Storbritania har i år kuttet kraftig i bistanden, men i går lovet finansminister Rishi Sunak at landet skal opp på det lovfestede nivået, 07 prosent av BNI, i 2024. Storbritania var i fjor verdens tredje største bistandsgiver, etter USA og Tyskland. Foto: James Warren / SOPA/NTB

Storbritannias finansminister: Mer bistand til verdens fattige

Storbritannia har i årets budsjett kuttet i bistanden, noe de har fått krass kritikk for. Nå lover finansministeren at britisk bistand igjen skal opp på det høye nivået den lå på tidligere.

Publisert

Det var på et møte i går at finansminister Rishi Sunak lovet at bistanden i 2024 skal opp på det nivået britene har ligget på i flere på: 0,7 prosent av bruttonasjonalprodukt.

I år kuttte britene bistanden med nesten 40 milliarder kroner, til 0,5 prosent av BNI.

- Vår forbedrede budsjettsituasjon gjør at vi kan møte våre forpliktelser til verdens fattige, sa finansministeren ifølge nettstedet CityAm.

Storbritannina har i mange år vært en av landene i verden som gir mest bistand og i 2002 ga britene nesten 200 milliarder kroner i støtte til fattige land.

Parlamentet i Storbritannia vedtok i 2015 en lov som forpliktet landets regjering til å bruke minst 0.7 prosent av bruttonasjonalinntekt på bistand Det er i tråd med FNs målsetting om at alle rike land skal bruke minst 0.7 av BNI til bistand. Britene fikk mye skryt da loven ble vedtatt og er blitt ansett som en foregangsland og en viktig premisslevrandør inne bistand- og utviklingsarbeid.

Det vakte derfor betydelig oppsikt og fikk krass kritikk da den sittende regjeringen i årets budsjett kuttet bistanden med rundt 40 milliarder kroner, til 0.5 av BNI.

Statsminister Boris Johnson begrunnet kuttene med landets vanskelige økonomiske situasjon.

- Kuttene i britisk bistand vil utvilsomt ha ødeleggende konsekvenser, sa blant annet forsker Tom Hart ved Overseas Development Institute.

Men selv om finansminister Sunak nå altså lover å øke bistanden til 0.7 av BNI igjen i 2024 får regjeringen uansett kritikk.

- Han sa ingenting om hva som skal skje fra nå og til 2024. Uten en forpliktelse til å beskytte vår pengebruk i lavinntektsland nå vil Storbritannia ikke være tt problemløsende lande som deler byrdene, sa Marie Rumsby som leder organisasjonen Global Citizen.

Powered by Labrador CMS