CMI-forsker og Sudan-kjenner Liv Tønnessen får daglig meldinger fra sudanske kontakter om vold begått av militærregimets sikkerhetsstyrker, ofte med grusomme bilder og videoer a skadde og drepte demonstranter. - Jeg frykter et blodbad, sier hun. Foto: CMI

Forsker om Sudan: – Volden er sjokkerende

–  Jeg er sjokkert og blir deprimert. Det sier forsker og Sudan-kjenner Liv Tønnessen om volden som nå utøves mot demokratiaktivister i Khartoum og andre sudanske byer.

Publisert

CMI-forskeren har i 20 år jobbet med Sudan som tema, undervist ved kvinneuniversitetet Ahfad og vært på forskningsopphold ved en rekke sudanske universiteter.

Daglig får hun meldinger fra sudanske venner og kolleger om vold begått av militærregimets sikkerhetsstyrker. Mange av dem inneholder bilder og videoer som viser skadde og drepte.

Mandag delte hun også et bilde på sin facebook-side av fem smilende unge menn i et fredelig sosialt fellesskap. Men teksten som ledsaget bildet var alvorstung:

"Tre av de fem unge mennene på dette bildet er denne uka blitt drept av militærjuntaen i Sudan. Det sudanske folket fortsetter å protestere fredelig, militæret fortsetter å skyte på dem og det internasjonale samfunnet fortsetter å insistere på forhandlinger", skrev Tønnessen.

Hun forteller til Bistandsaktuelt at hun ikke kjente mennene på bildet, men stoler på informasjonen hun hadde fått fra troverdige kilder i landet.

Sju drept og over 100 såret

Samme dag hadde sju mennesker blitt drept og over 100 såret da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstranter i hovedstaden Khartoum. Det er leger i landet som opplyser dette til nyhetsbyrået AFP.

Tusenvis av mennesker deltok i demonstrasjonen denne dagen mot landets militære, som under ledelse av general Abdel Fattah al-Burhan grep makten i et kupp 25. oktober i fjor. Kuppet avsluttet en periode med maktdeling mellom sivile og militære i landet.

Siden kuppet er 71 mennesker drept under protester i Khartoum og andre byer, ifølge aktivister og helsepersonell.

Demonstrantene krever sivilt styre og sier nei til kuppmakerne. De militære møter dem med tåregass og grov vold. Mandag ble sju demonstranter drept. Foto: Mahmoud Hjaj / Anadolu / NTB

- En kriminell bande

Mandag var det også demonstrasjoner i byene Omdurman, Port Sudan, Wad Madani og El Obeid, samt vest i Darfur-regionen, skriver NTB. Demokratibevegelsen i landet anklager sikkerhetsstyrkene for massakre og har oppfordret til to dager med sivil ulydighet etter mandagens sammenstøt.

Faisal Saleh, som var informasjonsminister under tidligere statsminister Abdullah Hamdok, ber verdenssamfunnet reagere.

- Sudans folk står ikke overfor en hvilken som helst regjering eller autoritet, men en kriminell bande som kaldblodig dreper Sudans unge mens hele verden står og ser på, tvitrer han.

Også FN tar avstand fra drapene mandag, skriver Al Jazeera.

Nekter for å skyte

Myndighetenes talsmenn benekter på sin side at de bruker skarpe skudd mot demonstrantene og sier at dusinvis av sikkerhetspersonell er blitt skadet under protestaksjoner som har utartet til vold.

Torsdag sa sudanske myndigheter at demonstranter hadde knivstukket en politisjef som senere døde av skadene. Dette skal være det første tapet av menneskeliv blant sikkerhetsstyrkene under uroen.

- Påstandene har åpenbart som mål å framstille demonstrantene i et dårlig lys. Samtidig rapporteres det om ekstrem vold mot demonstrantene. En veldig trist side ved dette er at mange av de drepte og skadde er barn og ungdom, sier Tønnessen.

Hun forteller at en 11 år gammel jente som nylig var med i en av demonstrasjonene og ropte slagord, ble skutt to ganger i hodet.

Frykter blodbad

FNs spesialutsending Volker Perthes har de siste ukene hatt samtaler med partene i konflikten i et forsøk på å få i stand en avtale om gjeninnføring av demokrati i landet.

- Situasjonen nå ser ganske fastlåst ut. Partene står veldig langt fra hverandre. Jeg er redd dette kan utvikle seg til et blodbad, sier Tønnessen.

Hun forteller om økende frustrasjon i sivilsamfunnet.

- Det er en frustrasjon over volden og en frustrasjon over at situasjonen i landet får så lite oppmerksomhet fra verdenssamfunnet, sier hun.

Powered by Labrador CMS