Norge har samarbeidet med Indonesia om klima og skog siden 2010, og støttet opp om deres viktige arbeid. I 2021 ble samarbeidsavtalen fra 2010 avsluttet. Partene har i ettertid diskutert rammene rundt en ny partnerskapsavtale som ble lansert i dag. Bildet er tatt på Vest-Papua.

Rekordlav avskoging i Indonesia – nå gjenopptas samarbeidet med Norge

Ett år etter at indonesiske myndigheter uventet sa opp regnskogavtalen med Norge, inngås nytt milliard-samarbeid. – Indonesia er verdensledende i å redusere avskoging, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Publisert Oppdatert

– Indonesia er verdensledende i å redusere avskoging. Deres innsats og formidable resultater har global betydning i kampen mot klimaendringene. I tillegg er dette uvurderlig for å bevare natur og biologisk mangfold, sa klima- og miljøminister Espen Barth Eide under en signeringsseremoni i Indonesias hovedstad Jakarta i dag.

Sammen med sin indonesiske kollega Siti Nurbaya Bakar, undertegnet Barth Eide en partnerskapsavtale som skal støtte opp om Indonesias planer om å oppnå netto opptak av karbon i 2030, altså at opptaket er større enn utslippene. Så langt har Norge betalt rundt én milliard kroner til Indonesia for at landet skal få på plass systemer for å overvåke og ta vare på regnskogen, ifølge Aftenposten.

Den norske statsråden hyllet Indonesia for å ha redusert sine klimagassutslipp fra tropisk avskoging for hvert av de siste seks årene, slik at de nå kan rapportere det laveste utslippsnivået fra denne sektoren på 20 år.

Ifølge en pressemelding fra KLD, har Indonesia rapportert at avskogingen i det såkalte «skogåret» 2019/2020 var 115 500 hektar, nesten 90 prosent ned fra 1,09 millioner hektar i skogåret 2014/15.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide signerte avtalen sammen med Indonesias miljø- og skogminister Siti Nurbaya Bakar i Jakarta i dag.

– Et glitrende eksempel

I sitt nye skog- og klimapartnerskap legger Indonesia strategien og forvalter midlene, mens Norge gir årlige, resultatbaserte økonomiske bidrag for deler av de oppnådde utslippsreduksjonene. Resultatbaserte utbetalinger skiller seg fra annen bistand ved at resultater må oppnås og bekreftes av uavhengig tredjepart før utbetalingen skjer.

Sentralt i Indonesias skogpolitikk står en ambisiøs plan som innebærer at landet sikter mot å oppnå en klimapositiv skog- og arealbrukssektor ved å redusere utslipp fra blant annet avskoging, skogforringelse og karbonrike torvmyrer.

Som andre tropiske skogland må Indonesia fortsette arbeidet for å stå imot press fra krefter som ønsker å rydde skog for industri, landbruk eller gruvedrift. Like fullt har Indonesia som mål å tilrettelegge for økonomisk vekst og samtidig redusere avskogingen i den grad at skogen årlig fjerner 140 millioner tonn CO2.

– Suksessen er et glitrende eksempel på at tydelig politikk virker. I dag er vi stolte over å kunne innlede et nytt partnerskap med Indonesia for å støtte regjeringens imponerende resultater og ambisiøse planer, sier Barth Eide om det nye partnerskapet.

Powered by Labrador CMS