President Yoweri Museveni misliker sterkt virksomheten til et norskstøttet fond som fremmer demokrati og menneskerettigheter i Uganda og krever fondet avviklet. Foto: AP / NTB
President Yoweri Museveni misliker sterkt virksomheten til et norskstøttet fond som fremmer demokrati og menneskerettigheter i Uganda og krever fondet avviklet. Foto: AP / NTB

Museveni vil oppløse norskstøttet demokratifond

Ugandas mangeårige president Yoweri Museveni krever at et demokratifond som støttes av Norge og flere andre europeiske land, blir oppløst.

Publisert
I et brev til landets finansminister hevder Museveni at penger fra fondet Democratic Governance Facility har gått til «å finansiere aktiviteter og organisasjoner som er opprettet for å undergrave regjeringen under dekke av å fremme bedre styresett».

- Ambassaden i Kampala har ikke fått noen henvendelse fra ugandiske myndigheter om dette, skriver kommunikasjonssjef Trude Måseide i Utenriksdepartementet i en SMS til NTB onsdag kveld.

- Vi anser at dette er et godt program som det er ønskelig å videreføre, tilføyer hun.

Opptil 1,1 milliard

Fondet ble opprettet i 2011 av Danmark, Sverige, Irland, Østerrike, Norge, Nederland, Storbritannia og EU for å støtte statlige og ikke-statlige grupper i Uganda som arbeidet for å fremme menneskerettigheter, demokrati og styresett i landet.

Museveni hevder at han aldri ble konsultert da fondet ble opprettet, og han hevder videre at fondet - som skal være på opptil 1,1 milliard kroner - utelukkende blir drevet av utenlandske ambassader i landet.

Fondet har blant annet støtte lokale menneskerettighetsgrupper, organisasjoner som bekjemper korrupsjon og gravejournalister.

Hyllet av statsministeren

Ugandas statsminister Ruhakana Rugunda har tidligere hyllet fondets bidrag, mens 76 år gamle Museveni - som har styrt landet siden 1986, og som nylig ble gjenvalgt for nok en periode - åpenbart er av en annen oppfatning.

Fondets leder Nicole Bjerler har ikke svart på henvendelser i saken.

Fondet blir drevet fra Danmarks ambassade i Uganda, men ifølge ambassadør Nicolaj A.H. Petersen har fondets styre ennå ikke har mottatt noen formell henvendelse fra Ugandas regjering i saken.

Powered by Labrador CMS