Bruk av mobiltelefoner i utviklingsland øker kraftig, viser rapport fra Verdensbanken.

6 mrd. mobiler fremmer utvikling

Tre av fire mennesker i verden har nå tilgang på mobiltelefon. ­ – Det skaper nye muligheter for å fremme alt fra bedre helse til økonomisk utvikling, sier Rachel Kyte i Verdensbanken.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 19.04.2015 16.14.20

En fersk rapport fra Verdensbanken, Maximizing Mobile, viser at antall mobilabonnementer i verden har økt fra en milliard i 2000 til seks milliarder i dag. Fem milliarder av disse er i utviklingsland. Mer enn 30 milliarder mobile applikasjoner eller apps ble lastet ned i fjor. Rapporten påpeker at mobiltelefoner er ikke lenger bare for å føre samtaler, men er blitt redskaper for å utføre en rekke funksjoner.

– Mobilen blir nå brukt til å fremme utvikling med et omfang vi aldri før har kunnet tenke oss, skriver  sjeføkonom Marianne Fay i rapporten.

I utviklingsland blir mobiltelefoner i økende grad brukt for pengeoverføring, som kartbøker, for å sammenligne råvarepriser, skaffe helseinformasjon eller for å fremme folkelig deltagelse i viktige avgjørelser.

– Utfordringen nå er å gjøre individer, næringsliv og myndigheter i utviklingsland i stand til å utvikle egne applikasjoner som er relevant for dem lokalt, slik at du kan utnytte mobilen fullt ut, sier  Rachel Kyte, bankens visepresident for bærekraftig utvikling.

Bruken av «utviklingsapp’er» øker:

  • 74 land bruker minst en mobilapplikasjon til pengeoverføringer eller betaling.
  • 29 land i Afrika og 14 i Latin-Amerika bruker minst en app som fremmer bedre helse.
  • Bønder som bruker mobilen for å handle eller sjekke jordbrukspriser øker sine inntekter. Banandyrkere i Uganda har økt inntektene sine med 36 prosent, mens kornhandelsmenn i Niger har fått 28 prosent mer.

Verdensbanken mener at bruk av mobiltelefoner er i en startfase og at det vil bli en enorm vekst framover. Derfor støtter de fem utviklingskontorer rundt om i verden som kan utvikling app’er tilpasset lokale behov.

 Les også:

Teknologi forandrer nødhjelpsbransjen

Publisert: 17.07.2012 16.01.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.14.20