Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har lansert et fond som satser på film fra sør. Foto: Arkiv

Nytt filmfond lansert

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har lansert et nytt, internasjonalt filmfond som skal støtte filmskapere og produksjonsselskaper fra land i sør.

Sist oppdatert: 19.04.2015 16:51:01

- Film er kanskje det mest kraftfulle kunstneriske uttrykk som finnes på jordkloden, et av de mest universelle og et av de som når ut til flest fattige, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim på en pressekonferanse om det nye fondet.

Finanskrisen har gjort det enda vanskeligere å finne penger til produksjon av film. Fondet som ble lansert mandag er på ti millioner kroner fordelt over frem år. Det er Kulturdepartementet og Utenriksdepartementet som gir pengene og fondet blir administrert av Norsk Filminstitutt. Ifølge Solheim vil fondet kunne få mer midler dersom det viser seg å bli et vellykket tiltak.

- Fondet gir filmskapere muligheten til å nå ut i verden med sine budskap. I mange land tar film opp vanskelige og kontroversielle tema som homofili, ytringsfrihet, likestilling og likeverd, skriver utenriksdepartementet i en pressemelding.

Det er Film fra Sør som har tatt initiativ til opprettelsen av filmfondet.

- Vi ønsker oss et filmfond som kan gi tilskudd til lokale filmproduksjoner som ellers ikke ville kunne gjennomføres. Et slikt "Sørfond" vil kunne bidra til å styrke film som fortellertradisjon, og bidra til mangfold og kunstnerisk integritet på den internasjonale filmscenen. Samtidig kan et slikt fond fungere som et verktøy for en betydelig styrking av kontakten mellom filmindustrien i Norge og resten av verden, hvor Film fra Sør-festivalen kan fungere som en arena for utveksling, sier kunstnerisk leder for Film fra Sør Lasse Skagen i en pressemelding.

Film fra Sør arrangeres nå i Oslo og varer frem til 17. Oktober.

Publisert: 11.10.2010 14:07:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:51:01