Filmen "Half of a Yellow Sun" er basert på boken ved samme navn og omhandler Biafrakrigen i Nigeria i 1968. Foto: Film fra sør

Endelig, Film fra Sør!

Hva er bedre enn å grave seg ned i et rødt kinosete og se film fra landet du jobbet som frivillig da du var 20 år, backpacket deg gjennom da du var 22, var utstasjonert i 1999 eller i hvert fall kunne ønske du var utstasjonert i. Torsdag begynner filmfestivalen Film fra Sør

Av Anne Håskoll-Haugen Sist oppdatert: 19.04.2015 16.49.35

 Her er filmlisten for alle de som leser utenriksnyheter før lokalavisen:

Cartoonists: Foot Soldiers of Democracy

Dokumentar om tolv tegnere som kjemper for rettigheter og demokrati. Møt demokratiets fotsoldater fra Mexico til Burkina Faso.

 Møt Nadia Khiari, en av karikaturtegnerne portrettert i filmen i Det kritiske rom, 18. oktober kl. 15:00, Victoria Kino

Concerning Violence

Concerning Violence er ei modig og gripande skildring av den afrikanske frigjeringskampen frå kolonimaktene. Den består av arkivopptak frå 60- og 70-talet, og kombinert med utdrag frå Franz Fanon si bok The Wretched of the Earth, lese av artisten Lauryn Hill, gjer den eit forbløffande innsyn i kva utfordringar desse afrikanske landa stod ovanfor i tida under og etter kolonitida.

Nelson Mandela: The Myth & Me

The Nelson Mandela: The Myth & Me er en nær og personlig dokumentar fra den sør-afrikanske regissøren Khalo Matabane. Filmen er utformet som et brev til Nelson Mandela. Matabane tenker tilbake til barndommen, til apartheidstyret hvor selv fotografier av den fengslede Mandela var bannlyst, og maner frem heltebildet han selv dannet av frigjøringskjemperen som liten gutt. Og så stiller han spørsmål om hva som er oppnådd i løpet av de siste 20 årene med frihet.

Møt regissør til debatt Det kritiske rom - 16. oktober kl. 18:00, Victoria Kino

The Salt of the Earth

The Salt of the Earth er en sønns portrett av sin far, dokumentarfotografen Sebastião Salgado, med høydepunkter fra hans førti år lange karriere. Han forlot familiegården i Brasil som tenåring for å studere økonomi, men etter en kort karriere som økonom i Verdensbanken, valgte han å satse alt på fotograf-yrket. I tiårene som fulgte, reiste han verden rundt for å dokumentere sosiale forhold og konflikter. Fra marerittaktige svart-hvitt-bilder av skitne gullgruvearbeidere i Brasil, til flyktningleirer og sultkatastrofer, og til slutt i Jugoslavia, Golfkrigen og folkemordet i Rwanda.

The Green Prince

The Green Prince er historien til Mosab Hassan Yousef, født og oppvokst i Palestina med en av Hamas' fremste ledere som far. Etter å ha opplevd brutalitet blant sine egne gjør Mosab noe høyst utenkelig: Han spionerer på Hamas som hemmelig informant for Shin Bet, Israels etterretningstjeneste. Denne prisvinneren fra Sundance filmfestival er både en politisk dokumentar og en nervepirrende psykologisk thriller.

I Am A Girl

Diskriminering av jenter er en av vår tids største utfordringer, og gjør jenter til den største diskriminerte gruppen i verden. Jenter opplever oftere vold og overgrep, er oftere rammet av fattigdom og de blir oftere nektet skolegang. Dette er utgangspunktet for dokumentaren I Am a Girl, som skildrer de gripende og inspirerende historiene til seks unge jenter fra ulike deler av verden.

Debatt på FNs jentedag 11. oktober kl.15:30, Filmens Hus

Og filmene du har betalt for

Sørfond gir penger til filmproduksjon i utviklingsland, som av politiske eller finansielle grunner har vanskeligheter med å gjennomføre produksjoner. Fondet er finansiert av Utenriksdepartementet. Hvis du vil se filmene som har blitt til med norske bistandspenger må du få med deg disse:

Flapping in the middle of nowhere

Huyen er ein vakker, ung og grublande student langt vekke frå hennar landlege heim i den myldrande storbyen Hanoi. Ho er i eit forhold med Tung, ein knapt vaksen gut som jobbar som elektrikar. Når dei oppdagar at ho er gravid, er dei nølande einige om å avbryte den, men dei manglar pengar til å betale for abort.

Dukhtar

 Det har teke Nathaniel ti år å gjere ferdig denne filmen som fekk tildelt eit produksjonsstipend av SØRFOND for å kunne gjere innspelingane i Pakistan. Resultatet er ein neglebitar av ein thriller om ein feide mellom to familiar i fjella i Nord-Pakistan

Palestine Stereo

Bygningen på Vestbredden hvor brødrene Sami og Milad (kallenavn «Stereo») bor blir truffet av et israelsk rakettangrep. I eksplosjonen omkommer Stereos kone, og Sami mister hørselen og taleevnen. Et dystert utgangspunkt, og brødrene bestemmer seg for å emigrere til Canada via Ramallah. For å skaffe midler setter de i stand et mobilt lydstudio til utleie.

 

Se hele programmet her: http://www.filmfrasor.no/no/program/

Snurr film!

All filmomtaler er hentet fra programmet på Film fra sør-festivalens hjemmeside

Publisert: 08.10.2014 15.08.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.49.35