President Donald Trump mener USA bør gjennomføre kutt i landets bistand. De foreslåtte kuttene er på størrelse med to norske bistandsbudsjetter. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix

Trump-budsjett kan gi store kutt for FN

USAs president Donald Trump vil ha dramatiske reduksjoner i USAs bistand, og FN blinkes ut for dype kutt. Klima, fredsbevarende operasjoner og kvinnehelse er de første kuttene.

Publisert

Den nye presidentens aller første budsjettforslag ble offentliggjort i forrige uke. Bistand og utenrikstjeneste skal kuttes med hele 28 prosent neste år, ifølge forslaget. Kuttforslaget tilsvarer nærmere tre norske bistandsbudsjetter.

– Vi er forferdet over et kutt på 28 prosent, sier direktør for Flyktninghjelpens USA-kontor, Joel Charny.

Han sier at de foreslåtte kuttene vil få store negative konsekvenser om de blir vedtatt. Kuttene skal blant annet dekke opp for en økning i USAs forsvarsutgifter med 450 milliarder kroner.

– På tide å prioritere USA

Presidenten er avhengig av støtte i USAs lovgivende forsamling, Kongressen, om forslaget skal gå gjennom. Trump skriver i budsjettforslaget at kjernen i forslaget er å gjenreise USAs militære styrker uten å øke budsjettunderskuddet. Han skriver videre:

«Vi skal gjøre mer med mindre, og gjøre regjeringen slank og ansvarlig for folket. Dette omfatter dype kutt i utenlandshjelp. Det er på tide å prioritere sikkerheten og velferden til amerikanere, og å be resten av verden komme fram og betale sin rettferdige andel».

Allerede i februar lekket deler av budsjettplanene ut i amerikanske media. Da reagerte 120 pensjonerte generaler og admiraler, som mente kraftige kutt i bistand og utenrikstjeneste ville skade USAs sikkerhetsinteresser.

«Utenrikstjenesten, USAID (…) og andre bistandsetater har avgjørende betydning for å forebygge konflikt og redusere behovet for å utsette våre menn og kvinner i uniform for risiko,» advarte de i et innlegg i avisa Washington Post.

– Ikke et crazy budsjett

Flere sentrale republikanske representanter har sagt at budsjettet ikke vil bli vedtatt i sin nåværende form. På tross av at republikanerne har flertall i Kongressen, vil Trump møte motbør. Charny advarer likevel mot å ta det for gitt at store kutt i USAs bistand er urealistisk. Han peker på at penger til økte forsvarsutgifter tross alt må hentes et sted.

– Trump-budsjettet er innenfor hva som kan bli støttet av et flertall av republikanerne i Kongressen. Dette er ikke et «crazy» budsjett om man ser det fra tradisjonelt konservativt hold, sier han.

Charny, som følger det politiske spillet i Washington DC tett, mener at de ideologiske signalene er vel så viktige som pengene. Signalene er at USA skal engasjere seg mye mindre i multinasjonale organer som FN, og i stedet prioritere egne innbyggere:

– Dette er ikke bare et budsjett, det er budskap. Og det budskapet er «America first», sier han.

Rykter om 50 prosent kutt for FN

Internasjonalt er det hittil særlig kutt i støtte til organisasjoner som arbeider med kvinners reproduktive helse som har fått oppmerksomhet, etter at Trump gjeninnførte den såkalte «gag rule». Den sier at organisasjoner som informerer om abort ikke skal få støtte fra USA.

I Trumps budsjettforslag heter det dessuten at all støtte til FNs klimaarbeid skal avvikles, og at det ikke skal sendes mer penger til Det grønne klimafondet. Det heter også at FNs bidrag til fredsbevarende operasjoner skal reduseres.

Kuttene i USA støtte til FN-systemet kan imidlertid bli mye mer omfattende enn dette. Utenriksminister Rex Tillerson har ifølge det anerkjente tidsskriftet Foreign Policy, som gjengir flere anonyme kilder, blitt instruert av presidenten om at USAs bidrag til FN skal kuttes med minst 50 prosent. Tillerson skal ha bedt om at kuttene fases inn over tre år.

Powered by Labrador CMS