– Alt vi ber om er å få gå på skolen. Jeg vet at vi har rett til det, sier 17 år gamle Fariba til Bistandsaktuelt.

Skolepolitisk kuvending i Afghanistan:

I dag var Fariba (17) på skolen for første gang på fem måneder. I morgen kan skolen igjen være stengt

I nesten et halvt år har «Fariba» og de andre jentene i Ghazni gledet seg til at skolen skulle åpne igjen. Men i morges, på årets første skoledag, ble det klart at Taliban ikke vil tillate at jenteskoler åpner likevel.

Publisert Oppdatert

– Jeg så det på Facebook og ble fryktelig lei meg. Jeg kan ikke forstå hvorfor Taliban vil nekte oss å gå på skolen. Alle har rett til utdannelse, sier Fariba (17) til Bistandsaktuelt.

Den unge, spebygde jenta er tydelig oppbrakt og fortvilet. Hun er en av de flinkeste i sin klasse og liker spesielt godt realfag.

– Jeg gledet meg selvfølgelig til å treffe venner igjen da jeg fikk vite at vi får gå på skolen igjen. Men mest av alt gledet jeg meg til undervisningen. Jeg vil studere og drømmer om å bli psykolog, sier 17-åringen til Bistandsaktuelt.

Vi er på Hazrat Mohammad-skolen i byen Ghazni, 3-4 timers kjøring fra Kabul. Fordelt på to gule murbygninger får rundt 500 jenter utdanning her. Mange av dem tilhører den etniske minoriteten hazara.

Ghazni-provinsen var allerede lenge før maktovertagelsen en provins hvor den islamistiske opprørsbevegelsen Taliban stod sterkt.

– Jeg er livredd for at de skal stenge skolene igjen, sier 18 år gamle Zahra.

I 2018 raste kampene inne i byen og Taliban holdt Ghazni by et par dager, men sist sommer var byen en av de første som falt da Taliban i løpet av noen brutale sommermåneder tok makten i hele landet.

Rundt 110 av jentene på Hazrat Mohammad-skolen går i klassene fra sjuende til tolvte. Da Taliban tok makten i august i fjor, var skolen stengt på grunn av pandemien i én måned. Så ga de nye makthaverne beskjed om at jenter fra sjuende, 12-13 år gamle, og opp til 12. klasse ikke skulle få undervisning.

– Det har vært veldig vanskelig. Familien min er fattig, og jeg har jobbet med å sy tepper det siste halve året. Jeg er livredd for at de stenger skolen igjen, sier 18 år gamle Zahra, som går sisteåret på skolen i Ghazni.

– Jeg er veldig bekymret

Rektor ved Hazrat Mohammad-skolen, Ali Gul Fardimand, bekrefter at de litt eldre jentene på skolene har grunn til bekymring.

– Jeg er veldig bekymret og tror nok at skolen fort kan bli stengt for disse jentene igjen. Dessverre, sier 36-åringen til Bistandsaktuelt.

Han forteller at Tailbans regler og begrensninger gjør det ekstremt vanskelig å drive god undervisning.

– Vi legger planer og gjør alt vi kan for at jentene skal få et bra tilbud. Og disse jentene er veldig tørste på kunnskap, motivasjonen er ikke noe problem. De vil bare gå på skolen, sier rektoren.

– Ikke stengt for alltid

Fem timer tidligere holdt Taliban pressekonferanse i Kabul. Organisasjoner, diplomater og embetsverk hadde fått elegante invitasjoner på glanset papir. Nå var endelig tiden kommet for klasseromsundervisning igjen i hovedstaden Kabul og flere av de andre provinsene – den nye regjeringen skulle offisielt åpne skoleåret 1401.

I en stor hall i sentrum av Kabul – med islamske slagord på veggen og tungt væpnede vakter – gjorde Taliban det klart at skoler for jenter fra sjuende og opp ikke åpner likevel.

Shahid Khai, generaldirektør i utdanningsdepartmentet, slår fast at Taliban ikke er klare for å åpne ungdomsskolene for jenter nå. På pressekonferansen i Kabul i dag var det jubel fra salen da han forkynte avgjørelsen. Samtidig som den skolepolitiske helomvendingen ble offentliggjort, kom rykter om endringer i regjeringen. Helt siden i fjor høst har det vært tegn til uenighet mellom konservative og mindre konservative deler av Taliban.

Taliban-regimet bekrefter ifølge NTB at beslutningen om å gjenåpne jenteklassene brått ble omgjort. Det har ikke kommet noen offisiell begrunnelse, men nyhetsbyrået AP har snakket med en tjenestemann som sier beslutningen ble tatt sent tirsdag kveld.

– Vi sier ikke at skolene vil være stengt for jenter for alltid, understreker Waheedullah Hashmi som jobber med bistand i Talibans administrasjon, ifølge NTB.

Vestlige land har gjentatte ganger krevd at afghanske jenter igjen må få undervisning, et viktig punkt i forhandlingene om bistand til Afghanistan, som er rammet av økonomisk krise, tørke og matmangel. Tidligere har Taliban-representanter hevdet at planen er at jentene skal tilbake på skolebenken. Islamist-bevegelsen har imidlertid insistert på at undervisningen for tenåringsjentene må skje i tråd med islamske prinsipper. Nå er det igjen uklart hva som vil skje med utdanningen for millioner av jenter

Og utenfor Talibans pressekonferanse ble det jublet da beslutningen ble kjent:

– Allahu akbar!

– Svekker tilliten til Taliban

De ulike organisasjonene som var invitert til pressekonferansen jublet ikke. De hadde forventet et helt annet budskap enn det som, relativt aggressivt, ble forkynt fra talerstolen. Og med god grunn: Taliban har gjentatte ganger, også da representanter for islamistbevegelsen var i Norge, lovet at skolene skulle gjenåpnes etter afghansk nyttår, 23. mars.

Terje Watterdal i Afghanistankomiteen, som støtter Hazra Mohammad-skolen og over 710 skoler i resten av Afghanistan, er skuffet og sint.

I skolegården på Hazrat Mohammed-skolen i Ghazni. For mange jenter i Afghanistan er skolen et etterlengtet friområde. Skolene er foreløpig åpne for jenter i barneskolen, men når disse jentene skal over i ungdomskolen, er det usikkert om de får et utdanningstilbud

– Dette svekker tilliten til Taliban-regjeringen ytterligere. Vi i Afghanistankomiteen er skuffet, og jeg har snakket med folk høyt oppe i systemet i utdanningsdepartementet og vet at de også er skuffet og overrasket. Dette er en avgjørelse som er tatt av religiøse ledere.

At utdanningsministeren ikke møtte opp på pressekonferansen, men i stedet var i Kandahar, bekrefter inntrykket, mener Watterdal. Han understreker at organisasjonen kommer til å gjøre alt den kan for at afghanske jenter skal få undervisning i tiden som kommer.

– Vi kommer til å holde våre skoler åpne for jenter fra sjuende og oppover, helt til vi får beskjed av lokale ledere om å gjøre noe annet. Men jeg er redd for at skolen i Ghazni by blir stengt igjen, sier Watterdal.

Fariba fra Ghazni drømmer om å bli psykolog. Nå henger drømmen i en tynn tråd.

– Vi har mistet så mye. Krig, korona og alle Talibans regler og påbud. Alt vi ber om er å få gå på skolen. Jeg vet at vi har rett til det, men det bryr de seg ikke om. Likevel kommer jeg ikke til å gi opp. Jeg vil kjempe for drømmen min, sier Fariba.

Powered by Labrador CMS