Nytt skole-håp for Tanzanias unge mødre

Nye regler gjør at gravide tenåringsjenter i Tanzania ikke lenger behøver å frykte utkastelse fra skolen

(upublisert) Opprettet

Aisha Mchomvu ble utvist fra skolen i Dar es Salaam da hun ble gravid for tre år siden. Slik var reglene den gang, regler som innebar at ungjenta fikk knust sin drøm om en gang å bli lærer.

- Jeg er svært glad for de nye reglene, fordi de betyr at jeg kanskje kan få oppfylt mine drømmer, sier Aisha, som i dag er 20 år gammel.

Hun forteller at graviditeten var utilsiktet. Da det skjedde hadde hun ikke fått noen seksualundervisning, forklarer hun. Aisha forsikrer at hun nå har «lært av sine feil».

55.000 mistet skoletilbudet

Mange er i samme situasjon som henne. De siste ti årene har mer enn 55 000 tanzanianske jenter blitt utvist fra skolen fordi de har blitt gravide, forteller grupper som arbeider for kvinners rettigheter.

Landets aller siste diskriminerende utdanningslov ble vedtatt i juni 2017 og ble sterkt støttet av den tidligere presidenten John Magufuli. Den populære, men egenrådige, presidenten var en dypt religiøs katolikk. Han mente elever som hadde «begått en krenkelse av moral» burde kastes ut av skolen. Det samme gjaldt hvis de hadde inngått ekteskap.

- Så lenge jeg er president, vil ingen gravide elever få lov til å gå tilbake til skolen, uttalte han ved en anledning - og fikk utenlandske observatører og diplomater til å rynke på øyenbrynene.

Men 17. mars i år døde han brått, og ble to dager senere etterfulgt av sin kvinnelige visepresident Samia Suluhu Hassan fra øygruppa Zanzibar.

Fikk kritikk fra vestlige land

Muslimske Hassan og hennes regjering ser nå ut til å lagt seg på en ny og mer liberal linje overfor gravide skolejenter sammenlignet med forgjengeren. Trolig er det i et forsøk på å imøtekomme omfattende vestlig kritikk av tidligere praksis.

Det var landets utdanningsminister Joyce Ndalichako som nylig annonserte myndighetenes nye holdning til gravide og tenåringsmødres rettigheter i skolen.

- Heretter vil myndighetene gi alle elever som har sluttet på skolen på grunn av graviditet, rett til å fortsette sin utdannelse i det offentlige skolesystemet etter at de har født, fortalte utdanningsminister Ndalichako til pressen. Dette vil skje innen to år etter at jentene falt ut av skolen.

Forkjempere berømmer tiltaket som en milepæl i arbeidet med å stoppe stigmatiseringen av ofre for seksualisert vold eller utnyttelse.

- Vi er alltid raske til å fordømme når en ung jente blir gravid, men vi må ikke glemme at flere av dem har blitt voldtatt eller tvunget inn i et seksuelt forhold, sier Jaqueline Massano, aktivist i jenteorganisasjonen TAMWA.

En av fem

Tanzania har ett av verdens høyeste tall for graviditet og fødsel blant ungdom, og ifølge en undersøkelse som ble gjennomført av landets statistikkbyrå i 2015-16 hadde 21 prosent av alle jenter i alderen 15 til 19 år født barn.

Selv om sex med mindreårige jenter er straffbart i Tanzania, gjør foreldre på landsbygda ofte bruk av en spesiell rettighet under giftermålsloven fra 1971. Den tillater at jenter så unge som 15 år kan giftes bort med foreldrenes eller rettens samtykke.

Mens mer velstående familier har råd til å sende sine «uheldige» døtre til privatskoler etter at de har født sine barn, er konsekvensene mer dramatiske for jenter i fattige familier. Flertallet av disse jentene fra fattige familier vil forbli fattige og uten utdanning.

Forsiktig optimisme

Forkjempere for jenters rettigheter har uttrykt forsiktig optimisme rundt de tanzanianske myndighetenes tiltak for å få en slutt på negative sanksjoner og diskriminering av gravide skoleelever og unge mødre. Samtidig vil det også ta tid å endre holdninger i hver enkelt skole og i lokalsamfunnene.

- Muligheten til utdanning betyr at jeg kan få en bedre fremtid, sier Aisha, som nå bor hos sin tante i forstaden Tandale utenfor Dar es Salaam og livnærer seg som hushjelp. Den to år gamle sønnen bor sammen med henne.

Aisha, som ble utvist fra ungdomsskolen i Tandale da hun gikk sitt andre år der, sier at hun nå vil forsøke å overtale sin tante til å sende henne tilbake på skolebenken.

Vi må ikke glemme at flere av dem har blitt voldtatt eller tvunget inn i et seksuelt forhold.

Jaqueline Massano, aktivist i jenteorganisasjonen TAMWA.

Powered by Labrador CMS