Amir Khan Muttaqi, Mutiul Haq Nabi Kheel, Sakhaullah Sayed og Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland under møtet i dag mellom norske humanitære organisasjoner og representanter fra Taliban på Soria Moria hotell i Oslo. Foto: Andrea Gjestvang / Bistandsaktuelt

Oslo-samtalene: – Taliban lover å gjenåpne jenteskolene

Taliban har gjentatt lovnaden om å gjenåpne jenteskoler. – Så gjenstår det å se om de holder dét, sier kvinneaktivist og tidligere sosialminister Jamila Afghani. Flyktninghjelpens Jan Egeland omtaler Talibans lovnader, om de innfris, som «et gjennombrudd» for Oslo-samtalene.

Publisert

- Etter at Taliban tok makten har de ikke hatt noen form for dialog med det sivile samfunnet. Så møtet her i Oslo er forhåpentligvis starten på en prosess. Foreløpig er det lite konkret som er oppnådd, men møtet var en «icebreaker», sier Jamilla Afghani til Bistandsaktuelt.

Hun har kjempet for afghanske kvinners rettigheter i en årrekke. Al Jazeera beskriver henne som en av de mest fremtredende afghanske kvinneaktivistene. I 2019 deltok hun under fredssamtalene mellom Taliban og tidligere afghanske ledere i Doha. Fra 2015 til 2017 var hun også fungerende sosialminister i tidligere president Ashraf Ghanis regjering.

Da Taliban tok makten fikk hun opphold i Norge. Nå bor hun i Alta.

De siste dagene har hun vært blant representantene for sivilsamfunnet som har hatt møter med Taliban på Soria Moria hotell og konferansesenter, rett bak Holmenkollen i Oslo.

- Det aller viktigste for meg personlig, var at alle, også Taliban, var enige om at det ikke finnes noe alternativ til dialog. Og at dialogen må fortsette.

- Hva bør blir neste skritt?

- Representatene for Taliban sa at de ønsket dialog med sivilsamfunnet i Afghanistan, det er en god begynnelse. De har også lovet å åpne utdanning for jenter på alle nivåer i mars. I møtene har vi fra sivilsamfunnet kommet med forslag til veien videre. Målet er videre konsultasjoner, sier hun.

Jamila Afghani har kjempet for afghanske kvinners rettigheter i en årrekke. Nå har hun igjen møtt Taliban ansikt til ansikt i Oslo. Hun omtaler møtet som en icebreaker. Foto: Andrea Gjestvang / Bistandsaktuelt

I forslaget fra sivilsamfunnet vektlegges blant annet jenters rett til utdannelse og grunnleggende menneskerettigheter.

Afghani sier Taliban har vært positive til det hun og andre aktivister har brakt til forhandlingsbordet under møtene.

- Men igjen - det gjenstår å se om de holder det de lover, sier Afghani.

Hun understreker at situasjonen er desperat i Afghanistan, og at det haster å få inn humanitær bistand.

- Taliban skjønner at problemene i Afghanistan er så store at de trenger internasjonal hjelp. Så bistand kan brukes til å skyve dem i riktig retning. Alle må være villig til å inngå kompromisser nå, fordi situasjonen er så alvorlig, sier Afghani

Helt siden Taliban tik makten i slutten av agust, har de sagt at stengningen av jenterskolene i landet "snart" skal opphøre. I år har Taliban blant annet saagt at skolene skal åpnes "til våren" og i mars. På møtet har de altså gjentatt det løftet.

Norske organisasjoner møtte Taliban

Også norske organisasjoner møtte i dag Afghanistans nye makthavere på konferansehotellet bak Holmenkollen. Flyktninghjelpens generalsekretær bekrefter overfor Bistandsaktuelt at budskapet fra Taliban var at jenter igjen skal få gå på skolen.

- Det ble lovet å åpne skolene for jenter over tolv år fra mars. Om det skjer, vil det være et gjennombrudd for Oslo-samtalene, sier Egeland.

Han påpeker at undervisning for jenter er et helt fundamentalt prinsipp, at jenter skal ha akkurat samme tilgang til undervisning, til en jobb, til samfunnsengasjement, som gutter har. Egeland understreker at Flyktninghjelpen ikke kan drive undervisning for gutter dersom de ikke får undervise jentene også.

- Vi driver undervisning for gutter og jenter på barneskolenivå, men ikke på ungdomsskolenivå. Det er en tragedie. Alle må inn i skolen, sier Egeland.

Generalsekretæren sier han tror på forhandlingsdelegasjonen, men han er usikker på om de som er sendt til Oslo undervurderer holdningene blant lokale taliban-topper, ute i distriktene, på landsbygda.

- Jeg stoler på at de har den intensjonen, men det gjenstår å se om de klarer det. Det er Afghanistans frossede statsfinanser, som står på kontoer i Washington, som er hovedproblemet nå, sier Egeland.

Flyktninghjelpens generalsekretær var optimistisk etter samtalene med Taliban på Soria Moria i Oslo i dag. Foto: Andrea Gjestvang / Bistandsaktuelt

Siden Talibans maktovertakelse, har vestlige land skrudd igjen pengekrana. De økonomiske sanksjonene mot Afghanistan er like ødeleggende som Taliban-regimets framferd, mener Egeland.

- Sanksjonene holder oss tilbake. Vi kan ikke redde liv uten at sanksjonene oppheves. De skader de samme menneskene som Nato brukte milliarder av dollar på å forsvare fram til august, sier Egeland til pressen utenfor Soria Moria.

- En kortslutning

Samtidig har han et klart budskap til de islamistiske makthaverne.

- Det viktigste nå er at de som er høyt oppe i Taliban-hierarkiet, gir klare instrukser på provinsnivå, sier Egeland til NTB.

Han viser til at Taliban i Kabul og Taliban i provinsene ofte gjør helt ulike ting.

- Problemene vi møter i dag, er som regel i provinsene, der det fortsatt ikke praktiseres likestilling mellom kjønnene, og hvor vi er veldig langt fra å få gitt undervisning til jenter, sier Egeland.

Flere har kritisert at Taliban er invitert til Oslo for samtaler. Egeland er ikke enig:

- Det er jo en kortslutning uten like. Vi må jo snakke med dem som har kontrollen i de landene der folk lider nød. Vi snakker med dem som gjør det mulig for oss å redde liv, det gjør vi alle steder, sier han og omtaler samtalene «et skritt på veien».

- Men kan man stole på Taliban?

- De er jo de faktiske myndighetene i landet. Og de ser hvordan økonomien nå er i ferd med å kollapse, og det enorme behovet for å inn bistand fra vestlige land, svarer Egeland.

Powered by Labrador CMS