USAID må forholde seg til nye regler når store penger skal kanaliseres gjennom organisasjoner som UNICEF eller UNHCR.

USA begrenser bistand gjennom FN

Trump-administrasjonen har endret reglene for bistand kanalisert gjennom FN-organisasjoner, Verdensbanken og Den afrikanske unionen, ifølge dokumenter nyhetsbyrået IRIN har fått tilgang til.

Publisert

– Jeg kan ikke se annet enn at dette vil resultere i at FN får mindre penger, sier Jeremy Konyndyk ved Center for Global Development i Washington til IRIN. Han har tidligere ledet nødhjelpskontoret i USAID.
De nye reglene som gjelder fra i sommer krever at alle bevilgninger gjort av USAs bistandsorgan, USAID, som er på over 5 millioner dollar, må nå godkjennes av USAIDS toppsjef Mark Green. Tidligere var terskelen 40 millioner dollar.
– Program og tekniske avgjørelser blir dermed løftet opp på et politisk nivå, sier Konyndyk.
Tidligere USAID-ansatte sier til IRIN at de frykter at det vil føre til større etterslep, treghet i utbetalinger og at bistanden blir mer utsatt for politisk innblanding. USAID utbetalte over 3 milliarder dollar til multilaterale organisasjoner i 2017, gjennom 815 tildelinger. Med de nye reglene vil 125 av disse tildelingene måtte få godkjennelse fra øverste hold.
Trump-administrasjonen har tidligere sagt at de ønsket kutt i USAs bistandsbudsjett, uten at dette ble godkjent av Kongressen.
Tidligere i år sørget visepresident Mike Pence for at bistand til Irak ble omdirigert fra FN-støttede stabiliseringsprosjekter til prosjekter for å støtte kristne og yassidiske grupper i landet.
USA har også holdt tilbake støtte til FN-organisasjonen som arbeider for palestinske flyktninger, UNRWA.

Powered by Labrador CMS