FN regner med at verdens befolkning vil nå en topp på 11 milliarder mennesker om drøyt 80 år. I dag bor det rundt 7,7 milliarder på kloden.

FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 2100

I år 2100 kan verdens befolkning ha nådd en topp på 11 milliarder, anslår FN.

Publisert

Det viser en ny rapport fra FNs avdeling før økonomiske og sosiale saker.

Anslaget er imidlertid lavere enn i 2017. Da la FN fram beregninger som viste at verdens befolkning vil nå en topp på 11,2 milliarder innen 2100. Lavere fødselsrater i en rekke land er årsaken til at anslaget nå er nedjustert.

Rapporten viser også at økt forventet levetid og fallende fertilitet gjør verdens befolkning eldre, og at befolkningstallet synker i flere land.

Ni viktige land

I 2019 vil antall innbyggere komme opp i 7,7 milliarder, og innen 2050 er det ventet at tallet vil stige til 9,7 milliarder.

Ifølge FN-ekspertene er det ni land som vil stå for over halvparten av den ventede befolkningsveksten de neste 31 årene: India, Nigeria, Pakistan, Kongo, Etiopia, Tanzania, Indonesia, Egypt og USA.

Rapporten fastslår også at migrasjon er en vesentlig årsak til befolkningsendringer i enkelte land i perioden 2010-2020, og at noen av de største folkeforflyttingene skyldes etterspørsel etter migrantarbeidere fra land som Bangladesh, Nepal og Filippinene.

Migranter hindrer fall

I land som Tyskland, Ungarn, Russland, Italia og Japan er det ventet at antall migranter vil kompensere for et fall i antall innbyggere som skyldes at fødselstallet er lavere enn antall dødsfall.

Ifølge forskere tok det over 200.000 år før verdens befolkning nådde 1 milliard, mens det kun tok 200 år før tallet var steget til 7 milliarder.

De tror imidlertid at veksten ikke vil kunne fortsette i det uendelige, men stagnere når antallet er oppe i cirka 11 milliarder.

Powered by Labrador CMS