Flommene i Pakistan har vært et pengesluk. Nå begynner situasjonen å stabilisere seg - selv om Pakistan ennå krever store nødhjelpsressurser. Det viser ny rapport fra Unicef.

Unicef trenger 7,5 milliarder til katastroferammede

97 millioner mennesker verden over trenger nødhjelp. Det viser tall fraFNs barnefond (Unicef). I 2012 vil krisen på Afrikas Horn sluke en fjerdedel av budsjettet på 7,5 milliarder kroner.

Av Hege Opseth Sist oppdatert: 19.04.2015 16.17.20

Fire av verdens fem mest alvorlige katastrofer er akkurat nå i Afrika. Hver tredje nødhjelpskrone går til sultrammede i Somalia, Etiopia, Kenya og Djibouti. Også i Sahel-landene er behovene enorme. Den alvorlige tørken har ført til at én million barn risikerer alvorlig underernæring, det viser ”Humanitarian Action for Children – Unicef 2012”.

Unicef ber om 7,5 milliarder kroner i støtte for finansiere arbeidet i 2012. At situasjonen på Afrikas Horn langt fra er løst, understrekes av den fortsatte satsingen til verdensorganisasjonen. Arbeidet i krigsherjede Somalia er spesielt krevende.

- Hadde verden reagert tidligere, kunne vi reddet flere mennesker – og det til en billigere penge. Problemet med krisen på Afrikas Horn er ikke at den ikke ble varslet, men at verden ikke reagerte tidligere. Allerede i fjor ble alarmen slått, men ingenting skjedde. Nå har en ny krise under oppseiling i hele Sahelbeltet, nå må vi ikke gjøre samme feilen igjen, sier Bernt G. Apeland i Unicef Norge.

Her er det forventet at det vil være størst behov i 2012:

  • Afrikas Horn
  • Sudan – både nord og sør
  • DR Kongo
  • Ernæringskrisen i Sahel
  • Pakistan

Krisene rangeres ut fra akutte behov, hvor alvorlig katastrofen er og spesielt hvilke konsekvenser situasjonen medfører for barn og kvinner.

Ernæring, vann, hygiene og sanitære forhold er de viktigste stikkordene for behovene til de katastroferammede i de 25 landene Unicef omtaler i rapporten. Dette utgjør halvparten av nødhjelpsbehovet i 2012.

Men om budsjettet er på 7,5 milliarder kroner er det langt fra sikkert at det blir nok penger til å realisere alle prosjektene. I fjor kom bare 48 prosent av midlene det ble søkt om inn. Ikke uventet er de de katastrofene som har fått størst mediedekning som har fått giverne til å åpne lommebøkene. Katastrofene media glemmer ender ofte opp som underfinansierte.

Eksempelvis fikk Sør-Sudan bare 36 prosent av de midlene som var nødvendig for å gjennomføre planlagte prosjekter. Resultatet var at 370 000 mennesker fikk tilgang til rent vann – mot et planlagt antall på 500 000.

På Filipinene, hvor bare 18 prosent av beløpet Unicef ba om kom inn, var konsekvensen av bare 22 000 skolebarn – av målgruppe på 75 000 fikk nytt skoleutstyr etter at de hadde mistet alt i flom.

 

Publisert: 27.01.2012 06.00.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.17.20