Dette fotografiet, som har fått navnet «Straight Voice», ble tatt av frilanseren Yasuyoshi Chiba i Sudan i fjor. Bildet ble nylig kåret til årets bilde under the 2020 World Press Photo Contest. Foto: Yasuyoshi Chiba / AFP / NTB scanpix

Årets bilde: Dikt og demonstrasjon i Sudan

Et bilde av demonstranter i Sudan er kåret til årets beste pressebilde. Juryen som kåret vinneren beskriver bildet som et symbol på håp.

Publisert

Den japanske fotografen Yasuyoshi Chiba er kåret til vinner av World Press Photo 2020 med bildet «Straight Voice».

Chiba, som jobber for det franske nyhetsbyrået AFP, vant den prestisjetunge hovedprisen torsdag kveld da pressebilder i en rekke klasser ble premiert.

Vinnerbildet viser en demonstrant i Sudan som resiterer et dikt mens meddemonstranter står rundt ham og lyser opp den mørke himmelen med lys fra mobiltelefoner. Demonstrantene ropte også slagord med krav om sivilt styre. Demonstrasjonen fant sted i Sudans hovedstad Khartoum, som var uten strøm da bildet ble tatt.

Juryen sier i sin vurdering at «Straight Voice» er et symbol på håp.

- Særlig i tiden vi lever i, hvor det er mye vold og mange konflikter, så er det viktig å ha et bilde som inspirerer folk, sier juryleder Lekgetho Makola.

Demonstrerte med dikt og mobiltelefoner

Demonstrasjonene som pågikk da bildet ble tatt brøt ut i 2018 i byen Atbara øst i Sudan. Årsaken til protestene var en tredobling av brødprisene. Demonstrasjonene spredte seg ut over hele landet, og utviklet seg til protester mot landets diktator, Omar al-Bashir, som hadde sittet ved makten i 30 år.

Protestene fortsatte etter Bashirs avgang i april. I starten av juni åpnet statlige styrker ild mot ubevæpnede protestanter som ville at sivile grupper skulle få mer makt. Flere titalls mennesker ble drept, og enda flere ble utsatt for ytterligere vold.

Myndighetene forsøkte også å hindre protestene gjennom å stenge internett og ta strømmen slik at byer og områder ble mørklagt. Det var under en slik mørklegging i Khartoum at årets bilde ble tatt.

- Stedet var helt mørklagt. Så begynte flere personer helt uventet å klappe i mørket. Folk brukte mobiltelefonene sine til å lyse opp en ung mann. Han improviserte og resiterte et kjent protestdikt, forteller frilanseren Yasuyoshi Chiba, som tok bildet.

Chiba forteller at han lot seg imponere av stemmen og ansiktsuttrykkene til den unge mannen som fremførte diktet.

- Hver gang han pustet ut, ropte de andre «thawra», det arabiske ordet for revolusjon. Jeg klarte ikke la være å fokusere på han, og jeg fanget øyeblikket, sa Chiba.

Får gåsehud av bildet

Haitham El-Noush er opprinnelig fra Sudan, og jobber som seniorrådgiver i Norad.

- Wow, for et bilde. Det symboliserer mye: kraften av et fredelig opprør med kun samholdet som våpen og styrke, ungdommenes rolle i hva opprøret har oppnådd, deres drøm om et bedre liv og en lysere fremtid som motivasjon, skriver El-Noush i en epost til Bistandsaktuelt.

El-Noush mener bildet symboliserer hvor modige de unge demonstrantene har vært, og er en påminnelse om at de unge må sikres representasjon i maktorganene.

- Får gåsehud av å se på det (bildet, red. anm.), skriver han.

Powered by Labrador CMS