Filmhøst for bistands-nerder

Tid for å bytte ut rapporter med popcorn: Film fra sør- festivalen har lansert høstens program, vi gir deg listen over filmene du bør få med deg.

Av Anne Håskoll- Haugen Sist oppdatert: 19.04.2015 16.50.04

Noen ganger er verden best fra et mykt og rødt kinosete. Film fra sør viser over 90 filmer fra 10 til 20. oktober. Her har vi plukket ut de mest aktuelle for de med over gjennomsnittlig interesse for rettferdig fordeling av makt og ressurser. Se lenker for oversikt over tidspunkt og sted for visning. Snurr film!

Tusen ganger god natt

Rebecca er krigsfotograf og reiser verden rundt i håp om at bildene hennes kan utgjøre en forskjell. Når hun blir alvorlig skadet i en selvmordseksplosjon i Kabul, orker ikke familien tanken på at hun skal fortsette. De stiller et ultimatum: jobben eller familien.

Etter filmen stiller regissør Erik Poppe til samtale med Jan Egeland (generalsekretær i Flyktninghjelpen) og krigsfotograf Harald Henden (VG) om utfordringene som følger med å kombinere jobb i konfliktområder med et vanlig familieliv hjemme.

A world not ours

En dokumentar om livet i den palestinske flyktningeleiren Ein el-Helwe. Regissør Mahdi Fleifel drar tilbake til leiren han besøkte hver sommer som barn. Året er 2010, det er fotball-VM. Vi blir kjent med den sta bestefaren hans, kameraten Abu Iyad som har vært medlem av PLO siden han var 5 år, og onkelen Hassan som blir stadig galere av livet i leiren. Vi ser hvordan innbyggerne på den ene siden klarer seg overraskende godt, samtidig som miljøet preges av en desperasjon og oppgitthet over den palestinske motstandskampen.

Utopia in Ethiopia?

Etiopia er et land som ofte fremstilles i media med negativt fortegn. Elendighetsbeskrivelsen får en motvekt med historien om Awra Amba – landsbyen som er blitt en modell for fattigdomsbekjempelse og likestilling. Filmskaper Paulina Tervo har siden 2004 dokumentert livet i landsbyen og kommer for å presentere filmen.

Big men

Big Men utforsker hva som skjer når man finner olje i et av verdens fattigste områder, og stiller spørsmålet: Hvem får hva og hvorfor? Filmen viser maktspillet mellom oljeselskaper, Ghanas myndigheter, vestlige investorer og lokale militante grupper. En grundig dokumentar om ambisjoner, grådighet og korrupsjon i Afrikas oljeindustri. 

Fatal assistance

Fatal assistance er en provoserende film om hvordan gjenoppbygningsarbeidet på Haiti etter jordskjelvet i 2010 feilet. Milliarder ble gitt i nødhjelp, og på et tidspunkt var det over 4000 humanitære organisasjoner på Haiti. Men store deler av pengene forble i donor-landene, og NGOene samarbeidet ikke med hverandre. I dag, tre år og milliarder av nødhjelpskroner senere, er fortsatt mye uendret; hva gikk galt?

Regissør og politisk aktivist Raoul Peck debatterer med avtroppende utviklingsminister Heikki Holmås, Røde Kors- president Sven Mollekleiv, og Ingvild Skeie fra Kirkens Nødhjelp. Jan Speed, nettredaktør for Bistandsaktuelt, er ordstyrer.

No Fire Zone: The Killing Fields of Sri Lanka

En dokumentar om menneskerettighetsbrudd begått under avslutningen av den 26 år lange borgerkrigen på Sri Lanka. Gjennom bruk av amatøropptak fra konfliktsonen gir filmen en systematisk, ufiltrert og grusom skildring av militæroffensiven som endte i krigen i 2009. Internasjonal presse og humanitære organisasjoner hadde allerede blitt kastet ut, og filmen står derfor igjen som viktig dokumentasjon.

Regissør Callum Macrae stiller til debatt sammen med Jon Peder Egenes (Amnesty) og Yohan Shanmugaratnam (Utenriksredaktør i Klassekampen).

Plot for peace

Historisk dokumentar og nervepirrende politisk thriller i ett. Plot for Peace tar oss med inn i kulissene i spillet som ledet til slutten på apartheid-regimet i Sør-Afrika. I sentrum av historien står Jean-Yves Ollivier, en til nå ukjent fransk forretningsmann, som viser seg å ha hatt en helt sentral rolle i de årelange forhandlingene. Med sine diplomatiske evner og egne erfaringer som flyktning fra Algerie, tilrettela Ollivier prosessen som skulle kulminere i Nelson Mandelas løslatelse. En fascinerende fremstilling av en historie man trodde man allerede kjente godt.

All filmomtaler hentet fra programmet på Film fra sør-festivalens hjemmeside: http://www.filmfrasor.no/no/

 

 

Publisert: 07.10.2013 02.00.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.50.04