Indias statsminister Modi viser byggeplassen der det nye parlamentet begynner å ta form. Samtidig har han bidratt til å svekke demokratiet i land, mener IDEA. Foto: NTB

Ny rapport: Økt frykt for demokratiets framtid

Demokratiet er truet. Antall land som beveger seg i en autoritær retning i 2020 er høyere enn de som beveger seg mot mer demokrati. Dette er femte år på rad at dette skjer, ifølge en ny rapport.

Publisert

- Demokrati er på bakbeina, og flere land beveger seg i autoritær retning enn noen gang siden 1994, skriver S.Y.Quraishi, tidligere sjef valgkommissær i India i forordet til en fersk rapport fra International Institute for Democracy and Electoral Institute (IDEA).

Svekket av pandemien

Koronapandemien har forverret truslene mot demokrati med innføringen av unntakstilstand, spredning av desinformasjon og angrep på uavhengige medier og ytringsfrihet, heter det i rapporten.

«Mer enn en kvart av verdens befolkning lever nå i land de demokratiet svekkes. Sammen med de som lever i fullt ut ikke-demokratiske regimer, utgjør det mer en to-tredjedeler av verdens befolkning».

I 2020 var det bare 98 land som IDEA definerte som demokratiske.

Blant landene som IDEA trekker fram der demokrati er blitt svekket er Brasil, India, USA, Ungarn, Polen og Slovenia.

I Asia og Stillehavsregionen var det i 2020 registrert at 56 prosent av landene brøt retten til ytringsfrihet, i Midtøsten gjaldt det 29 prosent av landene, Afrika 26 prosent, Latin-Amerika og Karribien 22 prosent og i Europa 14 prosent av landene.

Krever demokrati

Som en positiv trøst påpeker IDEA at flere studier likevel viser at den unge generasjon i mange land krever økt demokrati. De trekker fram den folkelige motstanden i Hvit-Russland, Eswatini, Kuba, Hongkong og Myanmar. De mener det er også positivt at Biden-regjeringen i USA har nå definert demokrati-bygging som en utenrikspolitisk prioritet. Flere parlamenter, blant annet i Ukraina har fått en tydeligere og sterkere rolle.

Powered by Labrador CMS