Menneskerettsaktivisten Durga Ghimire er i Norge for å motta Strømmestiftelsens Hjelp til selvhjelp-pris. Hun fikk prisen for sitt arbeid med å hjelpe traffickingofre og å bedre kvinners rettigheter i Nepal. 

Hylles for kamp mot sexsalg

Menneskerettsaktivisten Durga Ghimire fra Nepal er tildelt Strømmestiftelsens Hjelp til selvhjelp-pris for sin uredde kamp mot salg av jenter til sexindustrien.

Av Andreas Bondevik Sist oppdatert: 19.04.2015 16.12.06

62 år gamle Ghimire kom til norsk kulde i Norge og Kristiansand for å motta prisen på 100.000 kroner før helga. Hvert år blir mellom 10.000 og 15.000 unge jenter i Nepal solgt til bordeller og prostitusjon, i hovedsak i India.

– Jeg er svært glad for å motta denne prisen. Det er en stor ære og anerkjennelse av arbeidet jeg har holdt på med i nesten tre tiår, sier Durga Ghimire til Bistandsaktuelt på vei tilbake til Nepal.

Trusler

Siden midten av 80-tallet har Ghimire viet livet sitt til å hjelpe disse jentene. Det har ført til en rekke trusler fra nettverkene som står bak menneskehandelen.  

– Prisen er svært viktig og en stor oppmuntring og motivasjon til å fortsette, sier Ghimire, som også har fått flere andre internasjonale priser for sitt arbeid.

Ghimire har vært som en mor for flere tusen unge jenter som er blitt reddet fra indiske bordeller.  Jentene – noen av dem helt ned i åtte – ni års-alderen, har opplevd noe av det verst tenkelige. Mange av dem blir sveket av familiemedlemmer, som selger dem for noen få tusenlapper.

Tar sitt eget liv

Ghimire og organisasjonen hennes driver tre rehabiliteringshjem der om lag 100 jenter hvert år får hjelp i den tunge veien tilbake i samefunnet fra livet som sexslave. Jentene har rømt eller blitt reddet ut av bordellene.

– Jentene er sterkt preget av opplevelsene og trenger svært mye oppfølging, sier Durga Ghimire. 

 Men det er svært få som blir reddet og som kommer tilbake til Nepal. Mange av jentene ender opp med å ta sine egne liv. Og mange ønsker heller ikke komme tilbake til Nepal, på grunn av vanskelighetene med å vende tilbake til familie og samfunnet, forklarer Ghimire.

Gjengvoldtekt

Det antas at hele 40 prosent av de nepalske jentene i indiske bordeller er smittet av HIV. Sexslavene lever under forferdelige forhold i bordellene.

– Jentene blir slått og utsatt for gjengvoldtekt om de nekter å ha sex med bordellkundene, sier Ghimire

62-åringen var den første i Nepal som engasjerte seg i kampen mot menneskehandel. Før hun i 1987 alene begynte sitt menneskerettsarbeid, var det få som hadde brydd seg med jentenes grusomme skjebne.

Lovene må følges

I sin begrunnelse for prisutdelingen skriver Strømmestifelsens jury at Ghimire har ”brakt håp og inspirasjon til tusenvis av undertrykte og misbrukte unge jenter og kvinner”.

Organisasjonen jobber også mye med utdanning og opplysningsarbeid. Prisvinneren har også etablert et nettverk av organisasjoner for å kunne legge større press på Nepals regjering i kampen mot trafficking.  Hun har allerede klart å bedre lovverket for jenter og kvinner i Nepal.

– De fleste lovene er på plass, men nå må vi sørge for at de blir fulgt og håndhevet. Det blir et hardt arbeid, sier Durga Ghimire til Bistandsaktuelt.

 

 

BILDETEKST:

Publisert: 05.12.2012 17.18.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.12.06