittlagre i påvente av å bli sendt videre - alt fordi blomster fra EU er kraftig tollbelagt i visse perioder av året.

Tolldirektoratet har nå slått ned på skjemafeil ved en rekke tidligere forsendelser. Selv om blomstene kommer fra Afrika har de havnet "innenfor EU", og dermed blitt tollpliktige.

Sten Østby i ICA Norge mener at "det er ikke tvil om at det har vært gjort feil på skjemaene. Selv om alle sier at rosene kommer fra Afrika, skal nå hele bransjen gås etter i sømmene".

- Det nedslående er at vi har hatt tollkontroll på papirene i både 2006 og 2008. Da ble disse skjemaene godkjent. Det er først nå når norske forbrukere har fått øynene opp for blomster fra Afrika, at disse formaliane er blitt et problem. Det oppleves som frustrerende, sier Østby.

ICA Norge risikerer å få etterberegnet toll på blomstene de har importert fra Zambia og Kenya på nærmere 20 millioner kroner.  De mener de straffes hardt for "slurv".

Han mener kontrollregimet i forhold til blomster fra Afrika er nå så omfattende at de må vurdere om det er verdt bryet.

- For meg ser dette ut som en handelshindring og det virker som en handelshindring. Det kan ikke være meningen fra Stortingets side.  De ønsker tross alt å fremme import fra Afrika, mener Østby.

De siste årene har det vært en voldsom vekst i importen av roser fra Afrika. For ICAs del har det vokst fra ingenting i 2006 til 14 millioner roser i fjor til en verdi av 16- 17 millioner kroner. Noen av disse er Fairtrade-merket.

Mester Grønn, som har en omsetning på roser fra Afrika på 120 millioner kroner i året, har ikke opplevd Tolldirektoratets kontroll som et problem. De mener det er bare å følge de oppsatte reglene. Ved å ha tett oppfølging og en viss kontroll med alle ledd i verdikjeden, mener firmaet at de har unngått å tråkke feil.

Blomsterringen, som også importerer blomster fra Afrika, har vært kontrollert tidligere, men er ikke blitt kontaktet av Tolldirektoratet i denne omgangen.

Toll- og avgiftsdirektoratet vil ikke kommentere firmaer eller bransjer de kontrollerer, men sier at de "er strenge i forhold til bestemmelsene".

 

 

 

Publisert: 04.08.2009 13:12:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:35:13