Palestinske Amira holder en plakat med teksten 'Velkommen Palestina', under en demonstrasjon i Øst-Jerusalem fredag. Hun støtter president Mahmoud Abbas' FN-søknad fult ut. Foto: Tiril A. Skarstein 

Stolte over palestinsk FN-søknad

-Jeg er stolt, var beskjeden fra mange palestinere etter Mahmoud Abbas tale i FN. Presidenten leverte en søknad om FN-medlemskap til Sikkerhetsrådet – til tross for gjentatte advarsler fra USA.

Av Tiril A. Skarstein, Det palestinske området Sist oppdatert: 19.04.2015 16:19:16

- Mine damer og herrer. Dette er sannhetens øyeblikk og vårt folk venter på å høre verdens svar, sa palestinernes president Mahmoud Abbas da han gikk på talerstolen i FNs generalforsamling i New York fredag.

Men mange palestinere mener FN-framstøtet ikke kommer til å ha stor betydning. USA har allerede gjort det klart at de vil legge ned veto i Sikkerhetsrådet og dermed sette en stopper for palestinsk FN-medlemskap.

-For meg er ikke dette så viktig. Jeg tror ikke søknaden kommer til å endre noen ting. USA vil legge ned veto. Verden vet hva som skjer, men ønsker ikke å la det palestinske folk få sin stat, sier palestinske Saleh Abu Annas (39) til Bistandsaktuelt.

Høy stemning

På Gazastripen har Hamas, som kontrollerer området, kalt FN-søknaden et soloframstøt og anklaget Abbas’ for kontraproduktiv symbol-politikk. De ba folk om å ikke samle seg til støttedemonstrasjoner fredag.

Men i Ramallah på Vestbredden, de palestinske myndighetenes hovedsete, var stemningen høy da Abbas gikk på talestolen, en tale som ble direkteoverført på storskjerm i byen.

- Tiden har kommet for mitt modige og stolte folk, etter tiår med okkupasjon og endeløs lidelse, til å leve som andre mennesker på jorda, som frie i et suverent og uavhengig hjemland, understreket presidenten til jubel fra folkemengden som fulgte med på TV-skjermene.

Abbas benyttet også anledningen til å henvise til internasjonale rapporter som viser at de palestinske myndighetene har bygget opp institusjoner verdige en stat, og han oppfordret Sikkerhetsrådets medlemmer til å støtte opp om søknaden.

-Dette er noe vi skulle ha gjort for lenge siden, men vi har alltid blitt stoppet av internasjonalt press. Jeg er veldig stolt, sa Khaled Shtayyeh (42) til nyhetsbyrået Maan News etter talen.

Mot USA

Det var lenge knyttet spenning til om Abbas virkelig ville levere en søknad om fult FN-medlemskap til Sikkerhetsrådet, på tross av USAs gjentatte advarsler, eller om presidenten heller ville henvende seg til Generalforsamlingen med spørsmål om å anerkjenne en palestinsk stat, men da uten fult medlemskap.

Abbas høster nå støtte for ikke å ha latt seg presse av USA til å gjennomføre en snuoperasjon.

- Abbas insisterer på å be om en stat og vi støtter ham. FN-søknaden vil vise at USA står alene og vil legge press på amerikanerne, tror palestinske Muhammed Sabbag.

Fredag deltok han i den ukentlige demonstrasjonen mot israelske bosettinger i Sheikh Jarrah i Øst-Jerusalem, en demonstrasjon som for anledningen var gjort om til en støtteerklæring for Palestinas FN-søknad.

- Velkommen Palestina

-Vi har rett til en egen stat og vi har rett til å gå til FN, understreker palestinske Amira, som holdt en plakat med teksten ’Velkommen Palestina’.

- Jeg håper at det vil komme noe godt ut av dette. Uansett vil vi aldri gi opp. Jeg håper vi vil få vår stat og jeg har tillit til og er stolt av Abbas’ valg, sier Amira, som foretrekker å bare oppgi fornavnet sitt.

Også flere israelere tok del i demonstrasjonen. Israelske Idit Shakel oppfordret på en plakat USA til å ikke legge ned veto mot palestinsk FN-medlemsskap.

- En palestinsk stat er det eneste som kan skape et fritt og verdig liv for både palestinere og israelere. Okkupasjonen fratar palestinerne deres hjemland, deres rettigheter og deres økonomiske muligheter. Jeg mener det den israelske regjeringen gjør er moralsk galt, forklarer Shakel.

-Må forsvare oss

Tonen fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu var derimot en helt annen da han gikk på talestolen i New York etter Abbas fredag.

- For at vi skal klare å forsvare oss selv, så må Israel få ha militære styrker til stede på Vestbredden over lengre tid, sa statsministeren, og trakk frem militant islam som en konstant trussel mot Israel.

Samtidig sa han seg, i likhet med Abbas, klar for forhandlinger. Problemet er likevel at partene er uenig om forutsetningene for å skulle sette seg ved forhandlingsbordet, slik de nå igjen har blitt oppfordret til av Midtøsten-kvartetten, USA, Russland, EU og FN.

Publisert: 24.09.2011 12:07:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:19:16