Bistandsaktuelts journalist Tor Aksel Bolle (bildet) og friansere Anne Håskoll-Haugen og Sofi Lundin fikk hederlig omtale under Fagpresseprisene for saken om norske ungdommer på "sykehussafari" i Afrika . Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.

Heder til Bistandsaktuelt

Journalistene Tor Aksel Bolle, Anne Håskoll Haugen og Sofi Lundin hederlig omtale under årets utdeling av Fagpresseprisene, fikk for saken om «sykehussafari».

Publisert

I saken belyser journalistene hvordan et dansk firma tilbyr ufaglærte norske ungdommer å oppleve sykehus i Uganda og på Zanzibar for å finne ut om legeyrket er noe for dem.

I begrunnelsen fra juryen heter det:

En kritisk kommentar fra en dansk jordmor vekket den journalistiske nysgjerrigheten og førte til at svært viktige etiske og medisinske spørsmål ble stilt. Det resulterte i en grundig og gjennomarbeidet sak om hvordan ufaglært norsk ungdom har kunnet få teste ut om legeyrket er noe for dem, ved å oppleve sykehus i Uganda og Zanzibar fra innsiden.

Ungdommer som hadde deltatt i programmet til det danske firmaet Try Medics, fortalte om overveldende møter med pasienter i svært sårbare og intime situasjoner. En 19 år gammel jente opplevde at hun ble overlatt til seg selv med en fødende kvinne.

Try Medics-konseptet har blitt kraftig kritisert av blant andre Legeforeningen og den norske og danske Jordmorforeningen.

Saken er resultat av et samarbeid mellom Bistandsaktuelts korrespondent i Uganda, Sofi Lundin, og Tor Aksel Bolle og Anne Håskoll-Haugen her i Norge.

Hovedprisen i kategorien "Journalistprisen" ble vunnet av journalist Geir Røed i bladet Motor for en serie om artikler om juks og overvåking via bombrikker.

Totalt ble det delt ut ni priser og flere hederlige omtaler i kategoriene årets Fagpresseredaktør, Innertieren, Journalistprisen, Markedsprisen, Graveprisen, Fotoprisen, fagpressens utviklingspris og fagpressens forsidepris.

Den aller gjeveste, selve Fagpresseprisen, var det Fagbladet som stakk av med.

Powered by Labrador CMS