Scene fra filmen Stem nei. Copyright: Arthouse

Reklamen som veltet diktatoren

Stem nei er filmen om arbeidet med å sette sammen kampanjen som skulle føre til at den chilenske diktatoren Augusto Pinochet måtte gå fra makten.

Av Signe Prøis Sist oppdatert: 19.04.2015 16.50.24

Det er 1988 og femten år siden den chilenske diktatoren Augusto Pinochet kuppet makten i den søramerikanske republikken, ved å storme regjeringspalasset La Moneda og ta livet av den demokratisk valgte sosialistpresidenten Salvador Allende. Pinochets utstrakte bruk av tortur, forsvinninger, drap og undertrykking, førte til at rundt 3000 mennesker ble drept, over 30 000 ble torturert. Etter hvert som sannheten om Pinochets diktatur nådde verden, vokste det internasjonale presset mot generalen og mot slutten av 1988 åpnet han for at folket selv skulle få stemme over om de ville ha ham ved makten i nye åtte år.

Samtidig ble det åpnet for at opposisjonen – Nei-siden – skulle få 15 minutter på nasjonal TV for å spre sitt budskap.

 Den chilenske opposisjonen hyret inn den unge reklamemannen René Saavedra til å bygge sitt forsvar og Stem nei er i stor grad en gjenfortelling av argumentene og resonnementene de involverte gikk gjennom i valg av fokus og kommunikasjon. Hvordan formidler man beskjeden om at Chile blir et lykkeligere land uten diktatoren? Ved å minne om alt det vonde og grusomme? Eller ved å fokusere på gleden og mulighetene som ligger i å være et fritt folk?

Tross motarbeiding og trusler og interne konflikter om hva som er etisk tolererbart og ikke, ender kampanjen med å ligge tett opptil datidens kommersielle reklameprodukter, med jingelen ”Chile, la alegria ya viene/Chile, lykken er på vei” og lys og sol og dans og glede. Og natten 5.oktober 1988 ble det klart at Nei-siden hadde vunnet folkeavstemningen med 55.99 prosent av stemmene.

René Saavedra spilles av meksikanske Gael Garcia Bernal, som tidligere har bemerket seg som en uvanlig solid skuespiller i storfilmer som Kjærlighetens kjøtere, Og mora di, også, Babel og Motorsykkeldagbøkene. Hans opptreden i Stem nei er intet unntak, Garcia Bernal formidler den unge Saavedras utfordringer, som barn av diktaturet, med lang fartstid i utlandet og et utenfra-perspektiv på den virkelige situasjonen i Chile, med stor troverdighet. Det samme gjelder de andre skuespillerne i filmen, kanskje spesielt Alfredo Castro, som spiller Luis ”Lucho” Guzmán, også han reklamemann og Saavedras sjef, men som ender med å få ansvaret for Ja-sidens egen kampanje.

Visuelt er Stem nei som å være tilbake på 1980-tallet, i at den er filmet med et lavoppløselig U-matic-kamera som var vanlig i TV på den tiden, i kombinasjon med bruken av originalt kampanjemateriale fra 1988.

Stem nei er den 37 år gamle, chilenske regissøren Pablo Larrains fjerde film og avslutter en trilogi om det chilenske diktaturet. Filmen er nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film og er et spennende og inspirerende innspill i vår egen tids frihetsdebatt, med Den arabiske våren, sosiale medier og styrken i folkelige opprør som bakteppe.

Stem nei har Norgespremiere 8. februar.

 

Publisert: 30.01.2013 07.50.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.50.24