DEMONSTRERER: En abortrettighetsaktivist deltar på en demonstrasjon utenfor nasjonalformsamlingen hvor den nye abortloven blir diskutert i Quito, Ecuador.

Abort etter voldtekt blir lovlig i Ecuador

Nasjonalforsamlingen i Ecuador har vedtatt en lov som lovliggjør abort om graviditeten er resultatet av en voldtekt. Det ventes at presidenten skriver under.

Publisert Oppdatert

Loven vil tillate alle kvinner over 18 som har blitt voldtatt, å ta aborter fram til uke tolv i graviditeten. For jenter og urfolkskvinner blir grensa 18 uker.

Lovendringen skjer etter en ordre fra Ecuadors forfatningsdomstol i fjor om å avkriminalisere abort etter voldtekt. Loven ble først vedtatt på andre forsøk og etter endringer.

I første runde var forslaget å gjøre abort etter voldtekt lovlig fram til uke 16 for alle.

— Ofret oss

PRO ABORT: En kvinne som er medlem av en pro-abortgruppe viser tydelig hva hun mener om de nåværende abort-reglene i Ecuador.

– Vi kvinner over 18 ofret oss for jentene som blir voldtatt, sa parlamentariker Johanna Moreira som sto bak initiativet, om kompromissløsningen.

Fram til nå har abort kun vært lovlig i Ecuador i spesielle tilfeller, som for eksempel etter voldtekt av kvinner som er psykisk utviklingshemmet, eller om den gravide kvinnens liv står i fare.

Ellers kan kvinner som tar abort, bli dømt til opptil to år i fengsel. Ecuadors katolske president Guillermo Lasso har ikke godkjent loven, men han har uttrykt at han er villig til å etterleve forfatningsdomstolens avgjørelse.

Selv sier presidenten at han personlig ikke støtter abort, men at han vil tillate lovendringen dersom det er flertall og loven ikke overskrider rettsbestemmelsen, ifølge The Guardian.

Trenger ikke anmelde

Kvinner over 18 år vil kunne abortere som følge av voldtekt frem til 12 ukers svangerskap, mens tenåringer og jenter under 18 år vil ha muligheten til å ta abort frem til fosteret er 18 uker.

Voksne kvinner som tilhører urbefolkningsgrupper eller som bor på landsbygda vil også ha muligheten til å ta abort inntil 18 uker.

Etter de nye reglene trenger ikke kvinner ha anmeldt voldtekten til politiet, men de er nødt til å fylle ut et informert samtykkeskjema, ifølge The Guardian.

Powered by Labrador CMS