Poul Engberg-Pedersen mener Solheims største bidrag som minister var at han gjorde utviklingspolitikk og bistand forståelig for det norske folk. Foto: Gunnar Zachrisen

– Har Norge råd til å miste Solheim?

Tidligere Norad-direktør Poul Engberg-Pedersen er trist og overrasket over nyhetene om at Erik Solheim må gå av som miljø- og utviklingsminister. – Har Norge råd til å miste Solheim som minister? spør den danske utviklingseksperten.

Av Gunnar Zachrisen Sist oppdatert: 19.04.2015 16:16:11

 – Med Hilde Frafjord Johnson og Erik Solheim har Norge i mer enn ti år hatt to vidt forskjellige, men knalldyktige utviklingsministre, som har vært uten konkurranse i Norden og som har satt avgjørende preg internasjonalt, sier han.

Engberg-Pedersen, som ledet bistandsdirektoratet Norad fra 2005-10, mener Solheims største bidrag som minister var at han gjorde utviklingspolitikk og bistand forståelig for det norske folk. Dansken, som i dag leder miljøorganisasjonen International Union for Conservation of Nature (IUCN), viser til at Solheim definerte sin utviklingspolitikk utfra globale problemer som klima, energi, korrupsjon, sikkerhet, likhet og helse, men at han samtidig forklarte temaenes relevans for Norge og det norske folk. 

– Solheim gjorde politiske kunstgrep, som fikk bistanden ut av sin osteklokke, sier Engberg-Pedersen.

 Utålmodig

Han beskriver samtidig Solheim som en minister som ikke orket å vente på det saktegående byråkratiet og diplomatiet som preger det internationale utviklingssamarbeidet. Av samme grunn fikk Norge kanskje endret mindre i dette tunge systemet enn hva man kunne klart, med litt mer tålmodighet.

– Det var ikke alltid at Erik lyttet når vi sa ”pole, pole” (swahili for: ”Ta det litt med ro!”) omkring de mange initiativene. Men det var utrolig flott og inspirerende at han ville noe med den politiske makten og de norske ressursene han hadde til rådighet. Og han rakk å gjøre mye, sier miljølederen.

Engberg-Pedersen trekker særlig fram Solheims innsats i det internasjonale klimaarbeidet.

Viste vei

– Erik viste vei, først og fremst med regnskogsprogrammene, som var en virkelig nyskaping, sier han.

Han viser til at Norge på dette området bidro til å sette dagsorden internasjonalt i en svært viktig sak.

– Men oppfølgingen har vært sløvere, og gjennomføringen av de store politiske strategiene og programmene har vært langt vanskeligere, enn Erik hadde regnet med og tålmodighet til.

Den tidligere Norad-direktøren sier også at han kommer til å savne statsrådens taler.

–  Erik brukte aldri skrevne taler. Til gjengeld fikk vi alle som regel inspirerende historiefortellinger om den direkte linje fra Deng Xiaoping til klimaforandringene i Kongo, sier Engberg-Pedersen.

Publisert: 22.03.2012 15:03:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:16:11