Mange tanzanianere elsket sin president, som gikk for å være en folkets mann. Under minneseremonien på Uhuru stadion søndag gråt mange over tapet av sin leder, men uten å vite at en ny tragedie utspant seg blant publikum på det overfylte stadionet. Foto: Emmanuel Herman / REUTERS / NTB

Tanzania: Mange drept og skadd i trengselen da presidenten skulle minnes

Minst 45 mennesker skal ha blitt  drept i den voldsomme trengselen som oppsto da folkemassene presset på for å ta et siste farvel med sin leder, Tanzanias president John Magufuli, søndag.  Ytterligere 32 skal være skadd i den tragiske hendelsen.

Publisert

Opplysningene om de mange drepte og skadde kommer fram i en intern politirapport som er lekket til pressen, men som foreløpig ikke er bekreftet av landets myndigheter.

Den tragiske hendelsen fant sted på Tanzanias nasjonalstadion i storbyen Dar es Salaam søndag, da tusener av mennesker presset seg inn for å se kisten og ta farvel med sin elskede leder. Andre sørgende klatret over stadionmurene for å komme seg inn.

Bistandsaktuelts reporter har snakket med en av de pårørende på telefon, som bekrefter at han mistet kona si da hun ble trampet ned av folkemassene under den tragiske hendelsen.

- Det er dessverre ikke noe mer vi kan gjøre. Hun er bekreftet død og det er igangsatt forberedelser til begravelsen, sier Mboka Nsobi Minga. Han er i dyp sorg etter hendelsen.

Soldater bærer inn kisten med Tanzanias avdøde president John Magufuli på Uhuru stadion lørdag 20. mars. Foto: AFP / NTB

Fem fra samme familie

Blant de drepte var også fem personer fra samme familie, får Bistandsaktuelt bekreftet.

Avisen The Citizen forteller at det var fire barn og en voksen: Chris (11), Michelle (8), Nathan (6), Nathalia (5) og Susan Ndana Mtuwa (30), som var mor til to av barna og tante til de to andre. Også hushjelpen deres som var med til stadion er savnet etter kaoset.

- Dette er bare fullstendig tragisk. Se for deg at en familie mister fem av sine medlemmer, sier samfunnsaktivisten Maria Sarungi.

Hun kritiserer myndighetene for å ha tatt altfor lett på sikkerhetstiltakene rundt arrangementet.

Blant de drepte var det 32 voksne kvinner, seks voksne menn, fem gutter og to jenter, framgår det av et internt politidokument som er blitt lekket til dne lokale pressen. Også Bistandsaktuelts reporter har fått dokumentet (som er merket med politiets saksnummer RB 2267/2021).

Den lokale politistasjonen i Temeke-distriktet bekrefter at 32 mennesker ble skadet og er sendt til Muhimbili National Hospital for behandling. Det foregår samtidig arbeid med å obdusere de avdøde, blant annet med sikte på å fastslå dødsårsak.

Familiemedlemmer av drepte i stadion-tragedien blir intervjuet av en lokal tv-stasjon. Kvinnen i forgrunnen forteller at hun har mistet fem familiemedlemmer. (Skjermdump fra twitter.)

Kjørt fem ganger rundt stadion

Tross politiets sterke tilstedeværelse over alt i Dar es Salaam søndag ble sikkerhetsstyrkene overveldet av det store antallet mennesker som hadde møtt fram. Av samme grunn ble deler av den planlagte bilkortesjen med Magufulis kiste gjennom gatene avlyst om lag klokka 15 lokal tid. I stedet ble det bestemt at kisten skulle kjøres fem ganger rundt nasjonalstadionet i bil, slik at publikum skulle få se sin leder en siste gang. Der oppsto det imidlertid kaos da folk trengte seg inn både offisielle og uoffisielle inngangsporter, mens sikkerhetsstyrker forsøkte å begrense antallet som presset seg inn på stadion.

Politiet i Dar es Salaam bekreftet mandag at mange mennesker er skadd i hendelsen på stadion, men nektet da å kommentere meldingene om døde. Det antas at den manglende bekreftelsen fra offisielt hold hadde til hensikt å unngå at fokuset ble tatt bort fra den offisielle statsbegravelsen i hovedstaden Dodoma mandag. Ved begravelsen var også mange utenlandske høytstående representanter til stede.

Tanzanias president (61) døde plutselig sist uke, etter at det i over en uke hadde gått rykter om at han var alvorlig syk av covid-19. Den offisielle uttalelsen fra regjeringen sist uke gikk ut på at Magufuli døde av hjerteinfarkt.

Populær blant mange

Selv om Magufuli var omstridt internasjonalt for sine mange uttalelser og fryktet av mange tanzaniere for sine udemokratiske holdninger, hadde han også mange tilhengere på hjemmebane. Dette skyldtes blant annet hans kraftfulle taler mot korrupsjon og kritikk av dovenskap i statsapparatet.

Tross endringer i programmet søndag var det tusener av mennesker i Dar es Salaam som fikk sett kisten med presidenten passere forbi før den ankom flyplassen for videre transport til Dodoma. Mange gråt og kastet blomster på kisten, mens fargerike sjal ble lagt på veien da den ble fraktet fra en kirke og til Uhuru stadion.

SISTE: Politiet i Dar es Salaam sier til avisen The Citizen at de vil foreta en grundig undersøkelse av de tragiske hendelsene på stadion. Politiet ber samtidig folk som har mistet eller savner pårørende om å melde fra til politet.

Powered by Labrador CMS